Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι σοφοί καθηγητές μου στη Γερμανία σνομπάριζαν τον Durant ως εκλαϊκευτή. Όμως η εκλαΐκευσή του ήταν σωστή: βασιζόταν σε στέρεα γνώση (ο συγγραφέας ήταν διδάκτωρ φιλοσοφίας) και το μόνο που έκανε ήταν να παραλείπει μερικές σχολαστικές λεπτομέρειες και να φωτίζει τις κύριες ιδέες έτσι ώστε να δείχνουν πιο ζωντανές. Δεν απλοποιούσε ούτε παραμόρφωνε. Κι επειδή δεν είναι δυνατό να ζητάμε από κάθε άνθρωπο να γίνει συστηματικός φιλόσοφος, εδώ υπάρχουν σχεδόν όλα όσα θα κινητοποιούσαν τη σκέψη ενός μορφωμένου ανθρώπου.
……………................................................................................
Έτσι θα έβλεπα εγώ αυτό το βιβλίο. Σαν μία μύηση που ανοίγει απέραντους ορίζοντες με τον πιο συναρπαστικό τρόπο.
από το προλογικό σημείωμα του Νίκου Δήμου
Αυτό το βιβλίο δεν είναι μια πλήρης ιστορία της φιλοσοφίας. Είναι μια προσπάθεια να εξανθρωπιστεί η γνώση με την επικέντρωση της θεωρητικής σκέψης γύρω από ορισμένες κυρίαρχες προσωπικότητες. Ορισμένες δευτερεύουσες μορφές παραλείφθηκαν ώστε εκείνες που επιλέχθηκαν να έχουν τον απαραίτητο χώρο να ζήσουν.
από τον πρόλογο του βιβλίου

Προσωπική άποψη:
Είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που ανέκαθεν λάτρευε την φιλοσοφία. Αλλά όπως συμβαίνει και με την ποίηση, ποτέ μου δεν πίστεψα πως μπορείς πραγματικά να την εξηγήσεις, παρά μονάχα να την αναλύσεις, σύμφωνα πάντα με τα προσωπικά σου βιώματα, τις εμπειρίες σου, και το πως αυτές έχουν επηρεάσει τη ζωή σου, τον τρόπο σκέψης σου, το πως βλέπεις κι αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα γύρω σου. Το να διαβάσει κανείς φιλοσοφία μπορεί να είναι κουραστικό, θα τον βοηθήσει όμως να δει τον κόσμο με άλλα μάτια και γιατί όχι, να προσπαθήσει να ερμηνεύσει όλα εκείνα που συνθέτουν την εικόνα του. 96 χρόνια, λοιπόν, μετά, "Η περιπέτεια της φιλοσοφίας" κυκλοφορεί μεταφρασμένη και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ένα βιβλίο που θα μπορούσε να πει κανείς πως βοήθησε το κοινό να εξοικειωθεί με την φιλοσοφία.

Ο Will Durrant, με ευφυέστατο τρόπο, διαπλέκει περιστατικά τα οποία κι αφορούν την ίδια τη ζωή των φιλοσόφων -την περίοδο όπου έγραψαν τα έργα τους-, βοηθώντας έτσι στην απλοποίησή τους, αλλά κι εκλογικεύοντάς τα παράλληλα, καθιστώντας το υλικό πιο εύκολο για τον κάθε αναγνώστη, ειδικά για τον μη μυημένο στα φιλοσοφικά συστήματα. Φυσικά, κάποιος αναγνώστης με εμπειρία, μπορεί να εντοπίσει με ευκολία κάποιες ανακρίβειες στα κείμενα, αλλά εξαιτίας του ενθουσιασμού και της οικειότητας που φαίνεται να νιώθει ο συγγραφέας με τους φιλοσόφους με τους οποίους και καταπιάνεται, μπορεί και κάνει τα στραβά μάτια. Συνοψίζοντας, "Η περιπέτεια της φιλοσοφίας" είναι ένα βιβλίο διασκεδαστικό και διδακτικό την ίδια στιγμή, είτε αγαπάτε την φιλοσοφία ως ιδέα και κίνημα είτε όχι, το οποίο θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Will Durrant
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Δοκίμια-Μελέτες
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 744
ISBN: 978-960-566-259-2