Μετά από 2 επιτυχημένα live με μερικές από τις καλύτερες μπάντες της ελληνικής σκηνής, το noizground.com ανακοινώνει το τρίτο φιλανθρωπικό festival Noizground Fest, στο Gagarin 205.

Τα συγκροτήματα που συμμετέχουν: MADLEAF / SUPER PUMA / HALF GRAMME OF SOMA / KOOBA TERCU / AMNIAC / 2theBONE

ΞΕΝΩΝΑΣ ΗΩΣ: 14 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο ξενώνας “Ηώς” είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος που εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενεί άστεγους πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. Δημιουργήθηκε το Πάσχα του 2001 με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Εργασίας Αθήνας και από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί συνεχώς και χωρίς θεσμική χρηματοδότηση χάρη στην αυτοοργάνωση των κατοίκων του και στην στήριξη των εθελοντών/ντριών – αλληλέγγυων. Ο ξενώνας αυτός αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αυτοδιαχειριζόμενα πλαίσια φιλοξενίας αιτούντων ασύλου και σκοπός του δεν είναι μόνο να παρέχει στους κατοίκους του τα απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση (στέγη, ζεστό νερό, καθαρά ρούχα κλπ.) αλλά και εφόδια για να κάνουν ένα νέο, καλύτερο ξεκίνημα όταν βγουν από αυτόν….

Μέσα από τον ξενώνα, οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν καλά την ελληνική (ή ακόμα και την αγγλική) γλώσσα και μάλιστα αρκετοί έχουν πάρει απολυτήριο από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ή το νυχτερινό λύκειο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατοίκων που πήγαν σε σχολή και σπούδασαν το αντικείμενο που τους ενδιέφερε.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια από όλους και όλες μας (εθελοντές/ντριες και κατοίκους) να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται λίγο καιρό στην Ελλάδα να διαχειρίζονται μόνοι τους καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν σε νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα κλπ. Επιπλέον, μέσα από συλλογικές και αντιιεραρχικές διαδικασίες καλλιεργούνται το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας καθώς και της αλληλοβοήθειας με άλλες συλλογικότητες και αντιρατσιστικές κινήσεις-δράσεις.

Τα έσοδα του ξενώνα προέρχονται αποκλειστικά από δράσεις οικονομικής ενίσχυσης που οργανώνονται από όλους/όλες μας μαζί όπως παζάρια, συναυλίες, πάρτι οικονομικής ενίσχυσης, κατασκευή πασχαλινών λαμπάδων και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως δωρεά τροφίμων, κουβερτών, ειδών καθαριότητας ή και χρηματικών ποσών.

Η ύπαρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα «Ηώς» στηρίζεται αποκλειστικά στη δέσμευση, το χρόνο και την ενέργεια των εθελοντών/ντριών-αλληλέγγυων.

Ο Ξενώνας χρειάζεται ψυχολόγους ,δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και φυσικά οποιονδήποτε “ανειδίκευτο/η” που πιστεύει ότι η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό όπλο απέναντι στην εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση που επιβάλλεται στην κοινότητα των προσφύγων και με την παρουσία του στον ξενώνα μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια. Η βαθιά μας πίστη για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια σε συνδυασμό με την αγάπη, την αποφασιστικότητα, την υπομονή, την αισιοδοξία αλλά και την πολύ καλή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ μας είναι τα στοιχεία που μας κράτησαν «ζωντανούς/ες» και δυνατούς/ες όλα αυτά τα χρόνια.