"Η αναφορά του Μάουρο" του Andrea Camilleri

Ο Μάουρο Ασσάντε είναι πρώτα απ' όλα ένας σοβαρός άνθρωπος. Έχει δουλέψει φιλόπονα αναλαμβάνοντας αποστολές αυξημένης ευθύνης στον φορέα που εργάζεται, μία υπηρεσία που ελέγχει τις ιταλικές τράπεζες. Άργησε να παντρευτεί, με τη μόνη γυναίκα που κατάφερε ν' ανοίξει μια χαραμάδα στον κλειστό χαρακτήρα του, και έχει έναν μικρό γιο, που περνά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη μητέρα του στο βουνό.
Αυτό το καλοκαίρι ο Μάουρο θα μείνει στην πόλη επειδή του έχουν αναθέσει να συντάξει μια αναφορά ιδιαίτερα δύσκολη, που αφορά ένα πιστωτικό ίδρυμα που πιθανότατα μετά την έρευνά του θα τεθεί υπό εποπτεία. Εκείνες τις μοναχικές ημέρες εργασίας, στην προβλέψιμη ύπαρξή του αρχίζουν να εμφανίζονται μικρές ρωγμές. Ξεχνά την πόρτα του σπιτιού του ανοιχτή, δέχεται ένα παράξενο τηλεφώνημα, είναι σίγουρος ότι τον παρακολουθεί ένας άντρας με μηχανάκι. Το σημαντικότερο, τον επισκέπτεται μια πανέμορφη κοπέλα που προφανώς έκανε λάθος στη διεύθυνση. Παράξενο, σίγουρα έγινε λάθος...

"Σιωπή στην εποχή των θορύβων" του Erling Kagge

Τι είναι η σιωπή; Πού βρίσκεται; Γιατί µας είναι σηµαντικότερη από οποτεδήποτε άλλοτε;
Τρεις ερωτήσεις – τριάντα τρεις προσπάθειες απάντησής τους.
Ο Νορβηγός εξερευνητής και εκδότης Άρλιν Κάγγε χρειάστηκε να διασχίσει µόνος του την Ανταρκτική για να καταλάβει ότι, σ’ έναν κόσµο που απαιτεί να γνωρίζουµε και να ασχολούµαστε µε τα πάντα, όλη την ώρα, το µεγαλύτερο αγαθό είναι η σιωπή. Πολύ περισσότερο από την απουσία ήχων, η σιωπή είναι η ικανότητά µας να εξαλείφουµε τα πράγµατα που µας αποσπούν την προσοχή και να συγκεντρωνόµαστε σ’ αυτά που θεωρούµε πραγµατικά ουσιώδη, σ’ αυτά που µας φέρνουν βαθιά απόλαυση. Δε χρειάζεται να πάρουµε τα όρη και τα βουνά, να διασχίσουµε τους ωκεανούς, να εξερευνήσουµε ανεξερεύνητες εκτάσεις για να βρούµε τη σιωπή. Η σιωπή είναι µέσα µας, ανά πάσα στιγµή, φτάνει να την ακούσουµε. Είναι η αναγνώριση πως οι ειδήσεις λένε πάντα τα ίδια, σε διαφορετικά ακροατήρια κάθε φορά· ότι τα κινητά τηλέφωνα µας έχουν γίνει εθισµός· ότι το νόηµα της ζωής µας βρίσκεται εντός µας και πρέπει να µάθουµε να ακούµε τον εαυτό µας για να το αγγίξουµε.

"Πλάτωνας: 80 μαθήματα φιλοσοφίας για τη ζωή" του Allan Percy

Ο Πλάτωνας είναι σίγουρα ο φιλόσοφος που έχει επηρεάσει περισσότερο τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ακόμα και σήμερα, πολλές από τις ιδέες που έχουμε, σχετικά με τον έρωτα, για παράδειγμα, έχουν την καταγωγή τους σ’ εκείνον.
Δεν είναι παράξενο που συχνά, όταν μιλάμε για την ιστορία της σκέψης, ακούμε ότι «ο Πλάτωνας τα έχει ήδη πει όλα», καθώς μέσα στους διαλόγους του εξερεύνησε κάθε γωνιά της ανθρώπινης ψυχής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία στην ουσία είναι πάντοτε τα ίδια.
Ο Άλλαν Πέρσυ έχει συγκεντρώσει στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο ογδόντα αρχές, ογδόντα μαθήματα, τα οποία είναι πρακτικά διδάγματα, μικρά διαμάντια ικανά να οδηγήσουν τα βήματά μας στον δρόμο της ζωής.

"Ηρεμία" του Alain De Botton

Ελάχιστες δεξιότητες είναι τόσο παραµεληµένες, αλλά και τόσο σηµαντικές, όσο η ικανότητά µας να παραµένουµε ήρεµοι. Οι χειρότερες αποφάσεις και συµπεριφορές µας οφείλονται σχεδόν πάντα στην απώλεια της ηρεµίας µας – και στην καταβύθισή µας στο άγχος και στην ταραχή. Παραδόξως, αλλά ευτυχώς, µπορούµε να εξασκούµε και να βελτιώνουµε την ικανότητά µας να παραµένουµε ήρεµοι. Μπορούµε να εκπαιδεύσουµε τον εαυτό µας µέσω της σκέψης και έτσι να αλλάξουµε δραστικά την αντίδρασή µας σε ό,τι καθηµερινά µας ενοχλεί.
Το βιβλίο αυτό ρίχνει φως στις αιτίες για τις µεγαλύτερες αγωνίες µας και παρουσιάζει µια σειρά από πειστικά, και µερικές φορές διασκεδαστικά, επιχειρήµατα, µε τα οποία µπορούµε να θωρακιστούµε απέναντι στον πανικό.
Το Σχολείο της ζωής είναι αφιερωµένο στη διερεύνηση των µεγάλων ερωτηµάτων της ζωής. Δε διαθέτουµε όλες τις απαντήσεις, µπορούµε όµως να στρέψουµε την προσοχή σας προς µια ποικιλία χρήσιµων ιδεών –από τη φιλοσοφία ως τη λογοτεχνία, από την ψυχολογία ως τις εικαστικές τέχνες– οι οποίες εγγυηµένα εµψυχώνουν, προκαλούν, καλλιεργούν και παρηγορούν.

"Σκάνδαλο Volkswagen: Πώς στήθηκε η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών στην αυτοκινητοβιομηχανία" του Jack Ewing

Στα μέσα του 2015, η Volkswagen ανακοίνωνε υπερήφανα ότι είχε πετύχει τον στόχο της να ξεπεράσει την Toyota ως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Λίγους μήνες αργότερα, η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αποκάλυπτε ότι η VW είχε εγκαταστήσει σε έντεκα εκατομμύρια αυτοκίνητα λογισμικό το οποίο ξεγελούσε τους μηχανισμούς ελέγχου καυσαερίων. Ως τις αρχές του 2018, η VW είχε συμφωνήσει με τις αμερικανικές αρχές και τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων της σε έναν συμβιβασμό ύψους είκοσι δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επιπρόσθετες αγωγές να περιμένουν ακόμα την εκδίκασή τους.
Στο βιβλίο αυτό, ο Τζακ Γιούινγκ αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες του σκανδάλου. Περιγράφει την ανάδειξη της VW, από την εποχή του «λαϊκού αυτοκινήτου» στη ναζιστική Γερμανία, σε μία από τις πιο επιφανείς εταιρείες της Γερμανίας, η οποία καυχιόταν για την «πράσινη» πολιτική της. Ο συγγραφέας δίνει ζωηρά πορτρέτα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της VW και αποδεικνύει ότι η εταιρική κουλτούρα που αυτοί καλλιέργησαν οδηγούσε τους εργαζομένους, που αγωνίζονταν να πετύχουν άπιαστους στόχους πωλήσεων, στη χρήση παράνομων μεθόδων. Αδυνατώντας να φτιάξουν με έντιμο τρόπο αυτοκίνητα που μπορούσαν να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς εκπομπών στις ΗΠΑ, οι μηχανικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διαπράξουν απάτη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η VW στη συνέχεια δαπάνησε εκατομμύρια για να προωθήσει το «καθαρό ντίζελ», ώσπου η απάτη αποκαλύφθηκε από μια μικρή ομάδα ερευνητών με πενιχρή χρηματοδότηση· η κατάληξη ήταν μια ομολογία ενοχής για κακουργηματικές κατηγορίες σε μία μνημειώδη υπόθεση που χειρίστηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Ο Τζακ Γιούινγκ δείχνει με εύγλωττο τρόπο πώς η νοοτροπία της επιτυχίας με κάθε κόστος -τόσο διαδεδομένη στα διοικητικά συμβούλια των σύγχρονων εταιρειών- οδήγησε σε μία από τις πιο σημαίνουσες υποθέσεις απάτης στην ιστορία του επιχειρηματικού κόσμου - ενδεχομένως με καταστροφικές συνέπειες.

"Η μεγάλη απόδραση: Υγεία, πλούτος και οι ρίζες της ανισότητας" του Angus Deaton

O κόσμος σήμερα, ό,τι κι αν λέμε, είναι καλύτερος από παλιότερα. Οι άνθρωποι είναι υγιέστεροι, πλουσιότεροι και ζουν περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, η «απόδραση» πολλών ανθρώπων από την ένδεια άφησε πίσω της διευρυνόμενες ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους και στα έθνη.
Στο βιβλίο αυτό, ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Άνγκους Ντίτον μάς αφηγείται την αξιοθαύμαστη ιστορία του πώς πριν από 250 χρόνια μερικά μέρη του κόσμου άρχισαν να γνωρίζουν συνεχή πρόοδο, δημιουργώντας έτσι ανισότητες και το υπόβαθρο για τον δυσανάλογα άνισο σημερινό κόσμο μας.
Ο Ντίτον αναλύει σε βάθος, στην ιστορία του ανθρώπου αλλά και στη σημερινή εποχή, τα δεδομένα σχετικά με την υγεία και τον πλούτο των εθνών και προσπαθεί να διερευνήσει τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε εκείνους οι οποίοι έμειναν πίσω.