Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, η Σαμάνθα βρίσκει επιτέλους τον έρωτα της ζωής της.
Στα δεκαεννιά της χρόνια, σ' ένα σύντομο ταξίδι της στη Γαλλία, η Σαμάνθα γνώρισε τον Ζαν-Λικ, έναν όμορφο Γάλλο επιστήμονα.
Πέρασαν μαζί μία ολόκληρη μέρα περιδιαβαίνοντας τους δρόμους του Παρισιού και, όταν εκείνη επέστρεψε στο σπίτι της στις ΗΠΑ, ο Ζαν-Λικ τής έστειλε επτά υπέροχα ερωτικά γράμματα. Εκείνη όμως δεν του απάντησε ποτέ…
Είκοσι χρόνια αργότερα, και ένα βήμα πριν το διαζύγιο, η Σαμάνθα αναρωτιέται πότε ακριβώς άρχισαν να πηγαίνουν όλα στραβά στη ζωή της. Και τότε βρίσκει τα παλιά γράμματα του Ζαν-Λικ. Τον εντοπίζει μέσω Ίντερνετ, του ζητά «συγγνώμη, με μεγάλη καθυστέρηση» και σύντομα ανακαλύπτει ότι αυτό που τους συνδέει είναι ακόμη το ίδιο δυνατό όσο τη στιγμή που τον άφησε να στέκεται μόνο του, σε μια αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού στο Παρίσι.
Η Σαμάνθα έχει πλήρη επίγνωση ότι το να ταξιδέψει ως τη Γαλλία για να επανασυνδεθεί με έναν άντρα με τον οποίο είχαν περάσει μαζί μόλις μία ηλιόλουστη, γεμάτη πάθος μέρα είναι καθαρή τρέλα. Αλλά είναι μια τρέλα για την οποία διψούσε σε όλη της τη ζωή…
Προσωπική άποψη:
Η ζωή της Samantha Verant θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνηθισμένη. Έχει έναν σύζυγο που λατρεύει και την λατρεύει, έχει τη δουλειά της, το σπίτι της, τους φίλους της, όλα αυτά τα μικρά πράγματα που συνθέτουν την πραγματικότητα όλων μας. Όμως, για την Samantha, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού προκειμένου να κατακτήσει την προσωπική της ευτυχία και να ολοκληρωθεί, χρειάστηκε να περάσουν 39 ολόκληρα χρόνια. Λίγο πριν την ανατολή της μέσης ηλικίας, η Samantha κοίταξε τη μέχρι τότε ζωή της και συνειδητοποίησε πως δεν ήταν αυτή που ήθελε, αλλά και πως τα περισσότερα από αυτά που ήθελε και ονειρευόταν να κάνει όταν ήταν νέα, δεν τα τόλμησε ποτέ. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά, όχι όταν διεκδικείς το δικαίωμά σου στην αγάπη, στον έρωτα, στην ίδια τη ζωή.
Το "Επτά γράμματα από το Παρίσι" είναι ουσιαστικά ένα χρονικό της ζωής της ίδιας της συγγραφέως. Μια προσωπική εξομολόγηση, που στα σημεία θυμίζει ημερολόγιο, μέσω της οποίας μαθαίνουμε πως αποφάσισε να αλλάξει μια μέρα τη ζωή της, χωρίζοντας με έναν σύζυγο με τον οποίο δεν είχαν καμία επαφή, παρατώντας μια δουλειά που ποτέ δεν την γέμιζε ούτε και την εξέφραζε, μετακομίζοντας σε μια άλλη χώρα και -κυρίως- ζώντας ξανά τον έρωτα στην αγκαλιά ενός άντρα που αν και γνώρισε είκοσι ολόκληρα χρόνια πριν -και όταν εκείνη ήταν μόλις δεκαεννέα ετών- και δεν είχαν περάσει παρά μονάχα στιγμές μαζί, ήξερε βαθιά μέσα στην καρδιά της πως ήταν ο ιδανικός για εκείνη. Ήξερε πως άξιζε να θυσιάσει τα πάντα και να κυνηγήσει το όνειρο της ευτυχίας της που δεν τόλμησε κάποτε.
Ο τρόπος που γράφει η Samantha Verant -ή, καλύτερα, που εξομολογείται τα προσωπικά της- είναι άμεσος, σύγχρονος, ρεαλιστικός, διανθισμένος με έντονες δόσεις χιούμορ, αυτοσαρκασμού, αυτοκριτικής και καυστικού κυνισμού, πράγμα το οποίο αποδεικνύει το πόσο ειλικρινής και ακομπλεξάριστη είναι. Δεν διστάζει να παραδεχτεί τα λάθη της, που ακόμα κι αν τα διακωμωδεί κατά περιπτώσεις, δεν παραλείπει να μας τονίσει πως αν ποτέ βρεθούμε στη θέση της, καλό θα ήταν να σκεφτούμε τα πράγματα δύο φορές προτού να πάρουμε μίαν απόφαση. Μέσα από τα κείμενά της μπορούμε να διακρίνουμε τις δύο διαφορετικές, αντικρουόμενες προσωπικότητές της. Εκείνη της μεσήλικης, ώριμης γυναίκας που δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις, κι εκείνη της καταπιεσμένης εικοσάρας που κάνει την επανάστασή της προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στα θέλω και τη ζωή της.
Όσον αφορά τον έρωτά της με τον Ζαν-Λιν, θα έλεγε κανείς πως φαντάζει ονειρικός και παραμυθένιος. Πραγματικά, υπήρχαν στιγμές που με έκαναν να αμφισβητώ πως όλα όσα διάβαζα μπορεί να είχαν πράγματι συμβεί αλλά από την άλλη, η ζωή είναι το μεγαλύτερο και το πιο τρελό παραμύθι απ' όλα όσα έχουν ειπωθεί, άρα τίποτα δεν είναι απίθανο και όταν πιστεύεις στο όνειρο, τα πάντα είναι πιθανά. Με βαθιά συναισθηματικό τρόπο, λοιπόν, και με ένα αίσθημα κάπως νοσταλγικό που παραπέμπει σε έρωτες άλλης εποχής, η συγγραφέας μας μεταφέρει εικόνες, μηνύματα, συναισθήματα, με τρόπο που μας συγκινεί και μας διασκεδάζει παράλληλα, κάνοντάς μας να την θαυμάζουμε για το -έστω και καθυστερημένο- θάρρος της, και να ζηλεύουμε λιγάκι την τύχη της να ζήσει έναν έρωτα που ακόμα και μετά από είκοσι χρόνια δεν είχε σβήσει.
Το "Επτά γράμματα από το Παρίσι" είναι ένα βιβλίο με μαγική διάθεση, ιδανικό για ονειροπόλους και για όσους πιστεύουν στο παραμύθι του μεγάλου, του απόλυτου έρωτα, που έστω και αργά θα πραγματοποιηθεί και θα ζήσει την κορύφωσή του. Ειλικρινές, διασκεδαστικό, με έξυπνο και διόλου διεκπεραιωτικό ή δήθεν χιούμορ, το συγκεκριμένο βιβλίο θα σας προσφέρει όμορφες αναγνωστικές στιγμές. Αν μη τι άλλο, θα εκτιμήσετε την αλήθεια της συγγραφέως και την τόλμη της να παραδεχτεί τα λάθη της, αλλά και όλα όσα τόλμησε να κάνει προκειμένου να ξαναφτιάξει τη ζωή της από την αρχή, διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Άλλωστε, όποιος τολμά, νικά, και το μήνυμα αυτό είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξο.
Βαθμολογία 8,5/10
Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Samantha Verant
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-410-754-4
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου