Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια λαίδη δεν καπνίζει ποτέ πούρα, δεν παίρνει μέρος σε μονομαχίες, επιλέγει προσεκτικά τους καβαλιέρους της και ποτέ δεν παίζει χαρτιά σε μια λέσχη μόνο για άνδρες!
Η λαίδη Καλπουρνία Χάρτγουελ προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, καθώς έφευγε από την αίθουσα χορού. Δεν θα είχε ποτέ τον υπέροχο μαρκήσιο του Ράλστον ούτε κάποιον άλλον που να του μοιάζει. Οι αυστηροί κανόνες της αριστοκρατίας δεν επέτρεπαν τα ερωτικά παιχνίδια.
Γοητευτικός, συγκλονιστικά όμορφος, ήταν ένας από τους πιο περιβόητους γυναικοκατακτητές του Λονδίνου. Η κακή φήμη του ταίριαζε με το πονηρό χαμόγελό του, ενώ τα ψεύτικα λόγια του αποκάλυπταν έναν πεπειραμένο άνδρα που ήξερε πώς να σαγηνεύει μια γυναίκα. Σίγουρα δεν πίστευε ούτε λέξη από όσα της είχε πει, ένιωθε ότι απλώς ήταν αφελής και άχαρη.
Καθώς η πιθανότητα να μείνει για πάντα ανύπαντρη γιγαντωνόταν μέσα της, έπρεπε να σπάσει τον πιο δύσκολο κανόνα στη ζωή της… να φιλήσει κάποιον με πάθος!

Προσωπική άποψη:
Απολαμβάνω τα βιβλία της Sarah MacLean. Η πένα της έχει μια σπιρτάδα, μια ζωντάνια κι ένα χιούμορ που δύσκολα συναντάς σε ρομαντικά μυθιστορήματα εποχής, τουλάχιστον αυτού του είδους, που κατά πολλές περιπτώσεις εγκλωβίζονται πίσω από έναν παλαιικό συντηρητισμό που ναι μεν θα μπορούσε να ταιριάζει στον χρόνο, δεν συνάδει, όμως, με τις προσωπικότητες των ηρωίδων. Ακόμα και στην περίπτωση ηρωίδων όπως η Καλπουρνία, που μπορεί να ξεκινάει το ερωτικό της ταξίδι ούσα άκρως συντηρητική και πιστή στα ήθη της εποχής και της τάξης της, τολμάει, ωστόσο, να κάνει την υπέρβαση και να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά ποθεί. Το δικαίωμα στη συντροφικότητα μα, πάνω απ' όλα, και το δικαίωμα στο "θέλω".

Η συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά την συνταγή για ένα επιτυχημένο ιστορικό ρομάντζο. Ένας άντρας πρωταγωνιστής που κάθε γυναίκα θα ποθούσε -λίγο αυτάρεσκος και με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, αλλά παθιασμένος κατά βάθος τρυφερός, πρόθυμος να παραδοθεί σε μία και μόνο γυναίκα, αν αυτή αποδειχθεί η κατάλληλη, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται αρχικά-, μια ηρωίδα που, ακόμα κι αν δεν είναι έτσι από την αρχή, τολμά να ρισκάρει και να τολμήσει, σέξι και ρομαντικές σκηνές σε ισορροπία, σωστές δόσεις χιούμορ που βοηθούν στο να χαλαρώσει η όποια ένταση, μα και να χτιστεί μια πιο σωστή, δομημένη και ρεαλιστική σχέση ανάμεσα στους κεντρικούς ήρωες, και όλα αυτά, μέσα στα πλαίσια μίας πλοκής που δεν χάνει στιγμή τον στόχο της και δεν αποκλίνει από την ουσία των πραγμάτων. Εντάξει... νομίζω πως αυτή είναι και επίσημα η μεγαλύτερη πρόταση που έχω γράψει ποτέ σ' αυτό το site, αλλά πιστεύω να καταλάβατε τι θέλω να πω και πως η MacLean έχει γράψει ένα βιβλίο που έχει όλο το πακέτο.

Κατά κάποιον τρόπο, θα λέγαμε πως έχει δημιουργήσει μία αντίστροφη ιστορία της "Σταχτοπούτας" -όχι, δεν έχουμε ρακένδυτο ήρωα που καθαρίζει το σπίτι της κακιάς μητριάς ή που να φοράει γυάλινα σκαρπίνια-, με την Καλπουρνία -ή Κάλι- να "θυσιάζει" όλα τα υπέρ που της προσφέρει η θέση της, στην προσπάθειά της να κατακτήσει αυτό που, θεωρητικά, είναι άπιαστο για εκείνη, αλλά και το μοναδικό πράγμα που ονειρεύεται. Και ίσως είναι κάπως αφελής κάποιες στιγμές, ίσως να κλαίει λίγο περισσότερο απ' όσο θα θέλαμε -αλλά και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής, ποτέ δεν το κάνει χωρίς λόγο- και να συγχωρεί με περισσή ευκολία τον Γκάμπριελ, σε ό,τι βλακεία κι αν αυτός κάνει, αλλά εντάξει... μικρό κορίτσι είναι, όλες έχουμε βρεθεί λίγο πολύ στη θέση της, μπορώ να την καταλάβω, αν όχι να την δικαιολογήσω. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσω την τόλμη της αλλά και το πως ωρίμασε μέχρι να φτάσει στην ολοκληρωτική κατάκτηση του στόχου της.

Εν κατακλείδι, το "9 απαράβατοι κανόνες για να φλερτάρεις ένα κάθαρμα" είναι ένα βιβλίο που θα σας προσφέρει μερικές πολύ ευχάριστες και ανάλαφρες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης, ιδανικό τώρα που καλοκαιριάζει και όλοι μας, ας το παραδεχτούμε, ψάχνουμε και πιο ανάλαφρες προτάσεις για να μας συνοδεύσουν στις διακοπές μας. Θα ερωτευτείτε, θα διασκεδάσετε, θα συγκινηθείτε, θα γελάσετε, θα νιώσετε το θερμόμετρο ν' αναβαίνει στα ύψη κάποιες φορές -και πάλι καλά να λέτε, γιατί καλοκαίρι δεν βλέπω να έχουμε φέτος-, θα γελάσετε και θα ταξιδέψετε σε μια ρομαντική διαδρομή με ανατροπές, εκπλήξεις και υπερβάσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah MacLean
Μεταφραστής: Οράτου Νινέττα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-618-5229-50-4