Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τρόποι επικοινωνίας με το παιδί όταν η άλλη πλευρά το στρέφει εναντίον σας.
Προστατέψτε το παιδί σας από την αποξένωση και ανοίξτε δίαυλο επικοινωνίας.
Μετά από ένα επώδυνο διαζύγιο, είναι πιθανό η σχέση σας με τα παιδιά να δοκιμαστεί –ειδικά αν απέναντί σας έχετε έναν… τοξικό πρώην σύντροφο που σας κακολογεί, σας κατηγορεί για όλα, ή επιχειρεί να σας «αντικαταστήσει» φέρνοντας ένα νέο πρόσωπο στη ζωή τους. Τα παιδιά μπορεί να βιώσουν σύγχυση, αντικρουόμενα συναισθήματα, θυμό, αγωνία, κατάθλιψη –κι εσείς να νιώσετε εντελώς ανίσχυροι.
Με αυτόν τον πρακτικό οδηγό θα μάθετε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από επώδυνες συγκρούσεις, πώς να αποφύγετε το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης και πώς να τους μιλήσετε εμπνέοντάς τους ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Είναι δύσκολο να μεγαλώνετε παιδιά με έναν τοξικό πρώην, αλλά με τα κατάλληλα εργαλεία μπορείτε να τα προστατέψετε και να δυναμώσετε τη μεταξύ σας σχέση.
Η Δρ Έιμι Μπέικερ είναι παιδοψυχολόγος, ειδική στο σύνδρομο γονικής αποξένωσης. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου και το έργο της είναι ευρέως γνωστό στις ΗΠΑ. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτή στο www.amyjlbaker.com
Ο Πολ Φάιν είναι κλινικός κοινωνικός λειτουργός και ψυχοθεραπευτής. Έχει 25 χρόνια πείρα στα διαζύγια και ακολουθεί μια ανθρωπιστική προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεμονωμένα άτομα και οικογένειες.

Προσωπική άποψη:
Δεν το έχω βιώσει ώστε να έχω καθαρή και αντικειμενική προσωπική άποψη -όσο προσωπική άποψη μπορεί να έχει κανείς πάνω σ' αυτό το θέμα-, αλλά έχοντας φίλους και συγγενείς, στο ευρύτερο περιβάλλον μου, που έχουν χωρίσει, έχω δει όλων των ειδών τα διαζύγια, με διαφορετικές επιπτώσεις στον καθένα, είτε μιλάμε για ενήλικες είτε για παιδιά. Γιατί, αναμφίβολα, κανένα διαζύγιο δεν είναι εύκολο ή ευχάριστο, απλά υπάρχουν και ορισμένα που μπορούν ν' αποδειχθούν πραγματικός εφιάλτης, ειδικά όταν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι, διαφορές που δεν έχουν -αν όχι και οι δύο, έστω ο ένας- την πρόθεση να τις λύσουν, αν και έχουν υποχρέωση να το κάνουν από σεβασμό τόσο απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό και τα χρόνια που αφιέρωσαν σε μία σχέση, μα πολύ περισσότερο απέναντι στα παιδιά τους.

Η παιδοψυχολόγος Amy J.L Baker, ειδική στον σύνδρομο της γονικής αποξένωσης, και ο κλινικός κοινωνικός λειτουργός Paul R. Fine, ενώνουν τις δυνάμεις τους, λοιπόν, δημιουργώντας τον απόλυτο οδηγό για το πως μπορείτε -και πρέπει- να αντιμετωπίσετε έναν τοξικό πρώην, ειδικά όταν αυτός και η κακή συμπεριφορά του επηρεάζουν συναισθηματικά και ψυχολογικά το παιδί σας, ή ακόμα χειρότερα επηρεάζουν την σχέση που εσείς ο ίδιος έχετε παλέψει να χτίσετε με το παιδί και που τώρα πρέπει να παλέψετε για να διατηρήσετε, όχι απλά σε ένα τυπικό, κανονιστικό επίπεδο, αλλά σε ένα βαθύτερο, πιο ουσιαστικό και γεμάτο κατανόηση και αγάπη. Μπορεί να νομίζουμε ορισμένες φορές πως τα παιδιά δεν έχουν πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει, όμως αυτό είναι λάθος. Έχουν πλήρη αντίληψη, απλά, αυτή, μπορεί πολύ εύκολα να διαστρεβλωθεί με λανθασμένους χειρισμούς και κατευθύνσεις.

Τα παιδιά είναι πολύ θετικοί δέκτες, τόσο των αρνητικών όσο και των θετικών επιρροών που μπορούν να τους ασκηθούν, οπότε έτσι οφείλουμε και να τα αντιμετωπίζουμε, εστιάζοντας πάντα σε όλα αυτά που απαιτούνται προκειμένου να στηρίξουμε τη μεταξύ μας σχέση, μα και να τα προστατέψουμε μπροστά σε γεγονότα και καταστάσεις που μπορούν να τα καταστήσουν ευάλωτα και αβοήθητα, με αποτέλεσμα να πληγωθούν χωρίς να υπάρχει πραγματικά λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν, λοιπόν, θέλετε την καθοδήγηση κάποιων ειδικών σχετικά με το πως να διαχειριστείτε το παιδί σας μπροστά σε μία τέτοια κρίση, καθώς και τα συναισθήματα και των δυο σας, μα και έναν πρώην που προσπαθεί να σας λαβώσει σε κάθε πρώτη ευκαιρία, τότε το βιβλίο αυτό μπορεί να είναι η λύση και η ψυχοθεραπεία σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Amy J.L Baker & Paul R. Fine
Μεταφραστής: Παπαδούδη Δάφνη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Παιδαγωγικά
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-960-461-870-5