Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Λονδίνο 1941. Μια πόλη σε συσκότιση, στο έλεος των γερμανικών αεροπορικών επιδρομών.
Δύο άγνωστοι συναντιούνται –και η σχέση τους ίσως αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Ο Τζακ Χοστ είναι διπλός πράκτορας με αποστολή να εντοπίσει την πιο επικίνδυνη πράκτορα των Ναζί στη χώρα. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να φτάσει σε αυτήν είναι μέσω της Έιμι Στράλεν, που είναι υπάλληλος σε ένα γραφείο συνοικεσίων.
Για πόσο ακόμη θα μπορεί ο Χοστ να συλλέγει πληροφορίες από τους κύκλους των Βρετανών Ναζιστών δίχως να γίνει αντιληπτός; Και πώς μπορεί να προστατεύσει την Έιμι που βρίσκεται μπλεγμένη, χωρίς να το ξέρει, στον κόσμο της κατασκοπείας φλερτάροντας με την προδοσία;
Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα κατασκοπείας, βασισμένο στην πραγματική ιστορία ενός τραπεζικού υπαλλήλου που στρατολογήθηκε από την ΜΙ5 για να εισχωρήσει στις φασιστικές ομάδες της Αγγλίας.

Προσωπική άποψη:
Τα μυθιστορήματα που μπλέκουν την Ιστορία με τη μυθοπλασία μπορούν να έχουν δύο καταλήξεις. Ή θα είναι κάτω του μετρίου, κακοποιώντας πολλές φορές τα ιστορικά γεγονότα πάνω στα οποία θα έπρεπε θεωρητικά να δομήσουν την αφήγησή τους, ή θα είναι εξαιρετικά δείγματα γραφής σε όλα τα επίπεδα, επιδεικνύοντας τον πρέποντα σεβασμό απέναντι στο βασικό τους υλικό, το οποίο είναι κι αυτός που τους προσφέρει τις γερές βάσεις που απαιτεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Αν με ρωτάτε, λοιπόν, το "Οι φίλοι μας στο Βερολίνο" του Anthony Quinn ανήκει στην δεύτερη κατηγορία, αποτελώντας, μάλιστα, ένα από τα καλύτερα σύγχρονα δείγματα στο είδος του, μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη για μένα -και υποθέτω όχι μόνο.

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, αρχές της δεκαετίας του '40. Μιας δύσκολης δεκαετίας, όπου ολόκληρη η Ευρώπη υπέφερε εξαιτίας των γερμανικών επιδρομών και της επέλασης του στρατού που φαινόταν αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα, οι Τζακ Χοστ, διπλός πράκτορας με αποστολή του να εντοπίσει την πιο επικίνδυνη και περιβόητη πράκτορα των Ναζί,  και η Έιμι Στράλεν, μία συνηθισμένη γυναίκα που εργάζεται ως υπάλληλος σε ένα γραφείο συνοικεσίων, θα συναντηθούν και το αντάμωμά τους αυτό ίσως και να φέρει τόσο μεγάλες αλλαγές στον πόλεμο, που ούτε οι ίδιοι δεν θα φαντάζονταν. Άραγε, ο Τζακ μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του χωρίς να αποκαλυφθεί και, κυρίως, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της Έιμι, που πάνω απ' το κεφάλι της αιωρείται η δαμόκλειος σπάθη χωρίς εκείνη να γνωρίζει το παραμικρό;

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία. Την ιστορία ενός ανθρώπου που ενώ εργαζόταν ως τραπεζικός υπάλληλος και θα μπορούσε να έχει μία ήρεμη ζωή, στρατολογήθηκε από την MI5 με σκοπό να φέρει εις πέρας μία αποστολή μεγαλύτερη από τον ίδιο, μεγαλύτερη από την προσωπική του ασφάλεια. Μία αποστολή που θα τον οδηγούσε στην καρδιά του φασισμού της Αγγλίας εν καιρώ πολέμου, η οποία, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την πορεία του και κατ' επέκτασιν την πορεία της ίδιας της Ιστορίας. Γνωρίζοντας, λοιπόν, πως μεγάλο μέρος του πυρήνα που τροφοδοτεί την αφήγηση έχει αυτή τη δυναμική στην πραγματική της διάσταση, δεν μπορεί να μην σε επηρεάσει καθόλου, ούτε μπορείς ν' αποφύγεις να νιώσεις θαυμασμό για τους ανθρώπους εκείνους που λειτούργησαν, σε κάθε εποχή και περίσταση, με αίσθημα ευθύνης, για το κοινό καλό, και όχι με προσωπικό συμφέρον. Γιατί μπορεί να έχουμε να κάνουμε με μια περιπέτεια κατασκοπίας, αλλά σε ιστορίες όπως αυτή ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει, ίσως, τον μεγαλύτερο ρόλο, κι αν αυτός δεν είναι καλοδουλεμένος, τότε δεν μπορείς να πας πουθενά.

Κάτι ακόμα που έχει πετύχει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό ο Quinn, είναι το να αποτυπώσει την εποχή όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Πραγματικά, η δεκαετία του '40, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ζωντανεύει μπροστά στα μάτι μας με τρόπο άκρως παραστατικό και ρεαλιστικό, ίσως και ωμό κάποιες φορές, αλλά με την αληθοφάνεια που απαιτείται σε ανάλογες περιπτώσεις, προκειμένου να αναβιώσει πραγματικά και ουσιαστικά, μία ολόκληρη χρονική περίοδος που σημάδεψε και καθόρισε ολόκληρες γενιές που ακολούθησαν αυτήν. Μπορεί η δομή της πλοκής να έχει κάποιες μικρές αστοχίες που αποδυναμώνουν την έντασή της στα σημεία, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να καταρρεύσει η αφηγηματική σκηνή που τόσο περίτεχνα και σωστά έχει στηθεί, ώστε οι πραγματικά ενδιαφέροντες ήρωές της, να μπορέσουν να στηθούν πάνω της και να παίξουν τους ρόλους που άλλοτε καλούνται, άλλοτε επιλέγουν κι άλλοτε αναγκάζονται, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν έχουν συναίσθηση αυτού.

Σίγουρα, σε ένα βιβλίο όπως το συγκεκριμένο, δεν περιμένεις να σε κερδίσει η έντονη δράση του και οι καταιγιστικές σκηνές του, αφού η περιπέτειά του βασίζεται περισσότερο σε πράγματα που υποβόσκουν παρά σε αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που διόλου δεν ενοχλεί ή αποδυναμώνει την ιστορία, αντίθετα σε κάνει να εστιάζεις σε άλλα δεδομένα και γεγονότα από τα οποία λαμβάνεις εικόνες, συναισθήματα, αγωνία, ηθικά διλήμματα, την σκληρή εικόνα του πολέμου σε κάποιες διαστάσεις που ίσως να μην είχες σκεφτεί λίγο βαθύτερα από την επιφάνειά τους, μα και την εικόνα μίας ολόκληρης κοινωνίας που έχει να αντιπαλέψει τις αλλαγές, τόσο του χρόνου που περνά και χάνεται, όσο και του πολέμου που αφήνει πίσω του σημάδια, πληγές, απομεινάρια επιλογών που είτε σωστές είτε λάθος ήταν κομμάτι κάποιου που άφησε το δικό του στίγμα σε σελίδες σκονισμένες και ποτισμένες με αίμα και δάκρυα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Anthony Quinn
Μεταφραστής: Καλοκύρης Αντώνης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 367
ISBN: 978-960-461-876-7