"Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα" της Άννας Κοντολέων

Στέκοµαι µπροστά στον καθρέφτη. Κοιτώ το είδωλό µου στα µάτια. Προσπαθώ να διακρίνω πίσω από τη σκούρα τους ίριδα. Να απαριθµήσω αυτά που ήξερα για µένα, να θυµηθώ ποιος ήµουν, να επιβεβαιώσω ότι αυτός που ήµουν είµαι ακόµα. Ήµουν απαθής και αδιάφορος µε όσους δεν ανήκαν στην κλίκα µας. Εγωιστής και αλαζόνας. Μισούσα οτιδήποτε ξένο, διαφορετικό. Χλωµιάζω. Τα χείλια µου τρέµουν. Έρχοµαι αντιµέτωπος µε µια δύσκολη συνειδητοποίηση. Με µια άσχηµη αλήθεια. Πώς έγινα έτσι; Ήµουν τόσα πράγµατα και τίποτα απ’ όλ’ αυτά δεν ήµουν πραγµατικά εγώ. Τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν είµαι πια. Και τότε, ποιος ήµουν; Ποιος είµαι στ’ αλήθεια;




"Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια" της Σοφίας Μαντουβάλου

Πετάει ο δάσκαλος; Πετάει! απαντούν οι µαθητές του κυρίου Αργύρη Χρυσού ως αυτόπτες µάρτυρες και συνεργοί των πτήσεων στο όνειρο: Δηµοκρατία στην τάξη.
Πετάνε οι µαθητές; Πετάνε! απαντάει o δάσκαλος µε τα όνειρα στα µάτια και µε συνεργάτες τα «παιδιά» του κάνει τα όνειρά τους πράξη.
Ακόµα δεν έχετε δει τίποτα. Και ούτε θα δείτε, αν δε συναντήσετε ένα βασίλειο χωρίς βασιλιά, δεν υπογράψετε το µυστικό συµβόλαιο, δεν κηρύξετε τον τρίτο παγκόσµιο χαρτοπόλεµο, δε φτιάξετε το αντιΒΙΑτικό, δε βρεθείτε στην άκρη του κόσµου χωρίς να κουνηθείτε από τη θέση σας, δε µιλήσετε µε αγάλµατα, δεν κάνετε παρέα µε τις µούσες, δεν ελευθερώσετε τα παπαγαλάκια και δεν ανακαλύψετε τον θησαυρό της ευτυχίας.
Κούνια που σας κούναγε, αν νοµίζετε πως θα φτάσετε στις ακτές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας χωρίς βατραχοπέδιλα.

"Σχολικός εκφοβισμός - BULLYING. Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας - Τρόποι αντιμετώπισης (Ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς)" της Χριστίνας Ρασιδάκη

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένας πολύτιµος οδηγός για να διαγνώσετε έγκαιρα και να αντιµετωπίσετε αποτελεσµατικά κοροϊδίες, πειράγµατα και περιστατικά εκφοβισµού (bullying) στον χώρο του σχολείου. Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε σχολικούς συµβούλους, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, φοιτητές, γονείς και σε όσους έρχονται σε επαφή µε παιδιά και νέους. Στις σελίδες του θα βρείτε:
- Πώς και γιατί εκδηλώνονται περιστατικά σχολικού εκφοβισµού και σε ποιες αιτίες οφείλεται η αύξησή τους.
- Τις πιο έγκυρες και αξιόπιστες µεθόδους αντιµετώπισης του σχολικού εκφοβισµού, εφαρµοσµένες βήµα προς βήµα σε πλήθος περιστάσεων και εµπλουτισµένες µε αυθεντικά παραδείγµατα διαλόγων.
- Φόρµες και έντυπα για την περιγραφή περιστατικών bullying µε χρήσιµες οδηγίες για τη συµπλήρωσή τους.
- Δεξιότητες αποτελεσµατικής επικοινωνίας που στοχεύουν στην ενδυνάµωση του ρόλου του εκπαιδευτικού, στη συνέτιση των παιδιών που ασκούν βία καθώς και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης ανάµεσα στους µαθητές.

"Έγκλημα στο Πέρα" του Ahmet Ümit

Ένα έγκληµα παραµονή Πρωτοχρονιάς...
Το πτώµα ενός ωραίου νέου άντρα στα πίσω σοκάκια µιας γωνιάς του Πέρα, στην καρδιά της Πόλης, που κάποτε ήταν η πιο περιζήτητη γειτονιά της. Το αίµα του βάφει κόκκινο το φρέσκο χιόνι. Το πιο ωραίο θύµα, ίσως και το πιο µοχθηρό...
Μια φοβερή αλήθεια που τη φέρνουν στην επιφάνεια σκοτεινά µυστικά. Άντρες θύµατα της περηφάνιας τους, γυναίκες που υποχρεώνονται να ζήσουν τη ζωή αυτών των αντρών. Σε αυτό το άντρο των εγκληµάτων, σε αυτό τον κήπο της κακίας, σε αυτή την αγορά όπου πουλιέται η ανθρώπινη σάρκα, ένας άντρας που προσπαθεί να κρατήσει την αγνότητά του...
«Γυναίκες…» λέει µια φωνή απ’ τα βάθη της ψυχής του. «Με τις γυναίκες δεν µπορείς να παίζεις... Μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι παίζεις, αλλά κάποια στιγµή καταλαβαίνεις ότι εσύ ο ίδιος έγινες παιχνιδάκι». Στο οδόστρωµα εµφανίζονται τα πρόσωπα των γυναικών της ζωής του. Μία προς µία οι εικόνες τους περνούν κάτω απ’ τα πόδια του. Όλες οι γυναίκες έχουν σκυµµένο κεφάλι και θλιµµένα µάτια. Όλες είναι λυπηµένες. Αδιαφορεί. Προχωράει πατώντας πάνω τους σαν να ’ναι µια λακκούβα µε νερό. Όµως σε λίγο τα πρόσωπα εµφανίζονται και πάλι. «Γυναίκες…» ακούει ξανά την ίδια φωνή. «Απ’ τις γυναίκες δε γλιτώνεις ποτέ? τα φαντάσµατά τους θα σε ακολουθούν σ’ όλη σου τη ζωή».

"Οι νόμοι των συνόρων" του Javier Cercas

Μια συγκλονιστική ιστορία για την αγάπη και τους δύσκολους έρωτες, την εξαπάτηση και τη βία, την αφοσίωση και την προδοσία, για τα άλυτα αινίγµατα και την αναπάντεχη εκδίκηση.
Το καλοκαίρι του 1978, ενώ η Ισπανία πασχίζει ακόµα να απαλλαγεί από τα κατάλοιπα του φρανκικού καθεστώτος και να εδραιώσει τη δηµοκρατία, τα κοινωνικά και ηθικά σύνορα φαίνονται πιο πορώδη από ποτέ. Ένας έφηβος, ο Ιγνάθιο Κάνιας, γνωρίζει τυχαία τον Γαλανοµάτη και την Τέρε, δύο συνοµήλικούς του παραβάτες, και αυτή η συνάντηση θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Τριάντα χρόνια αργότερα, ένας συγγραφέας αναλαµβάνει να γράψει ένα βιβλίο για τον Γαλανοµάτη, που έχει µετατραπεί σε µύθο της νεανικής παραβατικότητας στα χρόνια της µεταπολίτευσης. Αναζητώντας την αλήθεια για τη ζωή του Γαλανοµάτη, όµως, θα ανακαλύψει µια άλλη αλήθεια, αναπάντεχη και οικουµενική, που µας αφορά όλους. Έτσι, µέσω µιας ξέφρενης αφήγησης που διαβάζεται απνευστί και ξεδιπλώνει την απρόβλεπτη πολυπλοκότητά της κάτω από µια διάφανη επιφάνεια, το µυθιστόρηµα "Οι νόµοι των συνόρων" µετατρέπεται σε µια παθιασµένη αναζήτηση των ορίων της ελευθερίας µας, των ανεξιχνίαστων κινήτρων των πράξεών µας και της άπιαστης φύσης της αλήθειας. Με το µυθιστόρηµά του αυτό ο Χαβιέρ Θέρκας καθιερώνεται ανάµεσα στις πιο αδιαµφισβήτητες µορφές της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.