Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η δηµοσιογράφος Νόρα Σαν, ανταποκρίτρια του δανέζικου εβδοµαδιαίου περιοδικού Globalt στο Λονδίνο, αγοράζει µια βαλίτσα από ένα παλαιοπωλείο, βρίσκεται ενώπιον µιας πολύ παράξενης ανακάλυψης. Στην ξεχασµένη βαλίτσα περιέχονται διάφορες πολαρόιντ, µεταξύ των οποίων και η φωτογραφία δύο νεαρών κοριτσιών απ’ τη Δανία που εξαφανίστηκαν σε ένα φεριµπότ ταξιδεύοντας προς Αγγλία το 1985. Η επαγγελµατική περιέργειά της ξυπνά και πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει µπλέκεται σε µια έρευνα που περιλαµβάνει αλλεπάλληλα ταξίδια µεταξύ Κοπεγχάγης και Λονδίνου, άπειρες συνεντεύξεις µε µάρτυρες, αλλά και συναντήσεις µε πρόσωπα από το παρελθόν της. Τα βήµατά της θα την οδηγήσουν σ’ έναν σίριαλ κίλερ που εκτίει ισόβια κάθειρξη σε µια διαβόητη βρετανική φυλακή, καθώς η αναζήτηση της αλήθειας για την τύχη των δύο εξαφανισµένων κοριτσιών αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη αποστολή απ’ ό,τι είχε φανταστεί…

Προσωπική άποψη:
"Το θανάσιμο πέρασμα" της Lone Theils, η οποία μια μακρά δημοσιογραφική υπηρεσία στο βιογραφικό της, αφού έχει εργαστεί για 16 συναπτά έτη ως ανταποκρίτρια στο Λονδίνο για λογαριασμό των δανέζικων εφημερίδων Berlingske Tidende και Politiken, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ως μια εναλλακτική, θα λέγαμε, πρόταση στην κατηγορία των αστυνομικών θρίλερ. Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας σκανδιναβικής νουάρ σειράς, με κεντρική ηρωίδα τη Νόρα Σαν, διανθισμένο με νότες βρετανικού αστυνομικού, ακολουθώντας, ωστόσο, σε αρκετά μεγάλο βαθμό την λογική των βιβλίων του Thomas Harris, με μια ιστορία ειπωμένη μέσα από ένα καλειδοσκοπικό κοινωνιολογικό πλαίσιο. Σας μπέρδεψα; Ας πιάσουμε, τότε, τα πράγματα από την αρχή.

Η δημοσιογράφος Νόρα Σαν αγοράζει μια βαλίτσα από ένα παλαιοπωλείο, και τίποτα δεν την έχει προετοιμάσει γι' αυτό με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη. Μέσα στη βαλίτσα υπάρχουν διάφορες φωτογραφίες, και σε μία εξ' αυτών απεικονίζονται δύο νεαρές Δανές που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς το 1985, στη διάρκεια ενός ταξιδιού τους με προορισμό της Αγγλία, χωρίς ν' αφήσουν το παραμικρό ίχνος πίσω τους. Όπως είναι αναμενόμενο, η δημοσιογραφική της περιέργεια, δεν αφήνει τη Νόρα να ησυχάσει, και αρχίζει μια σειρά ερευνών και συνεντεύξεων, έχοντας ως βασικό της στόχο ν' ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη. Μέχρι που τα βήματά της θα την οδηγήσουν σ' έναν κατά συρροήν δολοφόνο, που εκτίει την ποινή του σε μια βρετανική φυλακή, κάτι που θα την κάνει να συνειδητοποιήσει πως άθελά της μπλέχτηκε σε μια ιστορία πολύ πιο τρομακτική και άγρια απ' ότι περίμενε.

Αυτό, το πρώτο βιβλίο των περιπετειών της Νόρας Σαν, έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία και έχει μεταφραστεί έως σήμερα σε περισσότερες από 15 γλώσσες. Βασικός λόγος, πιστεύω, είναι η ιδιοσυγκρασία και η προσωπική ταυτότητα της ίδιας της ηρωίδας, που ξεφεύγει από τα σύγχρονα κλισέ του είδους, και μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, που ίσως και να νοσταλγούμε σε κάποιον βαθμό. Η Νόρα είναι μια καθ' όλα φυσιολογική γυναίκα, με μια καθ' όλα φυσιολογική ζωή, που παλεύει να ισορροπήσει τη ζωή και την καθημερινότητά, τη δουλειά και την οικογένειά της. Είναι έξυπνη, δημιουργική, δυναμική, καθόλου επιτηδευμένη, με κριτική και αναλυτική σκέψη που βασίζεται στη συγκέντρωση και στην ανάλυση δεδομένων προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα, ενώ το βιτριολικό της χιούμορ έχετε να συμπληρώσει το προφίλ μιας προσωπικότητας που είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην σε κερδίσει. Και σε αυτό ίσως να παίζει ρόλο πως στο πρόσωπό της βλέπεις κομμάτια της ζωής και του δικού σου εαυτού.

Περνώντας, τώρα, στο αφηγηματικό σκέλος της ιστορίας, η συγγραφέας, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δημοσιογραφική της εμπειρία, κάνει την αφήγησή της ακολουθώντας μια στρωτή και ισορροπημένη ροή, στην εξέλιξη των εκάστοτε γεγονότων, χωρίς αυτό να μας στερεί τις μικρές εκείνες στιγμές όπου τα δεδομένα ανατρέπονται, με την ιστορία ν' αποκτά κι άλλες προεκτάσεις απ' αυτές που αρχικά πιστεύουμε πως αυτή έχει. Υπάρχει δυναμική, υπάρχει ένταση, διακρίνουμε στοιχεία κινηματογραφικής προσέγγισης, όμως, στον πυρήνα του, "Το θανάσιμο πέρασμα" δεν είναι απλά ένα ακόμα αστυνομικό θρίλερ, αλλά μια κοινωνική προσέγγιση και ανάλυση, τόσο των δομών της Κοπεγχάγη και του Λονδίνου, όσο και της περιθωριοποίησης που βιώνει μια μεγάλη μερίδα νέων, σε κάθε εποχή με τον δικό της τρόπο κι επηρεασμένη από τα εκάστοτε δεδομένα, αλλά και της βιαιότητας που μπορεί να κρύβει ο καθένας από εμάς, στα βάθη του συνειδητού και του ασυνείδητού του.

Η Lone Theils, δημιούργησε μια ευφάνταστη ιστορία με πολλές προεκτάσεις και διακλαδώσεις, την οποία επέλεξε ν' αφηγηθεί μέσα από ένα δημοσιογραφικό πρίσμα ασκώντας, παράλληλα με όλα τ' άλλα, και κοινωνική κριτική, βασισμένη στην αληθινή ιστορία ενός Αμερικάνου κατά συρροήν δολοφόνου, ο οποίος καταδικάστηκε για τέσσερις δολοφονίες -κατά την σύλληψή του ομολόγησε ακόμα δύο-, ενώ ρίγη ανατριχίλας προκάλεσε το γεγονός πως σε μια αποθήκη δικιάς του ιδιοκτησίας, βρέθηκαν 200 και πλέον φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών και αγοριών. Τι σκόπευε να κάνει μ' αυτές και γιατί τις είχε στην κατοχή του, κανείς ποτέ δεν έμαθε, αλλά από ένα διεστραμμένο μυαλό όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Όπως και να 'χει, αναγνωρίζω το ότι η συγγραφέας εμπνεύστηκε από την ιστορία αυτή και δεν επέλεξε να την αντιγράψει, ό,τι ορθότερο μπορούσε, δηλαδή, να κάνει, έτσι ώστε να έχουμε ένα δυνατό, ανατρεπτικό και γεμάτο ένταση μυθιστόρημα. Και αναμφισβήτητα, περιμένω ακόμα περισσότερα από τη Νόρα στο προσεχές μέλλον.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lone Theils
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-03-1119-8