Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας βίαιος φόνος ταράζει την ήσυχη πόλη Όρμπεργ και θα συνδέσει, με τρόπο αναπάντεχο, τη μοίρα τεσσάρων ανθρώπων: της Χάνε, του Πέτερ, της Μάλιν και του Τζέικ.
Όλοι έχουν ζήσει κάτι.
Όλοι έχουν δει κάτι.
Όλοι έχουν τα μυστικά τους.
Ένα πτώμα εκεί που κάποτε είχε βρεθεί ο σκελετός ενός πεντάχρονου κοριτσιού θα αποκαλύψει τα αδιόρατα νήματα που τους συνδέουν και θα δοκιμάσει τις αντοχές τους.
Το κυνήγι του δολοφόνου όχι μόνο θα αλλάξει τις ζωές τους, αλλά θα τις θέσει και σε θανάσιμο κίνδυνο. 

Προσωπική άποψη:
Ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία του "Σε λεπτό πάγο", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων ένα ακόμα βιβλίο της Camilla Grebe, το "Κενό μνήμης", το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι το νέο, το διαφορετικό και το ιδιαίτερο στον χώρο της crime-horror λογοτεχνίας. Και σε αρκετά μεγάλο βαθμό, θα λέγαμε πως πετυχαίνει τον στόχο του, αφού η συγγραφέας μένει μεν πιστή σε κάποιες στερεοτυπικές αξίες του είδους, την ίδια, όμως, στιγμή, χρησιμοποιεί την αφήγησή της για να μιλήσει και για άλλα, πιο ουσιαστικά πράγματα τα οποία, ειδικά στο σήμερα, μας απασχολούν και μας προβληματίζουν, με όλες τους τις προεκτάσεις και διαστάσεις, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Η ιστορία μας ξεκινάει με τη Μάλιν και τον Κένι να βρίσκονται βαθιά μέσα στο δάσος της Όρμπεργ. Αυτό που μοιάζει με μια εξερεύνηση, ή και με ένα αστείο, καταλήγει σε φρίκη όταν βρίσκουν το κρανίο ενός κοριτσιού. Οχτώ χρόνια αργότερα, οι δρόμοι των Τζέικ και Χάνε θα διασταυρωθούν στο ίδιο δάσος, με την δεύτερη να έχει ένα τεράστιο κενό μνήμης, μην μπορώντας να ανακαλέσει τι ακριβώς της έχει συμβεί, την ίδια ώρα που ο σύντροφός της, Πέτερ, έχει εξαφανιστεί χωρίς ν' αφήσει πίσω του κανένα ίχνος. Και καθώς η αναζήτηση για την ανεύρεση του Πέτερ ξεκινάει, το πτώμα μίας γυναίκας, στο ίδιο σημείο που είχε ανακαλυφθεί ο σκελετός του μικρού κοριτσιού κάποια χρόνια νωρίτερα, βρίσκεται καλυμμένο από πυκνό χιόνι.

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να μιλήσω κι άλλο σχετικά με την υπόθεση του βιβλίου, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, όχι χωρίς ν' αποκαλύψω πολύ σημαντικά στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της πλοκής και των οποίων πρέπει να γίνει μάρτυρας, ο ίδιος ο αναγνώστης, μόνος του καθώς αναζητά την αλήθεια. Μια αλήθεια που αν κι εξίσου σκληρή και αδυσώπητη, είναι διαφορετική για τον καθέναν απ' όσους εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία, η οποία είναι ένα καθαρόαιμο θρίλερ μυστηρίου που φροντίζει να διατηρεί την έντασή του καθ' όλη την διάρκεια της πορείας των γεγονότων που σκοπό τους δεν είναι άλλος από το να μας οδηγήσουν στην κορύφωση ενός ανθρώπινου δράματος, μα και στην αποκάλυψη της φρικιαστικής αλήθειας που μας κάνει ν' απορούμε και ν' απογοητευόμαστε από το είδος μας.

Η αφήγηση της ιστορίας είναι μοιρασμένη ανάμεσα στη Χάνε, στη Μάλιν και στον Τζέικ, γεγονός που μας επιτρέπει όχι μόνο να έχουμε τρεις διαφορετικές οπτικές της, αλλά μια ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητάς της και των γεγονότων που την κατευθύνουν από το παρελθόν μέχρι και το σήμερα, ακόμα κι αν δεν φτάσουμε ποτέ στο σημείο να κατανοήσουμε, να δικαιολογήσουμε ή ν' αποδεχθούμε τα κίνητρα ορισμένων ανθρώπων. Ο κάθε χαρακτήρας έχει την δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα και κατ' επέκτασιν διαθέτει και τη δικιά του φωνή, με την Grebe να έχει χειριστεί άψογα τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έπρεπε να ακολουθήσει για τον καθέναν από αυτούς, τόσο αφηγηματικά όσο και στο κομμάτι της ψυχογραφικής ανάλυσης του καθενός τους, που αντιμετωπίζουν διαφορετικούς δαίμονες, αγωνίες και κοινωνικά προβλήματα, έστω κι αν τελικά όλα αυτά συνδέονται με έναν μαγικό κι άκρως τρομακτικό τρόπο.

Το μοναδικό μειονέκτημα που μπορώ να βρω στην ιστορία, αλλά το οποίο, όπως έχω ξαναπεί, οφείλεται στο ότι έχω διαβάσει εκατοντάδες αστυνομικά μυθιστορήματα, άρα δύσκολα κάτι να με ξαφνιάσει ή να με εκπλήξει στο απόλυτο σύνολό του, είναι ότι ανακάλυψα αρκετά νωρίς τον κεντρικό ένοχο της ιστορίας. Βέβαια, το φινάλε κρύβει μία ανατροπή έκπληξη που έρχεται και ισορροπεί την προβλεψιμότητα της ταυτότητας του δράστη και μας προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που το δάσος φαντάζει απειλητικό και άγριο κάθε στιγμή, και γίνεται κι αυτό πρωταγωνιστής του όλου δράματος. Πάνω απ' όλα, όμως, το "Κενό μνήμης" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που μας προβληματίζει στα πλαίσια των κοινωνικών του διαστάσεων, του μεταναστευτικού και της ρατσιστικής βίας που συνοδεύει αυτό, κατά περιπτώσεις, ξεκινώντας από της αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Camilla Grebe
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-960-605-450-1