Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το κυνήγι για το πρώτο κειμήλιο της Κληρονομιάς του Κοπέρνικου – ένα πανέμορφο πετράδι λάπις λάζουλι με το όνομα του αστερισμού Vela– οδήγησε τον Γουέιντ, τον Ντάρελ, τη Λίλι και την Μπέκα μέχρι την άκρη του κόσμου, βάζοντάς τους σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Αυτό που δε φαντάζονταν όταν ξεκινούσαν αυτή την περιπέτεια ήταν ότι η οικογένειά τους θα πλήρωνε το τίμημα, όταν η σατανική Γκαλίνα Κράουζε θα απήγαγε τη μητέρα του Ντάρελ και του Γουέιντ. Τώρα οι τέσσερις νεαροί Φρουροί της Κληρονομιάς πρέπει και πάλι να ριχτούν σε έναν αγώνα δρόμου για να ανακαλύψουν το επόμενο κειμήλιο και να σώσουν τη ζωή του πιο αγαπημένου τους προσώπου.

Προσωπική άποψη:
Σε μία εποχή όπου η εφηβική λογοτεχνία του φανταστικού δυσκολεύεται πάρα πολύ να προσφέρει κάτι το διαφορετικό, κάτι το ουσιαστικό, ο Tony Abbott ήρθε με τη σειρά βιβλίων του, "Η κληρονομιά του Κοπέρνικου", να προσφέρει όλα τα παραπάνω, καταφέρνοντας να γοητεύσει το νεαρό σε ηλικία κοινό, αλλά και εμάς τους μεγαλύτερους, με μία περιπέτεια που συνδυάζει την φαντασία με την επιστήμη, σε ένα κράμα μοναδικό και ξεχωριστό, σε μια σειρά που έχει μια ολότελα δικιά της ταυτότητα και που τολμάει να ρισκάρει να πέσει στα δίχτυα της κριτικής εκείνων που θα προσπαθήσουν να "χτυπήσουν" το εν λόγω εγχείρημα μέσω της ανάλυσης θεωριών που χρόνια ολάκερα σήμαιναν και συμβόλιζαν κάτι το πολύ συγκεκριμένο.

Οι Γουέιντ, Ντάρελ, Λίλι και Μπέκα, έφτασαν ως την άκρη του κόσμου, ρισκάροντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους το πρώτο κειμήλιο της Κληρονομιάς του Κοπέρνικου, όντας οι Φρουροί της Κληρονομιάς. Και τα κατάφεραν , παρά τους δεκάδες κινδύνους που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Τώρα, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, εκτός από την ανακάλυψη του δεύτερου κειμήλιου, πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να σώσουν τη ζωή της μητέρας των Γουέιντ και Ντάρελ, η οποία έχει βρεθεί στα χέρια της σατανικής εχθρού τους, Γκαλίνα Κράουζε, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή τους και κατά συνέπεια, τη μοίρα του μάταιου αυτού κόσμου.

Αγωνιώδες και περιπετειώδες, το δεύτερο βιβλίο της σειράς ακολουθήσει επάξια τα χνάρια του πρώτου καταφέρνοντας να μας συστήσει την συνέχεια μίας περιπέτειας που αγαπήσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή, με τρόπο ακόμα πιο ουσιώδες και ενδιαφέροντα από την πρώτη φορά. Η δράση είναι συνεχής, αλλά χωρίς αυτό να "μπουκώνει" την πλοκή με ανούσιες περιπετειώδεις σκηνές, αλλά εμποτίζοντας την αφήγηση με καλοστημένες και ενδιαφέρουσες στιγμές που κορυφώνουν την αγωνία μας ολοένα και περισσότερο, παρά που βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε πως οι ήρωές μας θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους και να προστατέψουν την βαριά Κληρονομιά που η μοίρα και το πεπρωμένο εμπιστεύτηκαν στα χέρια τους.

Αυτό που είχα εκτιμήσει ιδιαίτερα από το πρώτο κιόλας βιβλίο της σειράς, ήταν οι πρωταγωνιστές, με τον καθέναν από αυτούς να έχει να προσφέρει και κάτι το διαφορετικό και συνολικά, οι τέσσερίς τους, να δημιουργούν μία δεμένη ομάδα που είναι ικανή να εκμεταλλευτεί τα δυνατά στοιχεία του καθενός προκειμένου να φέρουν εις πέρας μια κοινή αποστολή. Στο βιβλίο αυτό, η ανάλυση των χαρακτήρων είναι ακόμα καλύτερη, και δεδομένου ότι εμπλέκεται και το συναισθηματικό στοιχείο, εξαιτίας της απαγωγής της μητέρας των αγοριών, κάτι που σαφέστατα ταράζει τις ισορροπίες και επηρεάζει με τον δικό του τρόπο τα γεγονότα και την εξέλιξή τους, η ανάλυση των ψυχογραφημάτων τους παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Κωδικοποιημένα αινίγματα και γρίφοι, μία ιστορία που μας ταξιδεύει στο παρελθόν το οποίο, όμως, συνδέεται άμεσα με το παρόν αλλά και το μέλλον, και τέσσερις νεαροί ήρωες που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος μιας κληρονομιάς που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην καταστροφή του κόσμου υπό λάθος συνθήκες, "Η κληρονομιά του Κοπέρνικου" μας καθηλώνει και μας παρασύρει σε έναν μυστηριώδες κόσμο γνώσης, εκεί που αυτή συναντά την φαντασία για να πορευτεί μαζί της σε μία μοναδική διαδρομή. Τέλος, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις εκδόσεις Μεταίχμιο, για ακόμα μία φορά, όχι μόνο επειδή τόλμησαν να φέρουν στη χώρα μας μια τόσο ιδιαίτερη πρόταση -που διόλου "εύκολη" δεν είναι για το νεαρό αναγνωστικό κοινό-, αλλά και επιμελήθηκαν την έκδοσή της με τρόπο μοναδικό, ποιοτικό και καλαίσθητο, προσφέροντάς μας μια σειρά κόσμημα από κάθε άποψη.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tony Abbott
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-618-03-0007-9