Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε μια ζοφερή αποβιομηχανοποιημένη πόλη που σπαράσσεται από τη διαφθορά και το έγκλημα, μια απόπειρα σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών μετατρέπεται σε λουτρό αίματος. Την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Μάκβεθ και η ομάδα του – είναι ο καλύτερος μπάτσος της πόλης αλλά τον στοιχειώνει το παρελθόν του. Για την επιτυχία του θα του δοθούν απλόχερα χρήματα, εξουσία, σεβασμός, γιατί όμως νιώθει πως δεν θα πάρει ό,τι δικαιωματικά του ανήκει παρά μόνο αν σκοτώσει;
Ένα συγκλονιστικό θρίλερ από τον ροκ σταρ της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας βασισμένο στον σαιξπηρικό Μάκβεθ. 

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετά retellings κλασσικών βιβλίων και παραμυθιών τα οποία, επί του πρακτέου, δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα πετυχημένα. Σε προσωπικό, τουλάχιστον, επίπεδο, με απογοήτευσαν οικτρά, με το ένα να είναι χειρότερο από το άλλο. Όταν, λοιπόν, έμαθα πως θα κυκλοφορήσει το "Μάκβεθ", η πρώτη μου σκέψη ήταν πως το να πει κάποιος από την αρχή μια ιστορία που έχει γράψει ένας εκ των κορυφαίων συγγραφέων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Shakespeare, δεν είναι απλά ρίσκο, αλλά κάτι σχεδόν αδιανόητο. Και όμως, ο Nesbo, απέδειξε πως όχι μόνο γίνεται, αλλά και πως το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει ρίγη ανατριχίλας και έναν ενθουσιασμό που δεν είμαι σίγουρη αν κάποιος άλλος συγγραφέας θα μπορούσε αν βρισκόταν στη θέση του.

Σ' αυτήν την σύγχρονη εκδοχή ενός των εκ των πλέον κλασσικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, συναντάμε τον επιθεωρητή Μάκβεθ -ο οποίος είναι πρώην τοξικομανής, εκτός των άλλων- που, μαζί με την ομάδα του, επιτυγχάνουν να ξεσκεπάσουν μία απ' τις μεγαλύτερες σπείρες εμπόρων ναρκωτικών και να οδηγήσουν στη σύλληψή της. Η μεγάλη αυτή επιτυχία θα του αποφέρει την αναγνώριση που ο καθένας θ' αποζητούσε στη θέση του, δόξα, μεγαλεία, χρήματα, μα και τον σεβασμό όλων όσων βρίσκονται γύρω του. Όμως, παρά που φαινομενικά έχει τα πάντα, η παράνοια τού χτυπά την πόρτα, αρχίζει να πιστεύει πως μόνο εκείνος μπορεί να σώσει τον κόσμο και πως ακόμα δεν έχει κατακτήσει ό,τι του αξίζει, και όλα αυτά μαζί τον οδηγούν σ' έναν δολοφονικό κι αιματηρό κατήφορο από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή.

Θέλω να πιστεύω πως η πλειοψηφία των αναγνωστών έχει διαβάσει το κλασσικό έργο του Shakespeare, ή αν δεν το έχει κάνει, πως γνωρίζει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την κατάληξη αυτής, που δεν είναι άλλη από ένα λουτρό αίματος βουτηγμένο στην φρικαλεότητα και στην παραφροσύνη. Πάνω σε όλα αυτά βασίζεται, λοιπόν, ο Nesbo, και σεβόμενος απόλυτα την πυρήνα και τον ηθικό άξονα της πρωτότυπης ιστορίας, την αφηγείται εκ νέου τοποθετώντας την σ' ένα πιο σύγχρονο σύμπαν, χωρίς, όμως, ν' αλλοιώνει τους χαρακτήρες ή το βαθύτερο νόημα της ιστορίας, αλλά δίνοντάς του μια άλλη διάσταση, προσαρμοσμένη περισσότερο στα σημερινά κοινωνικά, ηθικά, ανθρωπιστικά πρότυπα, με τον μοναδικό εκείνο τρόπο που ο ίδιος ξέρει και που υπηρετεί εδώ και χρόνια ολάκερα τόσο πολύ καλά.

Ο Μάκβεθ του Shakespeare, ως χαρακτήρας και προσωπικότητα, είναι από τους πιο ενδιαφέροντες που έχω συναντήσει ποτέ, μα και απ' τους πιο πολυδιάστατους. Είναι ένας "ήρωας" που αντιπροσωπεύει τον ορισμό της τραγικότητας, που γίνεται ολοκληρωτικά έρμαιο των παθών και των εμμονών του. Έτσι ακριβώς είναι και ο Μάκβεθ του Nesbo, που θεωρεί πως βρίσκεται στο απυρόβλητο και πως οι πράξεις του δικαιολογούνται απόλυτα και πως κανείς δεν μπορεί να τον κρίνει γι' αυτές. Απαιτεί την ηθική του δικαίωση, όχι γιατί κάπου βαθιά μέσα του αντιλαμβάνεται το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά γιατί πιστεύει ακράδαντα πως το αξίζει, καθώς οι πράξεις του συμβάλλουν στην ανύψωση του δικαίου και της κοινωνικής ηθικής που χρειάζεται να γίνει θύμα της βίας προκειμένου να επιστρέψει στο σωστό μονοπάτι. Όμως, στην πραγματικότητα, κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο; Ποιος είναι σε θέση να κρίνει ποια ζωή έχει αξία και ποια όχι; 

Ο Nesbo, χωρίς να επέμβει στα ψυχογραφήματα των βασικών ηρώων της πρωτότυπης ιστορίας, αλλά εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο σ' αυτά, σκιαγραφεί πρόσωπα και μέσω αυτών καταστάσεις στις οποίες οι ίδιοι μπλέκονται, είτε ηθελημένα είτε άθελά τους. Με απόλυτο σεβασμό στο έργο του Shakespeare, αλλά προσθέτοντας σε αυτό τη δική του, γνώριμη, χαρακτηριστική πινελιά, καταφέρνει να δημιουργήσει, ίσως, το καλύτερό του έργο μέχρι σήμερα. Άλλωστε, όπως έχει αποδείξει στη μέχρι τώρα λογοτεχνική του πορεία, ξέρει πολύ καλά πως ν' αφηγηθεί μια ιστορία βουτηγμένη στη βία και στο αίμα. Και τοποθετώντας την μέσα σ' ένα τόσο παρανοϊκό πλαίσιο, μα και βλέποντας μέσα από τα μάτια ενός διαταραγμένου ανθρώπου που δεν αντιλαμβάνεται πως όταν θυσιάζεις οτιδήποτε για να φτάσεις στην κορυφή, μόνο να πέσεις απ' αυτήν μπορείς, με τραγικές συνέπειες, νομίζω πως φτάνει στο ζενίθ του, καθηλώνοντας και παρασύροντας ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Ο Jo Nesbo στα καλύτερά του!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 632
ISBN: 978-618-03-1275-1