"Αλήθειες και ενοχές" της Liane Moriarty

Ο Σαμ και η Κλέμενταϊν έχουν μια υπέροχη αν και πολυάσχολη ζωή. Έχουν δύο κοριτσάκια, ο Σαμ μόλις ξεκίνησε τη δουλειά των ονείρων του και η Κλέμενταϊν, η οποία είναι τσελίστα, προετοιμάζεται για τη σημαντικότερη ακρόαση της ζωής της. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούν να βασίζονται, αυτό είναι ο ένας στον άλλον.
Η Κλέμενταϊν και η Έρικα είναι φίλες από παιδιά. Μόνο μία ματιά είναι αρκετή για να συνεννοηθούν απόλυτα. Η σχέση τους, όμως, είναι σύνθετη. Έτσι, όταν η Έρικα τους προσκαλεί την τελευταία στιγμή σε μπάρμπεκιου με τους γείτονές της Τίφανι και Βιντ, η Κλέμενταϊν και ο Σαμ δέχονται αμέσως. Οι φανταχτερές προσωπικότητες της Τίφανι και του Βιντ θα είναι, αν μη τι άλλο, διασκεδαστικές.
Δύο μήνες αργότερα, η βροχή δε λέει να σταματήσει και η Κλέμενταϊν και ο Σαμ δεν παύουν να αναρωτιούνται: «Πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχαμε πάει»;

"Η αλήθεια που θέλω να ξεχάσω" της Δήμητρας Μανθεάκη

Καλιφόρνια, δεκαετία του 1930. Η νεαρή Περσεφόνη Λυδάκη, κόρη Ελλήνων μεταναστών, είναι τρελά ερωτευμένη με τον Αντόνιο, γιο του αριστοκράτη αφεντικού της οικογένειάς της, Φερνάντο Λοπέζ. Ο Αντόνιο ισχυρίζεται ότι νιώθει το ίδιο, όμως, η απρόσμενη και απαράδεκτη συμπεριφορά του προς την Περσεφόνη θα βάλει ταφόπλακα στη σχέση τους και θα απομακρύνει την κοπέλα από την οικογένειά της και την πατρίδα της. Στην εξορία της θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μοναξιά, τα μάταια όνειρά της, αλλά και τα τόσα παράδοξα που της επιφυλάσσει το πεπρωμένο της. Έρμαιο των καταστάσεων, βυθισμένη στον πόνο που προκαλεί η απώλεια αγαπημένων προσώπων, βλέπει τη μία ανατροπή μετά την άλλη να διαφεντεύουν τη ζωή της, κι αυτή ανήμπορη να αντιδράσει μετατρέπεται σε παθητικό θεατή των γεγονότων που σημαδεύουν τις μέρες και τις νύχτες της στην άλλη άκρη του κόσμου, στις Φιλιππίνες, εκεί όπου βρέθηκε άθελά της. Άραγε, θα θελήσει η μοίρα να της δώσει την ευκαιρία να ξαναφτιάξει τη ζωή της και να βρει επιτέλους την πραγματική ευτυχία;

"Από ζάχαρη κι αλάτι" της Βανέσας Αδαμοπούλου

Ένας διακεκριμένος επιστήμονας εξομολογείται. Ξετυλίγει θαρρετά τον μίτο της ύπαρξής του με ιδιαίτερο ζήλο και νοσταλγία, αγκαλιάζει όλα εκείνα που τον έθρεψαν και τον στοίχειωσαν, εκείνα που αγάπησε κι άγγιξε με τα δάχτυλά του. Αναμετριέται με θεριά και δαίμονες, δίνει φωνή σε όσους έφυγαν, για να στήσει από την αρχή τους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής του.
Από την Ήπειρο του 1940, παραμονές της επίθεσης των Ιταλών του Μουσολίνι, στην Απελευθέρωση και στον Εμφύλιο, και σχεδόν ως την Ελλάδα τού σήμερα, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Αθήνα, Ρώμη, Χαϊδελβέργη, η ζωή του Αντρέα, καθηγητή φιλοσοφίας, κυλά σαν το τρεχούμενο νερό, μέχρι τη μέρα που θα αλλάξει για πάντα το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν του.
Ένας απολογισμός δίχως τεφτέρια, μια βαλίτσα θύμησες χωρίς παραλήπτη και μια ζυγαριά που αψηφά κέρδη και χασούρες, έτσι όπως το έλεγε απλά, αλλά καθόλου αφιλοσόφητα, η γιαγιά Βένη: «Ζάχαρη κι αλάτι, παιδί μου, η ζωή του καθενού. Ποιου λίγο, ποιου πολύ, τι σημασία έχει; Ζάχαρη κι αλάτι η ζωή!»

"Σκληρές αλήθειες" του Ηλία Μωραΐτη

Noέμβριος 2015, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. Μαζί με τη διαθήκη της μητέρας της, η νεαρή φοιτήτρια Αγνή Μάρκου θα παραλάβει και ένα βιβλίο. Στις σελίδες του κρύβονται όλα τα μυστικά που η μητέρα της δεν τόλμησε ποτέ να της φανερώσει όσο ζούσε· μυστικά μιας ζωής που τη σημάδεψαν ασίγαστα πάθη, λυσσαλέοι έρωτες και ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Μέσα από την πένα του συγγραφέα Δημήτρη Αλεξιάδη, ενός άντρα που γνώρισε τη Θεοδώρα Μάρκου όσο λίγοι και τη μίσησε όσο κανένας άλλος, η Αγνή θα βρεθεί στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90 και στα χρόνια της νιότης της μητέρας της. Όταν η μυστηριώδης ιστορία φτάσει στο τέλος της, το ταξίδι στην Ελλάδα θα φαντάζει επιτακτικό. Με την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος οι σκοτεινοί ήρωες του βιβλίου θα αποκτήσουν σάρκα και οστά. Μα όταν οι αλήθειες που φωλιάζουν μέσα σε μια θανάσιμη ιστορία είναι περισσότερες από τους μύθους, τότε οι ανατροπές αποδεικνύονται ολέθριες...

"Οι πολύγλωττοι εραστές" της Lina Volf

Η Έλινορ ζει σ’ ένα μικρό χωριό στη νότια Σουηδία. Η ίδια γράφει στο προφίλ της σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών: Είμαι τριάντα έξι ετών και ψάχνω για έναν τρυφερό, αλλά όχι και πολύ τρυφερό άντρα. Αλλά οι άντρες που συναντάει δεν είναι αυτό που ήλπιζε. Και ο έρωτας εξακολουθεί να είναι μακρινό όνειρο.
Ο Μαξ ονειρεύεται μια πολύγλωσση ερωμένη, μια γυναίκα που θα τον καταλαβαίνει σε όποια γλώσσα κι αν μιλήσει. Η αναζήτησή του τον φέρνει στην Ιταλία, όπου γνωρίζει μια μαρκησία στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.
Εκεί βρίσκεται και η Λουκρητία, μάρτυρας του έσχατου ξεπεσμού της γιαγιάς της σ’ ένα ερημωμένο παλάτσο, αντιμέτωπη με τη σκιά του κόσμου όπου είχε μεγαλώσει.
Ένα χειρόγραφο μπαίνει και βγαίνει από τη ζωή τους, φέρνοντάς τους κοντά, προκαλώντας αισθήματα αγάπης και μίσους, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια πάνω τους.
Τρεις άνθρωποι κυνηγούν την αγάπη, σ’ ένα πανέμορφο μυθιστόρημα, βραβευμένο με το Auguste Prize.

"Συμβίωση" του Rhidian Brook

Τον σκληρό χειμώνα του 1946, στη μεταπολεμική Γερμανία, η Ρέιτσελ Μόργκαν καταφτάνει στα χαλάσματα του Αμβούργου μαζί με τον γιο της, Έντμουντ, τον μοναδικό που επέζησε από τη λαίλαπα του πολέμου. Εκεί σμίγει ξανά με τον σύζυγό της, Λιούις, Βρετανό συνταγματάρχη που συμμετέχει στην ανοικοδόμηση και αποκατάσταση της ρημαγμένης πόλης. Φτάνοντας, όμως, στο νέο της σπίτι, η Ρέιτσελ αιφνιδιάζεται από την τολμηρή απόφαση του συζύγου της: θα μοιράζονται το μεγάλο οίκημα με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του, έναν Γερμανό χήρο και τη δύστροπη κόρη του. Σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, η εχθρότητα και ο θρήνος θα δώσουν σταδιακά τη θέση τους στο πάθος και στην προδοσία.
Μια βαθιά συγκινητική ιστορία για μια αγάπη που γεννιέται από το μίσος.


"Ματζιστέριουμ (Βιβλίο III): Το μπρούτζινο κλειδί" των Cassandra Clare & Holly Black

Η μαγεία μπορεί να σε σώσει. Η μαγεία μπορεί να σε σκοτώσει.
Υποτίθεται ότι οι μαθητές είναι ασφαλείς στο Ματζιστέριουμ. Υπό την προσεκτική επίβλεψη των μάγων, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη μαγεία για να βάλουν τάξη σ’ έναν χαοτικό κόσμο.
Όμως τώρα το χάος αντεπιτίθεται. Ο Καλ, η Ταμάρα και ο Ααρόν θα έπρεπε να αγχώνονται για κουίζ και διαγωνισμούς μαγείας. Αντί γι’ αυτό, μετά τον θάνατο μιας κοπέλας από το σχολείο τους, είναι αναγκασμένοι να εντοπίσουν έναν ύπουλο δολοφόνο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Στην πορεία θα ανακαλύψουν ότι η μαγεία μπορεί να αποδειχτεί τόσο καλή όσο και το άτομο που τη χρησιμοποιεί. Στα ακατάλληλα χέρια όμως μπορεί να κάνει τεράστιο κακό αν δεν τη σταματήσει κάποιος εγκαίρως.
Στο τρίτο βιβλίο της σειράς Ματζιστέριουμ, η Χόλια Μπλακ και η Κασάντρα Κλέαρ μάς παρουσιάζουν ένα σχολείο στο οποίο τα πάντα μπορούν να συμβούν και όπου ο μοναδικός τρόπος να βρεις την αλήθεια είναι να διακινδυνεύσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις.

"Για να το κάνεις σωστά, πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις λάθος" του Bill Quain

Στο βιβλίο αυτό θα ανακαλύψετε 20 λάθη που κάνετε όλη σας τη ζωή! Πόσοι από εσάς αποδέχεστε την αποτυχία αντί να την πλασάρετε σαν εμπειρία; Και πόσοι επιλέγετε να επιλύετε βιαστικά αντί να πορεύεστε αργά; Το βιβλίο απευθύνεται σε απλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό, αλλά συνειδητοποιούν ότι τελικά αυτό το «σωστό» δεν τους φέρνει τα αποτελέσματα που αναζητούν – σε επίπεδο χρημάτων, χρόνου, σχέσεων και προσωπικών ελευθεριών.
Για να σταματήσετε να κάνετε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, πρέπει να πρώτα να πάρετε το σημαντικότερο μάθημα από όλα: ότι τα κάνατε όλα λάθος εξ αρχής! Γιατί; Γιατί όλοι γύρω σας –συμπεριλαμβανομένων καθηγητών, γονέων, πολιτικών και αφεντικών– σας έλεγαν ότι κάνατε το σωστό. Δυστυχώς, έκαναν λάθος. Όπως κι εσείς. Δοκιμάστε, λοιπόν, έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων και κατακτήστε όλα όσα ονειρεύεστε.