Το "Ansatsu Kyoushitsu" είναι μια σειρά που ξεκίνησα να παρακολουθώ χωρίς να έχω ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες από αυτήν. Κακά τα ψέματα, η ιδέα ενός εξωγήινου χταποδιού με βλακώδη φάτσα που σκοπεύει να καταστρέψει τη Γη, την ίδια ώρα που ένα τσούρμο σχολιαρόπαιδα προσπαθούν να το σκοτώσουν, δεν ήταν ιδιαίτερα δελεαστική. Ωστόσο, οι ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες της σειράς με οδήγησαν στην απόφαση να την παρακολουθήσω και τελικά δεν το μετάνιωσα, όχι μόνο γιατί το διασκέδασα και γέλασα με την ψυχή μου, αλλά επειδή μέσα από την κωμωδία που προσφέρει το εν λόγω project, πέρασαν πολύ ωραία, ενδιαφέροντα και ουσιαστικά μηνύματα.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Ansatsu Kyoushitsu", πιο γνωστό με τον αγγλικό τίτλο "Assassination Classroom", είναι ιαπωνική σειρά manga σε σχέδιο και κείμενο του Yūsei Matsui. Ξεκίνησε να εκδίδεται σε συνέχειες στο περιοδικό των εκδόσεων Shueisha, "Weekly Shōnen Jump" στις 02 Ιουλίου 2012, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο πρώτος ολοκληρωμένος τόμος και μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 16, με τον τελευταίο να βγαίβνει στην αγορά τον Οκτώβριο του 2015, ενώ τα δικαιώματα για την μετάφραση στην αγγλική γλώσσα έχουν οι εκδόσεις Viz Media. Στις 12 Μαρτίου 2013 κυκλοφόρησε το παιχνίδι "Assassination Classroom: Koro-sensei Dai Hōimō", βασισμένο στο manga, από την Bandai Namco Games για την κονσόλα του Nintendo 3DS. Στις 21 Μαρτίου 2015 κυκλοφόρησε μια live action ταινία, επίσης βασισμένη στο manga, από το studio Robot, με τον δημιουργό του, Yūsei Matsui, να υπογράφει το σενάριο, ενώ την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Takeshi Furusawa. Για το 2016 έχει προγραμματιστεί η κυκλοφορία μίας ακόμα live action ταινίας με τίτλο "Assassination Classroom: Sotsugyō-hen", αλλά ακόμα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή. Τέλος, από τις εκδόσεις Shueisha, στις 02 Οκτωβρίου 2015, ξεκίνησε να εκδίδεται σε συνέχειες ένα spin-off manga βασισμένο στην πρωτότυπη σειρά, στο περιοδικό "Saikyō Jump", γραμμένο από τους Kizuku Watanabe και Jō Aoto με τίτλο, "Koro-sensei Q!"

ΤΟ ANIME:
Το studio Lerche απέκτησε τα δικαιώματα του manga για την μεταφορά του στην μικρή οθόνη, με τους Seiji Kishi και Makoto Uezu να υπογράφουν την σκηνοθεσία και το σενάριο αντίστοιχα. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 09 Ιανουαρίου 2015 μέσω του Fuji TV, και στη συνέχεια μέσω κι άλλων σταθμών του FNS, και ολοκληρώθηκε έπειτα από 22 επεισόδια στις 19 Ιουνίου 2015. Η σειρά προβλήθηκε, επίσης, στην Αυστραλία μέσω του SBS 2, στην Ινδία μέσω του Toonami, στην Νοτιοανατολική Ασία μέσω της Animax Asia, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Funimation. Τα δικαιώματα για την κυκλοφορία της σειράς σε DVDs στην αγγλική γλώσσα απέκτησαν οι Madman Entertainment για την Αυστραλία, η Funimation για τη Βόρειο Αμερική, αλλά και η Anime Limited για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αξίζει να αναφέρουμε πως στις 06 Οκτωβρίου 2013 είχε κυκλοφορήσει ένα OVA, όχι και τόσο καλής ποιότητας, διάρκειας 31΄, το οποίο ουσιαστικά μεταφέρει μια σύμπτυξη ορισμένων επεισοδίων που είδαμε κατά την διάρκεια προβολής της κανονικής σειράς. Τέλος, λίγο καιρό πριν την προβολή της σειράς, και πιο συγκεκριμένα στις 09 Νοεμβρίου 2014, προβλήθηκε ένα ακόμα OVA διάρκειας 10', που λειτούργησε ως promo της σειράς, εισάγοντάς μας στην ιστορία.

ΤΟ STORY ΤΗΣ 1ης SEASON:
Ένα μυστηριώδες εξωγήινο πλάσμα, που μοιάζει με κίτρινο λαστιχένιο χταπόδι, καταστρέφει το φεγγάρι -μετατρέποντάς το σε μισοφέγγαρο-, και φτάνει στη Γη δίνοντας στους ανθρώπους τελεσίγραφο σχετικά με την επικείμενη καταστροφή και του δικού τους πλανήτη. Ωστόσο, κάνει μία συμφωνία με τους Γήινους, δίνοντάς τους περιθώριο μέχρι τις 20 Μαΐου για να τον σκοτώσουν, αναθέτοντας την δουλειά στην περιθωριακή τάξη 3-Ε του σχολείου Kunugigaoka, την λειτουργία της οποίας αναλαμβάνει ως καθηγητής τους. Οι μαθητές του, τώρα πια, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να σκοτώσουν το απίστευτα γρήγορο και έξυπνο αυτό πλάσμα, που οι ίδιοι αποκαλούν Koro-sensei, που μπορεί να τους οδηγήσει στο να αναγνωριστεί η αξία τους, αλλά και να κερδίσουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, πράγμα που δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση, όχι μόνο επειδή είναι δύσκολο να τον τσακώσουν, αλλά κι επειδή είναι ο καλύτερος καθηγητής που είχαν ποτέ τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ 1η SEASON:
- Νομίζω πως η επιτυχία του συγκεκριμένου anime οφείλεται στο γεγονός πως καταφέρνει να συνδυάσει πολλαπλά στοιχεία και χαρακτηριστικά, φέρνοντάς τα σχεδόν στην απόλυτη ισορροπία, χωρίς το ένα να υπερισχύει του άλλου, πολύ περισσότερο δε, να το "πνίγει". Πρόκειται για μια πολυδιάστατη παραγωγή όπου κάθε κομμάτι της σύνθεσής της είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, και που έχει να προσφέρει και κάτι το διαφορετικό. Επιπλέον, η καλή αξιοποίηση όλων αυτών, κάνει την σειρά να προσφέρεται σε κάθε είδους θεατή, άσχετα από το ποια είναι τα γούστα ή οι προτιμήσεις του.
- Θα περάσω τώρα στο δικό μου αγαπημένο στοιχείο του εν λόγω anime, που δεν είναι άλλο από τους
χαρακτήρες του. Αυτή η τάξη είναι ιδιαίτερη με όλη τη σημασία της λέξης. Αποτελείται από ένα τσούρμο μαθητές, οι προσωπικότητες των οποίων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με αποτέλεσμα κανένας να μην μοιάζει με τον άλλο, αλλά και να μην ακολουθούνται τα συνήθη κλισέ των cast σε μορφή μπουλουκιού. Φυσικά και ξεχωρίζουμε ορισμένους χαρακτήρες, στους οποίους αναπόφευκτα δίνεται και λίγο περισσότερο βάρος, αλλά κανένας δεν είναι διάφορος και σίγουρα, ο καθένας είναι μοναδικός και προσθέτει το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη της πλοκής, αλλά κι έχει την ολότελα δική του χρησιμότητα, ίσως και και σκοπιμότητα.
- Δεδομένου ότι μιλάμε για μια κατ' εξοχήν κωμική σειρά, το art είναι το τυπικό, χαριτωμένο που είθισται να χρησιμοποιείται σε ανάλογες παραγωγές. Τα πάντα είναι λίγο πιο μεγάλα, πιο έντονα, πιο χρωματιστά και πιο γλυκούλικα απ' όσο στην καθημερινή ζωή, αλλά αυτό όχι μόνο δεν είναι ενοχλητικό, αλλά αντίθετα, το απολαμβάνουμε ως οπτικό αποτέλεσμα, ειδικά στην προκειμένη περίπτωση που δεν θα το χαρακτηρίζαμε τεμπέλικο -κάτι που παρατηρούμε αρκετά συχνά. Βέβαια, μπορεί έτσι να χάνεται η ρεαλιστικότητα, όμως, ας είμαστε σοβαροί... δεν γίνεται να αναζητούμε τον ρεαλισμό στον ορισμό του μη ρεαλιστικού σεναρίου. Απλά, απολαμβάνουμε!
- Επειδή αναφέρθηκα στην κωμική ταυτότητα της σειράς, θα πρέπει να τονίσω πως δεν είναι μόνο αυτό.
Σαφέστατα και μας προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου -και πονηρού, καυστικού χιούμορ που προσωπικά εκτίμησα λίγο περισσότερο από τις πιο “τυπικές” στιγμές του-, αλλά μας προσφέρει και πολύ ουσιαστικές στιγμές. Δεν είναι τυχαίο που η επιλογή των μαθητών αφορά την -θεωρητικά- πλέμπα του σχολείου, ούτε το ότι στην πραγματικότητα τα παιδιά αυτά είναι χαρισματικά με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με το μόνο που να χρειάζονται να είναι ενθάρρυνση, ώθηση και σωστή καθοδήγηση. Και μπορεί να το σοβαρεύω λίγο, αλλά ως μανούλα, σε μια εποχή που η εκπαίδευση μπάζει από παντού και οι εκπαιδευτικοί -σε μια μεγάλη πλειοψηφία- είναι τέρμα αδιάφοροι, είναι ωραίο να βλέπεις σειρές που προωθούν την σχέση δασκάλου-μαθητή, έτσι όπως θα έπρεπε αυτή να είναι.
- Τέλος, παρά τον χαριτωμένο χαρακτήρα της, η σειρά, έχει και ορισμένες πολύ σκληρές σκηνές, αλλά και αρκετές άλλες που η δράση ανεβαίνει απότομα και σε παρασύρει, βγάζοντάς σε από την γενική κατάσταση αδράνειας που βρίσκεται ενόσω την παρακολουθείς. Όχι πως είναι βαρετή σε κάποια φάση της, αλλά βρίσκει πάντα τον σωστό τόπο, χρόνο και τρόπο προκειμένου να σε ταρακουνήσει και να σου προσφέρει κάτι παραπάνω από απλή διασκέδαση. Βέβαια, πιάνουμε τους εαυτούς μας να σκέφτονται ακόμα χειρότερη κατάληξη στα εκάστοτε σενάρια, αλλά υποθέτω πως αυτό οφείλεται στο ότι η ζωή -και κάποια άλλα anime- μας έχουν μετατρέψει σε φρικιά.

ΤΟ OST ΤΗΣ 1ης SEASON:
Την μουσική της σειράς υπογράφει ο Naoki Sato και μπορώ να πω πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον soundtrack, με κομμάτια που παίζουν σε πολλαπλά ύφη, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, με άλλα να είναι πιο ανάλαφρα ώστε να ταιριάζουν με το ψυχαγωγικό κομμάτι της σειράς, ενώ κάποια άλλα έχουν μεγαλύτερο βάθος και είναι πιο ουσιαστικά δομημένα, έτσι ώστε να ντύνουν κατάλληλα τις πιο συναισθηματικές ή με ένταση στιγμές. Το CD με το επίσημο ost της σειράς κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου 2015, αποτελούμενε από 34 κομμάτια. Το πρώτο opening theme είναι "Seishun Satsubatsu-ron", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "The Theory of Savage Youth"), ενώ το δεύτεο είναι το "Jiriki Hongan Revolution", ή αλλιώς "Self-reliance Revolution", ερμηνευμένα και τα δύο από τους ηθοποιούς που δανείζουν τις φωνές τους στους μαθητές της τάξης 3-E Utatan. Το ending theme είναι το "Hello, shooting star" από τους Moumoon.

Ansatsu Kyoushitsu Season 1 - 1st Opening



Ansatsu Kyoushitsu Season 1 - 1st Opening Full Song



Ansatsu Kyoushitsu Season 1 - 2nd Opening



Ansatsu Kyoushitsu Season 1 - 2nd Opening Full Song



Ansatsu Kyoushitsu Season 1 - 2nd Ending



Ansatsu Kyoushitsu Season 1 - Ending Full Song


ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ:
Με το που ολοκληρώθηκε η προβολή της 1ης season, το studio Lerche ανακοίνωσε πως πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην παραγωγή μίας 2ης, γεγονός που δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα, αφού η σειρά αγαπήθηκε από μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο την παρακολουθούσε φανατικά. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 07 Ιανουαρίου 2015 και αυτή τη φορά, τα επεισόδια δεν θα είναι 22 αλλά 25, και το πιθανότερο είναι να ολοκληρώσουν και τον κύκλο τς ιστορίας αυτής. Όπως και να 'χει, όμως, είναι βέβαιο ότι θα την απολαύσουμε εξίσου, και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο για να ξεκινήσει ένα ακόμα απολαυστικό και διασκεδαστικό ταξίδι.