Ο Γιώργος Τσακίρης δημιουργεί σε συνεργασία με τον Φώτη Μανδατζή κάτοπτρα και άλλα χρηστικά αντικείμενα, και η γκαλερί Λόλα Νικολάου εγκαινιάζει την έκθεσή τους την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015.

Το κάτοπτρο μέσο οικείο αλλά και ταυτόχρονα απόμακρο, ένα μέσο προβληματισμού και οριοθέτησης για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου κατά βάση είναι ο μίμος του “εαυτού μας” ή του αντικειμένου που απεικονίζεται σ’ αυτόν.

Η  δια της όρασης λειτουργία του θεατή μπροστά στα  συγκριμένα κάτοπτρα, είναι καθοριστική, είναι  η ερμηνεία και η είσοδος του στο χώρο, ένα χώρο τρισδιάστατο και μεταβαλλόμενα.

Στα έργα των Τσακίρη και Μανδατζή γίνεται χρήση του κατόπτρου κάτω από μία νέα οπτική γωνία, για την οριοθέτηση του εσωτερικού με του εξωτερικού, του παλιού με το καινούριο, μέσα από το σμίλευμα ποικιλίας υλικών διότι το κάτοπτρο αυτοτελή ένα οικείο μέσο μίμησης και ηδονής για κάθε άνθρωπο, εξαιτίας της αντιληπτικής ικανότητας του τελευταίου.

Διάλογος με το φυσικό και το τεχνικό, πάντρεμα του συγκεκριμένου με το άγνωστο, συμβίωση του αρχαϊκού με το νέο.

Καθρέφτες, φωτιστικά, ηλεκτρικές λάμπες, πέτρες , κομμένοι κορμοί κρέμονται ορθοί αρρενωποί, μυθικά σύμβολα πρωτόγονα και ταυτόχρονα εκπολιτισμένα, έτοιμα αντικείμενα που παραπέμπουν σε παιδικές θύμησες συνυπάρχουν στα έργα που συνδημιουργούν οι δύο καλλιτέχνες.

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955. Μετά τις πρώτες του σπουδές στα ηλεκτρονικά , φεύγει στη Φλωρεντία όπου σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική. Διδάσκει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Ο Φώτης Μανδατζής γεννήθηκε το 1970 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης. Διδάσκει εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι  δύο καλλιτέχνες συνοδοιπόροι από τις αρχές της δεκαετίας του ‘ 90 σε δρόμους και μονοπάτια του όρους Πάικου δημιουργούν.