"Η πόλη των κατόπτρων" της Justin Cronin

Η επιδημία που σχεδόν αφάνισε την ανθρωπότητα επιτέλους ανήκει στο παρελθόν. Για μια νέα γενιά παιδιών, οι άλλοτε τρομεροί μιαροί είναι τέρατα του μύθου, πλάσματα βγαλμένα από ένα εφιαλτικό παραμύθι στο οποίο κανείς δεν πιστεύει πια.
Για την Αλίσια όμως οι εφιάλτες είναι αδύνατον να αποτελέσουν παρελθόν. Η φωνή που αναδύεται μέσα από εκείνους τους εφιάλτες την οδηγεί σε μια από τις μητροπόλεις του Καιρού Πριν: την ερειπωμένη πλέον Νέα Υόρκη.
Ερειπωμένη αλλά όχι έρημη. Την πόλη αυτή έχει επιλέξει ως καταφύγιό του ο Μηδέν, το πρώτο και πλέον τρομερό δημιούργημα του μοιραίου γενετικού προγράμματος που αποτέλεσε την καταστροφή της ανθρωπότητας.
Η Αλίσια γνωρίζει ότι ο εφιάλτης είναι αδύνατον να τελειώσει πραγματικά μέχρι να εξοντωθεί ο Μηδέν.
Όμως αυτό που ανακαλύπτει εκεί δεν είναι ό,τι περίμενε.
Έρχεται αντιμέτωπη με έναν αντίπαλο περισσότερο τρομερό και ταυτόχρονα ανθρώπινο από όσο θα μπορούσε να φανταστεί, ο οποίος την οδηγεί σε ένα ζοφερό ταξίδι στο παρελθόν προκειμένου να της εξηγήσει πώς ξεκίνησαν όλα ― και να της αποκαλύψει το αναπόφευκτο τέλος.
Η τριλογία του Τζάστιν Κρόνιν είναι ένα εκπληκτικό έργο, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική αφηγηματική δυναμική του, το συναρπαστικό εύρος του οράματός του και την ιδιαίτερη γλαφυρότητα της γλώσσας του.
Η Πόλη των Κατόπτρων ρίχνει με τρόπο καθηλωτικό την αυλαία της τριλογίας που προορίζεται να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στα κλασικά έργα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας.

"Μεταξύ δύο κόσμων - μαθήματα από την άλλη πλευρά"του Tyler Henry

«Ο θάνατος δε σημαίνει ότι πρέπει να πούμε αντίο».
Ο Τάιλερ Χένρι ανακάλυψε το χάρισμά του να επικοινωνεί με τους νεκρούς σε ηλικία μόλις δέκα ετών.
Αφού βίωσε ένα ξαφνικό, ακριβές προαίσθημα του θανάτου της γιαγιάς του –αυτό που ο Τάιλερ θα περιέγραφε αργότερα ως «υπερεπίγνωση»–, η ζωή του άλλαξε για πάντα.
Αν και δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί το σπάνιο ταλέντο του, ο Τάιλερ κατάφερε να το ενστερνιστεί.
Τελικά βρήκε το κουράγιο να το μοιραστεί με τον κόσμο.
Για πρώτη φορά, ο Τάιλερ φανερώνει πώς είναι να ζει κανείς σαν διάμεσο. Μιλάει ανοιχτά, χωρίς φόβο, για το πώς ανέπτυξε το χάρισμά του στην εφηβεία, πώς είναι στ’ αλήθεια να επικοινωνείς με τους μεταστάντες, για τη δύναμη του συμβολισμού στα διαβάσματά του και για τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τους εκλιπόντες αγαπημένους μας.
Με απαράμιλλη ειλικρίνεια, ο Τάιλερ μοιράζεται με τους αναγνώστες το πώς το περίπλοκο και συναρπαστικό χάρισμά του άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το επέκεινα και, το πιο σημαντικό, πώς τα διαβάσματα μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μας με τους πιο κοντινούς φίλους και συγγενείς μας που έχουν περάσει στην άλλη πλευρά.

"Ως την άκρη του νερού" της Βασιλικής Νευροκοπλή

Τέσσερα παιδιά από τα πέρατα του κόσμου συνομιλούν με τα αηδόνια, τον άνεμο, το χώμα, το νερό.
Φιλούν τη σιωπή της νύχτας.
Γίνεται η νύχτα μουσική και η σιωπή τραγούδι. Ξημερώνει...
Ο Αζαρίας, η Λινκ Λινκ, ο Τρελός Άνεμος και η Οάμρα ταξίδεψαν πολύ.
Είδαν τόπους που έμοιαζαν και δεν έμοιαζαν με τον δικό τους.
Άκουσαν τραγούδια που θύμιζαν και δε θύμιζαν το τραγούδι τους.
Γνώρισαν μουσικούς με παρόμοια και διαφορετικά όργανα.
Ανέβαιναν στη σχεδία και συμπλήρωναν τη μελωδία.
Μεγάλωνε η μελωδία, μεγάλωνε και η σχεδία.
Μεγάλωνε η σχεδία, μεγάλωναν και τα χρόνια.
Αιώνες έγιναν...

"Το Ισλαμιστικό Κίνημα στην Τουρκία - Συμβολή στη μελέτη της σύγχρονης τουρκικής ισλαμιστικής σκέψης" του Κωνσταντίνου Γώγου

Ποιες είναι οι προτάσεις και οι ιδέες της ισλαμιστικής διανόησης στη σύγχρονη Τουρκία; Από ποιους έχουν διαμορφωθεί και εκφραστεί; Ποιες τάσεις κυριαρχούν στο πεδίο του τουρκικού πολιτικού ισλάμ; Ποια η συμβολή των ισλαμιστών συγγραφέων στην ενίσχυση και ηγεμονία του πολιτικού ισλάμ έναντι των κεμαλιστικών κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία;
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα για τα οποία ο αναγνώστης θα βρει το κλειδί των απαντήσεων μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που πραγματεύε­ται τις αντιλήψεις και τις προτάσεις τριών σημαντικών ισλαμιστών διανοητών με καθοριστική επίδραση στο ισλαμιστικό κίνημα, στην πολιτική και την κοινωνία της σημερινής Τουρκίας. Πολύ περισσότερο, ο συγγραφέας εντάσσει το έργο και τον ρόλο των ισλαμιστών διανοητών σε συγκεκριμένο πλαίσιο κοινωνικής θεωρίας, ενώ συγχρόνως προσφέρει μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα αντιπροσωπευτικά κείμενα των εν λόγω ισλαμιστών διανοητών.
Η ανά χείρας μελέτη επιδιώκει να συνεισφέρει στη γνώση και κατανόηση της διαδρομής του πολιτικού ισλάμ και της ενίσχυσης της ισλαμικής ταυτότητας στη σύγχρονη Τουρκία, η οποία εμφανίστηκε προ του 1980 και βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1980 και εξής – με αυξητικές τάσεις σε κάθε επόμενη δεκαετία. Και αυτό διότι η άνοδος του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία οφείλει, μεταξύ άλλων, πολλά στους ισλαμιστές συγγραφείς και διανοούμενους, οι οποίοι με το έργο τους, τις απόψεις, την κριτική και τις προτάσεις τους έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη διάδοση μιας ισλαμικής και ισλαμιστικής θεώρησης και ερμηνείας της κοινωνίας, της πολιτικής, του κράτους και των θεσμών, της οικονομίας, του πολιτισμού και της ιστορίας της Τουρκίας, του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά και του κόσμου ολόκληρου (με έμφαση στη Δύση) εν γένει.

"Δύο ιστορίες - Μία αλήθεια" της Παρασκευής Ναλπαντίδου

«Δύο ιστορίες, µία αλήθεια»... Πόση αλήθεια να χωρέσει σε δύο ιστορίες;
Η αλήθεια µπορεί να ειπωθεί µε δύο ιστορίες, µε δύο χιλιάδες λέξεις,
µε δύο λόγια, χωρίς λόγια, µε µία εικόνα... ακόµα και µε τη σιωπή!!!
Στις δικές µας δύο ιστοριούλες η αλήθεια είναι µία:
«Σ’ έναν κόσµο πλασµένο για τους πολλούς οφείλουµε
να δείξουµε αγάπη και σεβασµό στους µοναδικούς!»