Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας αστυνομικός στην πρώτη του υπόθεση δολοφονίας.
Μια καλλιτέχνιδα τατουάζ με ένα θανάσιμο μυστικό.
Και ένας διεστραμμένος δολοφόνος που ακονίζει τις λεπίδες του για να σκοτώσει ξανά…
Όταν η Μάρνι Μάλινς, καλλιτέχνιδα τατουάζ, ανακαλύπτει ένα παραμορφωμένο πτώμα, ο νεαρός ντετέκτιβ Φράνσις Σάλιβαν θα χρειαστεί τη βοήθειά της. Εκεί έξω τριγυρίζει ένας σίριαλ κίλερ, που αφαιρεί τα τατουάζ από το σώμα των θυμάτων του όσο είναι ακόμη ζωντανοί. Η Μάρνι γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο των τατουάζ, αλλά έχει τους δικούς της προσωπικούς λόγους να μην εμπιστεύεται την αστυνομία. Κι έτσι, όταν ανακαλύπτει τον επόμενο στόχο του δολοφόνου, αντιμετωπίζει και το δίλημμα: θα το πει στον Σάλιβαν ή θα κυνηγήσει μόνη της τον Κλέφτη των Τατουάζ; 

Προσωπική άποψη:
Έχω όχι ένα, ούτε δύο, αλλά εφτά τατουάζ -ενώ, μεταξύ μας, σκέφτομαι και για όγδοο, αλλά μην το πείτε ακόμα στον άντρα μου. Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι δεν τα έκανα σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά αρκετά μεγάλη ώστε να είμαι σίγουρη πως τα θέλω και πως σημαίνουν κάτι για μένα, έχω ακούσει πάρα πολλά σχόλια όλα αυτά τα χρόνια από το γιατί να σημαδέψω το σώμα μου με κάτι που δεν ξέρω αν σε λίγα χρόνια θα μου αρέσει, μέχρι το ότι κάνουν κακό στην υγεία μας, για να φτάσουμε στην πλέον κλισέ ατάκα όλων: Έχεις σκεφτεί πώς θα δείχνουν όταν γεράσεις; Για να απαντήσω στο τελευταίο, ναι, φίλοι μου, το έχω σκεφτεί, αλλά αν έχω την υγεία μου, διόλου δεν με απασχολεί αν θα έχει κρεμάσει το δέρμα μου. Θα είμαι cool as fuck απλά και μόνο με το να είμαι εγώ. Θα αναρωτιέστε, τώρα, προς τι το παραλήρημά μου αυτό, και ίσως να έχετε δίκιο, αλλά διαβάζοντας τον "Κλέφτη των τατουάζ", αυτές είναι ορισμένες σκέψεις που σίγουρα θα περάσουν απ' το μυαλό σας και θα σας προβληματίσουν όσο πιο βαθιά μπαίνετε στον κόσμο της κοινότητας. 

Η Μάρνι Μάλινς, καλλιτέχνις που δραστηριοποιείται στον χώρο των τατουάζ και που προσπαθεί, όχι με πολύ μεγάλη επιτυχία, να διατηρήσει αποστάσεις με τον πρώην σύζυγό της, θα ανακαλύψει τυχαία, και άθελά της, κάτι που θα της αλλάξει τη ζωή. Αυτό δεν είναι άλλο από ένα πτώμα μέσα σε έναν κάδο σκουπιδιών, που όπως προκύπτει από την έρευνα της αστυνομίας είναι παραμορφωμένο, ενώ είναι ένα από τα θύματα ενός σίριαλ κίλερ που φαίνεται να έχει ως στόχο του ένα και μοναδικό πράγμα. Ανθρώπους που φέρουν στο σώμα τους περίτεχνα τατουάζ, τα οποία ο ίδιος αφαιρεί, μαζί με τη σάρκα τους, ενώ εκείνοι είναι ακόμα ζωντανοί. Η υπόθεση περνάει στα χέρια του νεαρού ντετέκτιβ Φράνσις Σάλιβαν, ο οποίος θα καταφύγει στη βοήθεια της Μάρνι προκειμένου να μπορέσει να βρει τον δράστη και να σταματήσει την εγκληματική του δράση. Η Μάρνι, όμως, έχει ένα τραυματικό παρελθόν και μια ιστορία που την καθιστούν ανίκανη να εμπιστευτεί την αστυνομία, παρά που ο Σάλιβαν μοιάζει διαφορετικός απ' όσους έχει γνωρίσει ως τώρα. Έτσι, όταν θα ανακαλύψει στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του δολοφόνου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα να εμπιστευτεί τον Σάλιβαν ή να τον καταδιώξει μόνη της. 

Το σίγουρο για το βιβλίο αυτό, είναι πως δεν απευθύνεται στον καθένα εκεί έξω, δεν είναι για όλους, δεν είναι σίγουρο πως θα το απολαύσεις. Είναι ιδιαίτερα σκοτεινό, παραστατικό και περιγραφικό, τόσο πολύ σε ορισμένα σημεία που είναι πολύ εύκολο να σε ενοχλήσει -εντός ή εκτός εισαγωγικών. Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία εκείνη των αναγνωστών που είναι υπερευαίσθητοι κι εύθικτοι, τότε μάλλον θα απολαύσεις το "ταξίδι" αυτό, την τρομακτική εμπειρία αναζήτησης που έχει να σου προσφέρει, μα και τις γνώσεις που θέλει να μοιραστεί μαζί σου. Η Belsham, ακολουθώντας ένα μυθιστορηματικό gore μοτίβο που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος ανάμεσα στους αναγνώστες του είδους, δημιουργεί μια ιστορία της οποίας ο πυρήνας είναι αρκετά πρωτότυπος κι ευφάνταστος, ενώ καταφέρνει να θίξει ένα αρκετά απλό θέμα, όπως είναι αυτό των τατουάζ και του κοινωνικού αντίκτυπου που έχουν όσοι τα φέρουν στο σώμα τους, μέσα από ένα πρίσμα λίγο πιο περίπλοκο και κυρίως πιο ουσιαστικό.

Σίγουρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την αφηγηματική ροή, εντοπίζουμε κάποια σημεία που ο παλμός αυτής δεν είναι τόσο έντονος όσο θα θέλαμε, ή και θα μπορούσε, αλλά δεδομένου πως μιλάμε για την πρώτη συγγραφική απόπειρα της Belsham, μπορούμε να είμαστε λιγάκι πιο διαλλακτικοί κι ελαστικοί, ειδικά αφού το σύνολο έχει να μας προσφέρει πράγματα, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της πλοκής η αφήγηση είναι γεμάτη ένταση, σκοτεινή διάθεση, και μια αισθητική πολύ έξυπνα δομημένη που παντρεύει το χθες με το σήμερα, τις δοξασίες μιας άλλης εποχής με το πως αυτές έχουν απορροφηθεί και διαμορφωθεί στην εποχή μας κι έχουν γίνει κομμάτι μιας καθημερινότητας μέσα στην οποία μπορούν να ερμηνευτούν, παρ' όλα ταύτα, με δεκάδες τρόπους. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποτυπωθεί όλο αυτό απ' ότι μέσω της αλληλεπίδρασης του Σάλιβαν και της Μάρνι, με την δεύτερη να τον μυεί στον κόσμο της, διευρύνοντας τους ορίζοντές του και κάνοντάς τον να δει με διαφορετικά μάτια όλα όσα μέχρι τώρα έβλεπε αλλά δεν παρατηρούσε βαθιά και ουσιαστικά.

Πολύ καλή και η ανάπτυξη των χαρακτήρων, από μεριάς της συγγραφέως, με τέσσερις εξ αυτών να βρίσκονται περισσότερο στο προσκήνιο. Προσωπικά λάτρεψα τη Μάρνι, κυρίως λόγω της αφοσίωσης και της πίστης της απέναντι στην κοινότητάς της και της τόλμης που η ίδια επέδειξε απέναντι στην όλη ιστορία, έστω κι αν κάποιες φορές άφησε μικρές της αδυναμίες να την θέσουν σε κίνδυνο. Ο Σάλιβαν, από την άλλη, ιδιαίτερα λόγω του νεαρού της ηλικίας του, είναι μια απ' τις πιο ενδιαφέρουσες ντεντεκτιβίστικες φιγούρες που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια, κι έχω την αίσθηση πως αν η Belsham αποφασίσει στο μέλλον να τον αξιοποιήσει ξανά, μπορεί να τον αναπτύξει ακόμα καλύτερα και να μας προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον και πολυδιάστατο χαρακτήρα. Όσον αφορά τον δράστη... η παρανοϊκή ευφυΐα του και η φιλοσοφία πίσω από τη δράση του είναι τόσο περίτεχνη, όπως και το έργο που ο ίδιος έχει σκοπό να δημιουργήσει, που να το να μπει στο μυαλό του είναι αρκετά γοητευτικό από μόνο του. Όπως προείπα, λοιπόν, σίγουρα από το σκοτεινό βιβλίο δεν είναι για όλους, αλλά για όσους είναι θα μιλήσει στην καρδιά τους.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alison Belsham
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-618-01-2905-2