Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το τελευταίο νομικό θρίλερ του John Grisham, συγγραφέα πολλών μπεστ σέλερ των New York Times, μας οδηγεί στο εσωτερικό μιας παράξενης νομικής εταιρείας.
Ο Μαρκ, ο Τοντ και η Ζόλα μπήκαν στη νομική για να αλλάξουν τον κόσμο, να τον κάνουν καλύτερο. Τώρα όμως, ως τριτοετείς φοιτητές, οι τρεις φίλοι συνειδητοποιούν ότι εξαπατήθηκαν. Επιβαρύνθηκαν με υπέρογκα δάνεια για να φοιτήσουν σε μια νομική σχολή τόσο κακής ποιότητας ώστε οι απόφοιτοί της σπάνια περνούν τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου για να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, και ακόμη πιο σπάνια βρίσκουν καλή δουλειά. Και όταν μαθαίνουν ότι η σχολή τους είναι μία από τις πολλές που ανήκουν σε έναν ύποπτο διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων, ο οποίος συμβαίνει επίσης να είναι μεγαλομέτοχος μιας τράπεζας που ειδικεύεται στα φοιτητικά δάνεια, αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει θύματα της Μεγάλης Απάτης των Νομικών Σχολών.
Όμως ίσως υπάρχει κάποια διέξοδος. Μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος να ξελασπώσουν από τα τεράστια χρέη, να αποκαλύψουν την απάτη και ταυτόχρονα να βγάλουν λεφτά. Αλλά για να το κάνουν αυτό, πρέπει πρώτα να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Και το να εγκαταλείψεις τις σπουδές σου μερικούς μόνο μήνες πριν την αποφοίτηση είναι τελείως τρελό, σωστά; Χμμ, και ναι και όχι...
Πάρτε ένα σκαμπό και μια κρύα μπίρα και ετοιμαστείτε να περάσετε λίγο χρόνο στο Ρούστερ Μπαρ.

Προσωπική άποψη:
Έπειτα από πάρα πολλά χρόνια όπου τα βιβλία του εκδίδονταν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Bell, το τελευταίο βιβλίο του John Grisham με τίτλο "Ρούστερ Μπαρ", κυκλοφόρησε πριν από λίγες μόλις μέρες από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Και νομίζω πως η νέα του εκδοτική στέγη θα τον στηρίξει όπως ακριβώς του αξίζει αφού ο Grisham δεν είναι απλά ένας πολυγραφότατος ή εμπορικός συγγραφέας, αλλά ένας από τους μετρ του είδους του που δεν είναι άλλο από το νομικό-δικαστικό θρίλερ, το οποίο και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς, ισορροπίες, μα πάνω απ' όλα γνώση πάνω στο αντικείμενο, στοιχεία που ο ίδιος τα διαθέτει στον μέγιστο βαθμό, εξού και το έργο του έχει ξεχωρίσει έναντι άλλων ομότεχνών του.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, πρωταγωνιστές είναι μία τριάδα φίλων, ο Μαρκ, ο Τοντ και η Ζόλα. Τρεις νέοι άνθρωποι που αποφάσισαν να σπουδάσουν Νομική επειδή αυτό ήταν το όνειρο της ζωής τους, αλλά και γιατί ήθελαν να εργαστούν στο επάγγελμα αυτό περισσότερο ως λειτουργοί, θέλοντας να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο, παρά για να επιτύχουν οι ίδιοι σε προσωπικό επίπεδο και να αναδειχθούν. Ωστόσο, και παρά την αρχική έλλειψη ματαιοδοξίας από μέρος τους, και τρία χρόνια μετά την έναρξη των σπουδών τους, θα ανακαλύψουν πως έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης, αφού οι απόφοιτοι της σχολής τους δεν καταφέρνουν στην πλειοψηφία τους να περάσουν τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου, αποτυγχάνοντας να συνεχίσουν το μέλλον τους όπως οραματίσθηκαν, με την ίδια τη σχολή να αποτελεί ουσιαστικά βιτρίνα για άλλες δραστηριότητες. Όμως εκείνοι έχουν φορτωθεί υπέρογκα φοιτητικά δάνεια και κάτι πρέπει να κάνουν για να καλύψουν τα χρέη τους και να εξασφαλιστούν. Κι όταν βρίσκουν αυτό το "κάτι" συνειδητοποιούν πως πρέπει να θυσιάσουν ορισμένα πράγματα. Όχι μόνο τις σπουδές τους, αλλά κι ένα μέρος της ηθικής τους.

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο βιβλίο με ξάφνιασε. Ήταν αρκετά διαφορετικό απ' ό,τι περίμενα, μα κι αρκετά διαφορετικό απ' ό,τι μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα ο Grisham. Μπορεί να μιλάμε για ένα νομικό θρίλερ, όπως τόσα και τόσα άλλα που έχει γράψει, θα λέγαμε, όμως, πως αυτή τη φορά έχει μια διαφορετική προσέγγιση, μια άλλη αισθητική απ' αυτήν που μας έχει συνηθίσει. Ναι μεν μένει πιστός στο είδος που υπηρετεί σε σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας του, όμως, σαν να βγαίνει από το αυστηρό κουκούλι αυτού προσφέροντάς μας, εν τέλει, μία ιστορία που ναι μεν έχει μια νομική ταυτότητα στον πυρήνα της, ωστόσο, διαθέτει και μια πιο διασκεδαστική χροιά που μας κάνει κι εμάς τους ίδιους, ως αναγνώστες, να χαλαρώνουμε κάπως και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ενδιαφέρον μεν, με μια ιδιαίτερα καλή διάθεση δε, πράγμα που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ισχυριστούμε πως συμβαίνει συχνά κατά την ανάγνωση βιβλίων που υπάγονται στο είδος αυτό.

Μπορεί η ιστορία να μην είναι ιδιαίτερα συναρπαστική, συγκριτικά τουλάχιστον με τα προηγούμενα έργα του συγγραφέα -ή τουλάχιστον την πλειοψηφία αυτών- διαθέτει, ωστόσο, μία πολύ ρεαλιστική δομή, ενώ θίγει ένα θέμα εξαπάτησης που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ κοινό κι έχει καταστρέψει όνειρα, καριέρες, ονόματα. Κι αν στην Ελλαδίτσα μας δεν αποτελεί πραγματικότητα, αυτό δε σημαίνει πως όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε άλλες γωνιές του κόσμου. Καλώς ή κακώς, συμβαίνουν, οπότε είναι αρκετά ενδιαφέρον το να βλέπουμε πως όλο αυτό το παράνομο κύκλωμα λειτουργεί, ποιοι είναι οι σκοποί και οι προθέσεις τους, μα και πως θα αντιδρούσαν, πιθανότατα, οι εμπλεκόμενοι σε αυτό, ειδικά όταν δεν ήταν επιλογή τους παρά μια κακή στιγμή. Υπάρχουν αυτοί που θα παραδοθούν στη μοίρα τους, υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν, γιατί έτσι λειτουργεί η ζωή.

Συνοπτικά, το "Ρούστερ Μπαρ" είναι ένα νομικό δράμα με αρκετές κωμικές πινελιές, πολύ ρεαλιστικό στη δομή και στην ανάπτυξή του, όχι ιδιαίτερα αγωνιώδες μα εξαιρετικά καλογραμμένο και διασκεδαστικό. Οι τρεις κεντρικοί ήρωες της ιστορίας αυτής είναι πρόσωπα που κερδίζουν εύκολα τη συμπάθειά σου και που στα πρόσωπά τους μπορείς να βρεις και να αναγνωρίσεις οικεία κομμάτια ανθρώπων της δικής σου ζωής, γεγονός που καθιστά το όλο concept ακόμα πιο διασκεδαστικό, μα κι έξυπνο συνάμα ως προς την εξέλιξή του. Αν μη τι άλλο, ο Grisham έχει υπάρξει ένας εξαιρετικός νομικός σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας του, και πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους μπορεί, τελικά, να χειριστεί κάθε θέμα με τρόπο μοναδικό κι απολαυστικό.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: John Grisham
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 447
ISBN: 978-960-19-0725-3