Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η βίλα «Ευτυχία» φιλοξενεί επτά ηλικιωμένους ανθρώπους∙ Τρεις άντρες και τέσσερις γυναίκες, πλούσιους και κάποτε διάσημους, οι οποίοι έχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι όλοι τους άκληροι.
Όταν η νεαρή γιατρός Μελίνα Γκρέι περνούσε την πύλη της πολυτελούς βίλας, έχοντας αναλάβει τη θέση της παθολόγου, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως αυτή η απόφαση θα άλλαζε ολόκληρη τη ζωή της. Κυνηγημένη και η ίδια από τα φαντάσματα και τα μυστικά του δικού της παρελθόντος, θεώρησε εξαιρετική την ευκαιρία που της δόθηκε με αυτή τη θέση εργασίας, ώστε να κρυφτεί από όσα και όσους την καταδίωκαν.
Μα μέσα σε όλα τα συγκλονιστικά που ανακαλύπτει στο σπίτι αυτό για τον εαυτό της, τους ανθρώπους και την ίδια τη ζωή, για πρώτη φορά συνειδητοποιεί πως ευτυχία θα πει… 

Προσωπική άποψη:
Η Μαρία Τζιρίτα είναι μία συγγραφέας που ξεχωρίζει για την ευαισθησία και την τρυφερότητα που διοχετεύει στα βιβλία της και η οποία, με τη σειρά της, περνάει σε εμάς, τους αναγνώστες, με κάθε νέο της έργο που φτάνει στα χέρια μας. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πένας της, αυτό που του προσδίδει ταυτότητα και προσωπικό ύφος. Ένα ακόμα βιβλίο, λοιπόν, που διαθέτει όλα αυτά, είναι και το νέο της μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα μυθιστόρημα που, όπως μαρτυρά και ο ίδιος του ο τίτλος, έχει σκοπό να μας δείξει τα πολλαπλά πρόσωπα της ευτυχίας και το πως αυτά μπορούν να ερμηνευτούν.

Η Μελίνα Γκρέι είναι μία νεαρή παθολόγος που αναλαμβάνει να εργαστεί στη Βίλα «Ευτυχία», ένα Κέντρο Στήριξης Ηλικιωμένων, θέλοντας να ξεφύγει από την ίδια της τη ζωή και όσα την κυνηγούν. Γιατί η Μελίνα βασανίζεται από τους προσωπικούς της δαίμονες, από φαντάσματα του παρελθόντος που θέλει να τους κρυφτεί, να εξαφανιστεί από τα μάτια τους και, ίσως, να μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή. Η θέση αυτή της προσφέρει όλα όσα αναζητά, όλα όσα έχει ανάγκη, όμως, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, μέσα στους τοίχους της βίλας αυτής θα ανακαλύψει και θα βρει πολλά περισσότερα, τόσο σε σχέση με τον εαυτό της, όσο και σε σχέση με την ίδια τη ζωή, με τον ορισμό και το πραγματικό νόημα της λέξης "ευτυχία" που, καμιά φορά, είναι πολύ διαφορετικό απ' αυτό που πιστεύουμε.

Στη βίλα αυτή φιλοξενούνται επτά ηλικιωμένοι άνθρωποι, τρεις άντρες και τέσσερις γυναίκες. Άνθρωποι που στο παρελθόν ήταν πλούσιοι, διάσημοι, είχαν όλα αυτά που θα ήθελε ο καθένας από εμάς. Όλα εκτός από το πιο σημαντικό! Έναν άνθρωπο να τους νοιάζεται πραγματικά, μια οικογένεια, ένα παιδί που θα τους αγαπούσε άνευ όρων και που θα στεκόταν δίπλα τους. Άνθρωποι που είχαν τα πάντα χωρίς να έχουν, την ίδια στιγμή, απολύτως τίποτα. Άνθρωποι που ο καθένας φέρει το δικό του βαρύ φορτίο. Το φορτίο μιας μοίρας, μιας διαδρομής, μιας πορείας ζωής που σημαδεύτηκε από πόνο, προδοσία, δάκρυα, κρυφά κι ανομολόγητα πάθη κι επιθυμίες, από ανθρώπους που χαράχτηκαν στο μυαλό και στην καρδιά τους και με τους οποίους ανέπτυξαν δεσμούς που ακόμα κι αν προσπάθησαν, δεν μπόρεσαν να σπάσουν. Άνθρωποι που όσα λάθη κι αν έκαναν, έστω και στο τέλος της ζωής τους, έχουν ακόμα δικαίωμα να μετανιώνουν, να συγχωρούν και να ζητούν, με τη σειρά τους, συγχώρεση, να θέλουν, να ονειρεύονται, να αγαπούν.

Η Μαρία Τζιρίτα μάς προσφέρει ένα ακόμα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, με τόσες πολλές διαφορετικές ιστορίες να εμπεριέχονται σε αυτό που αρχικά σκέφτεσαι πως είναι αδύνατον να τις έχει αναπτύξει όλες ισάξια, το ίδιο δυνατά, το ίδιο αληθινά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κάποια να μειονεκτεί ή αν υστερεί της άλλης. Και όμως, με τρόπο μαγικό κι αβίαστο, μας επιτρέπει να βουτήξουμε στην προσωπική αλήθεια του καθενός, να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, να εξερευνήσουμε το παρελθόν τους και τα μυστικά που αυτό κρύβει, να κατανοήσουμε την αλήθεια τους, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα σωστή ή ηθική, να τους καταλάβουμε, να τους δικαιολογήσουμε και, τελικά, να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμά τους να είναι ευτυχισμένοι. Μπορεί το ταξίδι να είναι που έχει σημασία, όμως, εκτός από αυτό, σημασία έχει και το τι έχουμε αποκομίσει στο τέλος αυτού και κατά πόσο επιτρέπουμε σε όλο αυτό να μας επηρεάσει, ίσως και να μας αλλάξει, προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση.

Δεν θα ήθελα να σταθώ στην ιστορία κάθε μικρού ήρωα του μυθιστορήματος αυτού, καθώς θεωρώ πως πρέπει να την ανακαλύψετε μόνοι σας, όπως και την αλήθεια αυτών. Εκεί που θα ήθελα να σταθώ είναι στον άριστο τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας, για ακόμα μία φορά, χειρίζεται τις τεχνικές της αφήγησής της, με τα όποια μπρος πίσω στον χρόνο να μην επηρεάζουν αρνητικά τον ρυθμό αυτής, αλλά, αντίθετα, ενισχύοντας την δραματικότητά της, χωρίς, ωστόσο, να διεκδικεί τον οίκτο μας, παρά μονάχα την κατανόηση και την αγάπη μας. Μια ιστορία για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και για τα δικαιώματα αυτών που αν αντιλαμβανόμασταν, αποδεχόμασταν και αντιμετωπίζαμε με μεγαλύτερη τρυφερότητα, εμείς να γινόμασταν καλύτεροι άνθρωποι κι εκείνοι, με τη σειρά τους, πιο ευτυχισμένοι. Μια ιστορία που αγγίζει την καρδιά σου και μένει εκεί για πάντα.
Βαθμολογία 9/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τζιρίτα Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-01-2846-8