Το έργο του νομπελίστα Σάμουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες μέρες», θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο από τις 18 Φεβρουαρίου στο Μικρό Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μανιώτη, με τη Σοφία Φιλιππίδου στο ρόλο της Γουίννυ.

Στη μέση ενός ασφυκτικά γυμνού τοπίου, η Γουίννυ επιδίδεται με τελετουργική ευλάβεια στην επανάληψη της καθημερινής ρουτίνας. Βυθισμένη μέχρι τη μέση σ’ έναν χωμάτινο λόφο που ολοένα και περισσότερο την καταπίνει, φλυαρεί αδιάκοπα, βουρτσίζει τα δόντια της, ψελλίζει μισοξεχασμένες προσευχές, ενώ ο ήχος από το ξυπνητήρι σηματοδοτεί την έναρξη και τη λήξη μιας ακόμη «ευτυχισμένης μέρας». Ο Γουίλλυ, μοναδικός αποδέκτης του ατέρμονου μονολόγου της, επιτείνει με τη σιωπή του την εικόνα της μοναξιάς και των κατακερματισμένων σχέσεων.

Η Σοφία Φιλιππίδου σημειώνει: μεταφράζοντας τις Ευτυχισμένες μέρες συχνά «σκόνταφτα» σε στίχους... λέξεις… φράσεις... που κάτι μου θύμιζαν! Ψάχνοντας τις πηγές έφτασα στο συμπέρασμα πως αυτά τα «σπαράγματα μνήμης» της Γουίννυ, που όλα τα είπα τραγούδια, είναι «κομμάτια» από τις πνευματικές αποσκευές λογοτεχνικής παιδείας ενός «νέου» καθώς πρέπει, που δεν είναι άλλος από τον Σάμουελ Μπέκετ!    


Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Σοφία Φιλιππίδου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μανιώτης
Σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Γρηγόρης Ρέντης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Γούνας

Διανομή
Γουίννυ: Σοφία Φιλιππίδου
Γουίλλυ: Γιάννης Γούνας

Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας