Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα ειδυλλιακό αγρόκτημα έξω από τη Φιελμπάκα, στις παρυφές του δάσους. Μια ευτυχισμένη οικογένεια. Μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα. Τίποτα δεν προμηνύει ότι σε λίγες ώρες όλα θα έχουν ανατραπεί. Η είδηση της εξαφάνισης της τετράχρονης Νία πέφτει σαν κεραυνός στην τοπική κοινωνία και ξαναξυπνά τον εφιάλτη.
Από το ίδιο αγρόκτημα τριάντα χρόνια πριν είχε εξαφανιστεί ένα συνομήλικο κορίτσι, η Στέλλα, που βρέθηκε στη συνέχεια δολοφονημένη. Δύο δεκατριάχρονες φίλες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της. Η μία εξακολουθεί να μένει στη Φιελμπάκα, όπου έχει καταφέρει να χτίσει μια ήσυχη ζωή, η άλλη, διάσημη σταρ του Χόλιγουντ πλέον, έχει επιστρέψει στο ψαροχώρι για πρώτη φορά μετά τον φόνο.
Μήπως οι δύο υποθέσεις συνδέονται; Μήπως οι έρευνες της αστυνομίας επηρεαστούν από την έρευνα της Ερίκα για την υπόθεση «Στέλλα», που είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου της; Μήπως η ρίζα του κακού κρύβεται ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν, στο ανελέητο κυνήγι μαγισσών του 17ου αιώνα;
Η δέκατη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του συζύγου Ερίκα είναι μια σκοτεινή ιστορία που αποτυπώνει εξαιρετικά το σύγχρονο πρόσωπο της σουηδικής κοινωνίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους, που είναι τα θύματα των αμαρτιών των προηγούμενων γενιών.

Προσωπική άποψη:
Το δέκατο βιβλίο της Camilla Lackberg είναι γεγονός και βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ανά την Ελλάδα, περιμένοντας τους φανατικούς αναγνώστες της συγγραφέως να το αποκτήσουν. Για όσους, πάλι, δεν έχουν γνωρίσει μέχρι σήμερα το έργο της Σκανδιναβής Agatha Cristie, "Η μάγισσα" τούς δίνει μία καλή ευκαιρία να το κάνουν, έστω κι αν δεν έχουν διαβάσει τα προηγούμενα εννέα βιβλία της σειράς "Fjällbacka" ή αλλιώς, περισσότερο γνωστή σε εμάς, της σειράς περιπετειών του επιθεωρητή Πάτρικ και της γυναίκας του Έρικα. Κι επειδή αρκετοί ρωτάτε, κι άλλοι τόσοι σίγουρα θα ρωτήσετε, όχι, δεν είναι απαραίτητο να έχετε διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία για να κατανοήσετε το νόημα αυτού, αλλά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να το κάνετε για ν' ανακαλύψετε ποια είναι η ιστορία και η εξέλιξη των δύο βασικών χαρακτήρων μέσα στο χρόνο. Και μετά απ' αυτή την αρκετά φλύαρη εισαγωγή, ας περάσουμε στο ζητούμενο.

Βρισκόμαστε σ' ένα αγρόκτημα στις παρυφές του δάσους, λίγο έξω από την πόλη της Φιελμπάκα, όπου μια όμορφη, συνηθισμένη, ήσυχη μέρα, θα μετατραπεί σε εφιάλτη για την οικογένεια της τετράχρονης Νία, η οποία εξαφανίζεται μυστηριωδώς προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία. Όπως ακριβώς είχε συμβεί με την συνομίλική της, τότε, Στέλλα, τριάντα χρόνια νωρίτερα, στο ίδιο αγρόκτημα όπου ζούσε μέχρι σήμερα η Νία. Μόνο που η εξαφάνιση της Στέλλας δεν είχε καλή κατάληξη αφού το μικρό κορίτσι βρέθηκε νεκρό, ενώ για τον θάνατό της κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν δύο δεκατριάχρονα κορίτσια. Σήμερα, τα κορίτσια αυτά, γυναίκες πια, έχουν φτιάξει της ζωές τους. Η μία δεν έφυγε ποτέ από την πόλη της, έχοντας χτίσει μια ήρεμη ζωή, ενώ η δεύτερη έχει γίνει μεγάλη και διάσημη σταρ του Χόλιγουντ, ενώ επιστρέφει για πρώτη φορά στον τόπο της έπειτα από πάρα πολλά χρόνια απουσίας. Άραγε, οι δύο αυτές υποθέσεις συνδέονται; Τα δύο άλλοτε κορίτσια, ήταν πράγματι ένοχα, και ποιος ο ρόλος τους στην υπόθεση της Νία; Ή μήπως πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται κάτι πολύ βαθύτερο, πολύ πιο τρομακτικό;

Δεν έχω διαβάσει και τα εννέα βιβλία της σειράς της Lackberg, ωστόσο, έχω διαβάσει αρκετά για να μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα πως το συγκεκριμένο, τόσο ως προς το χτίσιμο της πλοκής του όσο και ως προς την αφήγησή του, είναι από τα πλέον άρτια έργα της. Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα αρκετά ογκώδες βιβλίο, με πολλά πισωγυρίσματα, αλλά και χρήση τεχνικών παράλληλης και αμφίδρομης αφήγησης, θα ήταν εξαιρετικά εύκολο, για οποιονδήποτε συγγραφέα, να πέσει στην παγίδα της δημιουργίας αφηγηματικών κενών και πολύ περισσότερο, στην παγίδα της δίχως νόημα φλυαρίας που απλά βομβαρδίζει τον αναγνώστη με άχρηστες πληροφορίες που δεν οδηγούν πουθενά και δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Και όμως, η Lackberg καταφέρνει περίτεχνα ν' αποφύγει όλους αυτούς τους σκοπέλους, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο, σφιχτοδεμένο αποτέλεσμα, και μια ιστορία που έχει αρχή, μέση, τέλος και κυρίως, λογική και σύνδεση ανάμεσα στα εκάστοτε γεγονότα και συμβάντα που ολοκληρώνουν την εικόνα του τι πραγματικά έχει συμβεί, τι κρύβεται πίσω από τις σκοτεινές αυτές υποθέσεις που μας παρουσιάζονται -και τους εμπλεκόμενους σε αυτές-, αλλά και του τι πραγματικά θέλει να μας πει μέσω όλο αυτού.

Η ιστορία ταξιδεύει στο παρελθόν και φτάνει μέχρι και τον 17ο αιώνα, τότε που το κυνήγι μαγισσών δεν ήταν απλά μια μεταφορική έννοια, αλλά μια πραγματικότητα. Και όμως, τόσο τότε όσο και σήμερα, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ύπαρξή του, παραμένουν ίδια, και σχετίζονται άμεσα με τον φόβο του ανθρώπου απέναντι σε αυτό που δεν γνωρίζει, σε αυτό που δεν καταλαβαίνει, απέναντι σε όλα όσα δεν μπορεί να κατανοήσει, όχι γιατί αδυνατεί να το κάνει, αλλά γιατί δεν μπαίνει καν στη λογική διαδικασία του να προσπαθήσει, επιλέγοντας ν' ακολουθήσει το μονοπάτι της βίας, του θυμού, της ακρότητας, επειδή, για κάποιο διεστραμμένο λόγο, αυτό φαντάζει πιο εύκολο στα μάτια του. Άλλωστε, ο άνθρωπος, από τη φύση του, το έχει πιο εύκολο να κατηγορήσει κάποιον άλλον από το ν' αναρωτηθεί ποιες είναι, και μέχρι που φτάνουν, οι δικές του οι ευθύνες, μα και το να καταδικάσει αυτό που είναι πιο εύκολο να στοχοποιηθεί. Είναι σκληρή η ζωή, και ακόμα πιο σκληρές είναι οι αλήθειες της και το βάρος αυτών δεν μπορούν να τ' αντέξουν όλοι.

Με γλώσσα απλή, που ρέει, και εμφανή διάθεση κριτικής απέναντι στα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά συστήματα που κατευθύνουν τα νήματα ολόκληρου του κόσμου, μα και των ανθρώπων που απαρτίζουν αυτόν, η Lackberg έχει γράψει ένα μυθιστόρημα γροθιά στη συνείδηση και στο στομάχι του αναγνώστη. Παντρεύοντας την ιστορία, το κοινωνικό δράμα, με το θρίλερ μυστηρίου και την αστυνομική περιπέτεια, προσφέρει ένα άρτια ολοκληρωμένο έργο "φωτιά", που μας κάνει ν' αναλογιζόμαστε και να εξεργαζόμαστε σε πολλαπλά επίπεδα συμπεριφορές που είτε τις έχουμε υιοθετήσει είτε όχι σε προσωπικό επίπεδο, τις βλέπουμε να υφίστανται καθημερινά γύρω μας, οδηγώντας σε πράξεις δραματικές και αποτέλεσμα μη αναστρέψιμα, που ίσως και να στερούν ένα κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασής μας, μέσα σε μια κοινωνία δημιουργίας και ανάθρεψης τεράτων, που τρέφονται από φόβους, ανασφάλειες και κτηνώδεις ανάγκες που καλλιεργήθηκαν και φυτεύτηκαν βαθιά μες την ψυχή μας χρόνια πριν. Μήπως, τελικά, αυτό που χρειάζεται δεν είναι ν' αλλάξει ο κόσμος μας, αλλά το πως τον βλέπουμε εμείς και πως συμπεριφερόμαστε μέσα σ' αυτόν; Διαβάστε αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα και ίσως το σκεφτείτε ξανά απ' την αρχή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Camilla Lackberg
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 848
ISBN: 978-618-03-1074-0