"Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια" της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η νεαρή Ολάνθη προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία αντιθέσεων, εκεί όπου η σκληρότητα στέκεται δίπλα στη φιλευσπλαχνία, το γέλιο έρχεται μαζί με το δάκρυ, το μίσος φωλιάζει πλάι στην αγάπη. Κουβαλώντας ένα παρελθόν που ακόμη και η ίδια αγνοεί και με μοναδικό στήριγμά της τη φίλη της Μαλαματένια, ζει και ελπίζει σε έναν κόσμο γεμάτο δεινά.
Πολυάριθμα πρόσωπα και ζωές που διασταυρώνονται δημιουργούν μια συνεχή αλληλουχία αφηγήσεων. Ο κάθε ήρωας εξομολογείται τη δική του ιστορία, αλλά και τη δική του εκδοχή που διαφοροποιεί τα γενόμενα, συνθέτοντας ένα μυθιστόρημα που καθρεφτίζει έναν ολόκληρο κόσμο που ζει και ενεργεί σε μια εποχή σε βαθιά αξιακή κρίση.
Η Αλκυόνη Παπαδάκη, στο νέο μυθιστόρημά της, με επίγνωση –σχεδόν αμείλικτη– αλλά και με τη σοφία της συγκατάβασης, ξεδιπλώνει τους ήρωες και το πεπρωμένο τους σαν το μίτο της Αριάδνης για να μας οδηγήσει –πάντα– σε μια φωτεινή διέξοδο, θυμίζοντάς μας ενθαρρυντικά πως θα ξανάρθουν τα χελιδόνια.

"Το νησί της χαράς" της  Μαριβίτας Γραμματικάκη

Το Νησί της Χαράς φτιάχτηκε για τα παιδιά. Εκεί τα κλάματα γίνονται γέλια και οι λύπες χαρές. Τα λουλούδια έχουν αλλιώτικα χρώματα. Τα τριαντάφυλλα είναι μοβ.
Οι μαργαρίτες πράσινες και οι παπαρούνες μπλε. Μα το πιο μαγικό απ' όλα είναι ότι στο Νησί της Χαράς η άνοιξη δεν τελειώνει ποτέ!
Ποιος όμως και γιατί θέλει να εξαφανίσει το νησί και μαζί με αυτό τη χαρά των παιδιών; Τη λύση θα τη βρει μονάχα ο Ασηλάμπα Ντελασύ!
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ, με ήρωα έναν ξεχωριστό γίγαντα, τον καλόψυχο και αγαθό Ασηλάμπα που δεν έλεγε ποτέ όχι σε κανέναν.
Η Μαριβίτα Γραμματικάκη αφηγείται τη δεύτερη ιστορία του γίγαντα Ασηλάμπα, προσφέροντας έναν πλούτο μηνυμάτων στους μικρούς αναγνώστες. Από τη θεατρική αφήγηση και τον χαρούμενο, μελωδικό τόνο της γλιστρούν αβίαστα και με φυσικότητα οι σπουδαίες έννοιες της προσφοράς, της ευγένειας, της αλληλεγγύης, αλλά και η σημασία της χαράς και του παιχνιδιού για το παιδί.
Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, που ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στο νησί της φαντασίας, καθώς και το cd, σε μουσική του Νίκου Ξανθούλη, που συνοδεύει την έκδοση, τους μυεί στην ομορφιά της τέχνης και της μουσικής.

"Ο πρίγκιπας των Νεφών III: Η οργή του ουρανού και του ανέμου"  του Christophe Galfard

Ο Τομ έχει γίνει ο ήρωας του Ίγκρεκτον, της Σχολής Επιστημών για εκλεκτούς, όπου ο Τύραννος διαπαιδαγωγεί τους μαθητές της ώστε να αποκτήσουν κυριαρχία πάνω στις δυνάμεις της φύσης. Ο νεαρός ήρωας δεν ξέρει ότι η Μυρτίλη περιπλανιέται, σε σύγχυση, στα ερείπια του κατεστραμμένου βασιλείου του πατέρα της, ούτε ότι ο Τρίσταμ, αιχμάλωτος πάνω σε ένα περιπλανώμενο νέφος, κάνει μάταιες προσπάθειες να αποκτήσει «επαίσθηση» των ανέμων.
Θα τα καταφέρουν τελικά οι τρεις φίλοι, ο Τρίσταμ, η Μυρτίλη και ο Τομ, να ξαναβρεθούν; Θα καταλάβουν γιατί κινούνται οι ήπειροι, από πού προέρχεται η υψηλή θερμοκρασία του κόσμου μας και γιατί διεγείρονται τα ηφαίστεια... προτού ο Τύραννος κατορθώσει να αφανίσει τη ζωή πάνω στη Γη με τη βοήθεια ενός όπλου εξίσου μυστικού όσο και τρομακτικού;
Ένα βιβλίο για να γνωρίσει κανείς τη δύναμη της φύσης.
Η περιπέτεια συνεχίζεται στον τρίτο συναρπαστικό τόμο του Πρίγκιπα των Νεφών. Ο Κριστόφ Γκαλφάρ πετυχαίνει να δημιουργήσει αγωνιώδεις καταστάσεις μέσα από τις ιστορίες των τριών ηρώων του. O Τομ, η Μυρτίλη και o Τρίσταμ βρίσκονται μακριά μα συγχρόνως και πολύ κοντά στην πραγματικότητα, στα οικολογικά προβλήματα και στις συναισθηματικές καταστάσεις της εφηβείας, με τις ανησυχίες, τα διλήμματα, αλλά και την επιθυμία τους για αυτοεπιβεβαίωση και κυριαρχία.