Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τον εμπιστεύεσαι. Τότε γιατί φοβάσαι τόσο;
Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις τον άντρα σου, όταν δεν θέλεις να ξέρεις την αλήθεια;
Πριν από είκοσι χρόνια, ο Ντένις Ντάνσον συνελήφθη και φυλακίστηκε για τον βάναυσο φόνο ενός κοριτσιού. Τώρα η ζωή του γίνεται θέμα ενός ντοκιμαντέρ για ένα αληθινό έγκλημα και προκαλείται μια φρενήρης αντίδραση στο διαδίκτυο προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να ελευθερωθεί ένας άντρας που καταδικάστηκε άδικα. Χιλιάδες μίλια μακριά, η Σαμάνθα παθιάζεται με την υπόθεση του Ντένις. Αλληλογραφεί μαζί του, γοητεύεται από την καλοσύνη του απέναντί της και δεν αργεί να εγκαταλείψει την παλιά ζωή της και να τον παντρευτεί, ξεκινώντας εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. Μα όταν ο Ντένις αποφυλακίζεται, η Σαμάνθα αρχίζει να ανακαλύπτει περίεργα στοιχεία από το παρελθόν που της δημιουργούν υπόνοιες…
ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟΣΟ ΑΘΩΟΣ, ΤΕΛΙΚΑ; 

Προσωπική άποψη:
Κοντεύει περίπου ένας χρόνος απ' όταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο της Amy Lloyd, "Η αθωότητα σκοτώνει", και από τις πρώτες κιόλας μέρες κυκλοφορίας του προκάλεσε έντονες συζητήσεις γύρω από το περιεχόμενό του, το οποίο φαίνεται πως ενθουσίασε και καθήλωσε το κοινό που μιλούσε εξ' αρχής για ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό και άκρως εθιστικό. Έτσι, όταν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος ανακοίνωσαν πως απέκτησαν τα δικαιώματά του για την κυκλοφορία του στην ελληνική γλώσσα, δεν μπόρεσα παρά να νιώσω ενθουσιασμό και ανυπομονησία. Σήμερα, λοιπόν, που πλέον το έχω στα χέρια μου κι έχω ολοκληρώσει την ανάγνωσή του, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα ανάγνωσμα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και πως όσα ακούστηκαν σχετικά με αυτό δεν ήταν απλά λόγια το αέρα.

Πριν από είκοσι χρόνια, ο Ντένις Ντάνσον συνελήφθη με την κατηγορία της βάναυσης δολοφονίας ενός κοριτσιού, ένα έγκλημα που τον καταδίκασε σε θανατική ποινή. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, ο Ντένις ισχυρίζεται πως είναι αθώος και μια μεγάλη μερίδα κόσμου υποστηρίζει την αθωότητά του. Στο σήμερα, και με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την υπόθεσή του, η εκστρατεία υποστήριξης του κατηγορούμενου είναι πιο έντονη από ποτέ, με το διαδίκτυο να συμβάλλει σε όλο αυτό, ζητώντας την απελευθέρωση ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε άδικα. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η Σαμάνθα, μια νεαρή κι αρκετά αθώα δασκάλα, που είναι παράφορα ερωτευμένη με τον Ντένις, με τον οποίο και αλληλογραφεί, γοητευμένη από την προσωπικότητα και την ευγένειά του απέναντί της, δίνει τον δικό της αγώνα για την απελευθέρωσή του, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να τον παντρευτεί. Και πράγματι, ο αγώνας της δικαιώνεται και ο Ντένις αφήνεται ελεύθερος. Όμως, όταν βρίσκεται κοντά του, αρχίζει να ανακαλύπτει πράγματα σχετικά με το παρελθόν του που την προβληματίζουν και που σταδιακά την κάνουν ν' αμφισβητεί τα όσα μέχρι τώρα πίστευε.

Ούσα άνθρωπος εθισμένος σε πραγματικές ιστορίες που σχετίζονται με εγκλήματα, τα περισσότερα απ' αυτά βίαια και αποτρόπαια, δεν θα μπορούσα να μείνω ασυγκίνητη μπροστά σε μία ιστορία που σε παραπέμπει σε μια συνθήκη που θα μπορούσε να είναι πραγματική. Αυτό της προσδίδει ένα παραπάνω μυστήριο και την καθιστά αρκετά πιο ενδιαφέρουσα στα μάτια μας. Μάλιστα, σε κάποια σημεία του πυρήνα της, μου θύμισε αρκετά την διαβόητη ιστορία του Ted Bundy, χωρίς, ωστόσο, να μπορώ να ισχυριστώ πως οι συνολικές ομοιότητες των δύο ιστοριών είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλες. Παρ' όλα ταύτα, η αίσθηση αυτή βοήθησε στο να νιώσω ως πιο αληθινή την μυθοπλασία της Lloyd, η οποία είναι τοποθετημένη μέσα σε ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό πλαίσιο που σε καλεί να εξετάσεις ένα έγκλημα απ' όλες του τις οπτικές σε κάθε του διάσταση, αφού ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για την ενοχή ή μη κάποιου, παρά μονάχα όταν έχεις στα χέρια σου όλα τα κομμάτια του παζλ.

Περισσότερο, όμως, από κάθε τι άλλο, η συγκεκριμένη ιστορία είναι μια ανάλυση χαρακτήρων που λειτουργούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και βάσει των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν τον πίνακα της προσωπικότητάς τους, που χωρίς να τον αποδομήσεις και να τον αναλύσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχει μέσα στο μυαλό του ο καθένας από αυτούς. Από τη μία έχουμε τη Σαμάνθα, μια γυναίκα πρότυπο που, όμως, σε κάνει συνεχώς να αμφισβητείς την καθαρότητα της σκέψης της και πολύ περισσότερο την ψυχική και συναισθηματική της ισορροπία καθώς, μέσα σε λογικά πάντα πλαίσια, δεν μπορείς να αιτιολογήσεις απόλυτα το πως μπορεί κανείς να ερωτευτεί τόσο απόλυτα και να υπερασπίζεται με τόσο βεβαιότητα έναν άνθρωπο που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τίποτα γι' αυτόν. Στο άλλο άκρο έχουμε τον Ντένις, έναν άνθρωπο που μας συστήνεται ιδιαίτερα πράος, πιστός στην υπεράσπιση της αθωότητάς του που, όμως, την ίδια στιγμή, εκπέμπει κάποια υποβόσκουσα αρνητικά σήματα, και μια έξυπνα συγκαλυμμένη χειριστική διάθεση η οποία, ωστόσο, δεν είσαι σίγουρος αν πηγάζει απ' το ότι προσπαθεί να κρύψει την ενοχή του, ή από την ανασφάλεια που του έχουν προκαλέσει όλα όσα έχει βιώσει τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Με ντοκιμενταρίστικη αφήγηση που βοηθάει στο να χτιστεί τόσο η ιστορία όσο και η ένταση αυτής, με το σασπένς να κορυφώνεται σε κάθε σελίδα κάνοντάς μας να αγωνιούμε για τις αποκαλύψεις που θα ρίξουν φως στην υπόθεση και να μας οδηγήσουν στην αλήθεια, η Lloyd μάς προσφέρει ένα θρίλερ αγωνίας υψηλών προδιαγραφών που μπορεί να ικανοποιήσει, θαρρώ, ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες του είδους. Το μοναδικό, ίσως, σημείο που μπορεί να προβληματίσει ορισμένους είναι οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου όπου ο σταθερός ρυθμός ανάπτυξης οδηγείται σε ένα απότομο, εκρηκτικό κρεσέντο δράσης, όπου όλα γίνονται μέσα σε λίγες μόλις στιγμές, άρα υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να βγουν από το κλίμα στο οποίο τόσο περίτεχνα τον είχε βάλει η συγγραφέας. Προσωπικά, αρέσκομαι σε τέτοια φινάλε, ακόμα κι αν δεν φαντάζουν τόσο ρεαλιστικά, αλλά δεν μπορώ να μην το σχολιάσω. Όπως και να 'χει, πρόκειται για μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή, άρα αυτό την καθιστά αρκετά τρομακτική, μα και για μια ιστορία που βάζει στο μικροσκόπιο του εμπλεκόμενους σε αυτήν προκαλώντας μας να δούμε βαθιά μέσα μας, να μπούμε στη θέση τους, μα και να αναλογιστούμε μέχρι που και γιατί μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Amy Lloyd
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-461-864-4