Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε μια χώρα που ζει στη σκιά του φόβου και του θανάτου, δυο άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια και την αγάπη με κάθε κόστος…
Η Ιρένε Μπελτράν κάνει ένα επάγγελμα ασυνήθιστο για γυναίκα, ιδίως της ανώτερης τάξης όπως στην οποία εκείνη ανήκει.
Δημοσιογράφος, αμφισβητεί και στηλιτεύει συνεχώς το καταπιεστικό καθεστώς της πατρίδας της. Σύντροφός της στις έρευνες είναι ο φωτογράφος Φρανσίσκο Λεάλ, γιος φτωχών μεταναστών από την Ισπανία. Οι δυο τους είναι αχώριστοι και –παρόλο που η Ιρένε είναι αρραβωνιασμένη με έναν αδίστακτο αξιωματικό του στρατού– ανάμεσά τους γεννιέται ένας παθιασμένος, ανίκητος δεσμός. Όταν η επόμενη έρευνά τους τους φέρνει αντιμέτωπους με ένα ανομολόγητο έγκλημα, αποφασίζουν να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη βία και τον τρόμο που βασιλεύουν στη χώρα. Μαζί, θα ρισκάρουν τα πάντα για τη δικαιοσύνη – και για το δικαίωμά τους να ζήσουν το πάθος που τους ενώνει.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το φως της αγάπης και το σκοτάδι της βίας, από τη συγγραφέα που αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. 

Προσωπική άποψη:
Η Isabel Allende, πέραν μιας εκ των διασημότερων και σημαντικότερων συγγραφέων του κόσμου, είναι μία απ' τους συγγραφείς εκείνους που σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν χλιαρά συναισθήματα στους αναγνώστες τους. Ανάμεικτα μπορεί, χλιαρά, όμως, σε καμία περίπτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν φανατικοί αναγνώστες της, που την υποστηρίζουν και την ακολουθούν με λατρεία σε κάθε της βήμα, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν μπορούν να δεθούν μαζί της, αφού, αν μη τι άλλο, τόσο ο τρόπος γραφής της όσο και οι ιστορίες που επιλέγει να αφηγηθεί, μα και ο τρόπος που το κάνει, δεν είναι για όλους. Και όχι, δεν το λέω αυτό για να υποτιμήσω κάποιον -ούτε εμένα μου αρέσουν όλοι και τα πάντα-, αλλά για να ξεκαθαρίσουμε γιατί, όσον αφορά τα βιβλία της, οι απόψεις και οι κριτικές που μπορείς να βρεις κυμαίνονται από το ένα άκρο στο άλλο. 

Η ιστορία του βιβλίου μάς μεταφέρει στα χρόνια της δικτατορίας του Πινοσέτ, όπου οι παράλληλοι δρόμοι δύο ανθρώπων θα τους οδηγήσουν σε μια κοινή πορεία, σε μια κοινή αναζήτηση, κι αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Η Ιρένε, παρά που ανήκει στην υψηλή κοινωνία και παρά που είναι γυναίκα, έχει επιλέξει να αφιερωθεί στη δημοσιογραφία την οποία και υπηρετεί με πάθος. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που τολμάει να τα βάλει με το καταπιεστικό καθεστώς της χώρας της και να αφήσει αιχμές εναντίον αυτού. Ο Φρανσίσκο, από την άλλη, φωτογράφος στο επάγγελμα και γιος φτωχών μεταναστών από την Ισπανία, βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της Ιρένε και ασπάζεται ολοκληρωτικά όσα κι εκείνη. Οι δυο τους είναι αχώριστοι, και παρά που η Ιρένε είναι αρραβωνιασμένη με έναν αξιωματικό του στρατού, ο δεσμός ανάμεσά τους γίνεται ολοένα και πιο δυνατός. Και θα γίνει ακόμα περισσότερο όταν οι δυο τους βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ανομολόγητο έγκλημα και αποφασίσουν να το αποκαλύψουν, μαζί με την σαθρότητα του πολιτικού καθεστώτος της χώρας, ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνουν, ό,τι κι αν τους στοιχίσει.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, που επανακυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, η Allende επιλέγει να αφηγηθεί μία απ' τις πιο πολύπλευρες και πολυδιάστατες ιστορίες της, από εκείνες που δεν θα μπορούσες να τους προσδώσεις ξεκάθαρη ταυτότητα ακόμα κι αν το προσπαθούσες με όλο σου το είναι. Ενώ, φαινομενικά, έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά κοινωνική ιστορία, στον πυρήνα της οποίας ζει ένας μεγάλος έρωτας που πρέπει να παλέψει ενάντια στο κατεστημένο, στα πρέπει και στα μη που επιβάλλουν οι γύρω του, αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που επιτρέπει έντονες ιστορικές αναφορές. Παράλληλα, η συγγραφέας έχει εντάξει στην αφήγησή της στοιχεία δράσης και μυστηρίου, τα οποία θα λέγαμε πως προσθέτουν στο έργο της έντονες αστυνομικές πινελιές, που όχι απλά δεν μας αποπροσανατολίζουν, τόσο εμάς όσο και τους ήρωές της, αλλά τοποθετούν το όλο συναίσθημα μέσα σε μια σφαίρα μεγαλύτερης αγωνίας.

Δεν θα μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω το συγγραφικό ταλέντο της Allende. Όπως προανέφερα, άλλωστε, είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και έχει αφήσει το στίγμα του στη σύγχρονη λογοτεχνία -και όχι μόνο. Ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα του γούστου σου, δεν μπορείς να μην παραδεχθείς πως διακρίνεται για το συναίσθημα και την λυρική του διάθεση, για την ανατριχιαστική του αισθαντικότητα και το μυστηριακό του πνεύμα, αυτό που περιτριγυρίζει ακόμα και τα πιο απλά πράγματα κάνοντάς σε να σκέφτεσαι πως κάτω από την επιφάνειά τους κρύβεται κάτι περισσότερο, κάτι που δεν το χωράει ο νους σου, αλλά που πρέπει να το ανακαλύψεις. Και μπορεί στην ιστορία αυτή, σε αντίθεση με άλλες, να μην κρύβεται κάτι το μεταφυσικό ή το παραφυσικό, όμως υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει ακόμα πιο τρομακτικό απ' αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, ακριβώς επειδή το αναγνωρίζουμε και το αφήνουμε να μας κατασπαράξει. Αυτό δεν είναι άλλο από τον φόβο, πόσο μάλλον όταν αυτός τροφοδοτείται από ανόητες δεισιδαιμονίες. 

Η Ιρένε και ο Φρανσίσκο είναι από τους ήρωες εκείνους που αγαπάς και θαυμάζεις για το μεγαλείο της ψυχής τους, για τα βαθιά και ειλικρινή συναισθήματα που έχουν μέσα στην καρδιά τους και τα οποία δεν επέτρεψαν να δηλητηριαστούν από τις όποιες κτηνωδίες γύρω τους, μα πάνω απ' όλα για την πίστη τους και την αφοσίωσή τους στην ίδια την ζωή και τον άνθρωπο, για τα οποία είναι, άλλωστε, αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους, ακόμα κι αν οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους, ακόμα κι αν πρέπει να τα βάλουν με τα αδίστακτα τέρατα ενός καθεστώτος που τρομοκρατεί και στερεί ακόμα και την ελευθερία του ν' ανασάνει κανείς χωρίς να φοβάται. Μια ιστορία που μας θυμίζει πως ο άνθρωπος, ακόμα και στους πιο χαλεπούς καιρούς, μπορεί να βρει τη δύναμη να παλέψει για τη ζωή του, τα πιστεύω του, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αγάπη. Μια ιστορία που μας συγκινεί, μας κάνει να καρδιοχτυπάμε, μα και να θυμόμαστε τι πραγματικά έχει αξία σε τούτη τη ζωή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Isabel Allende
Μεταφραστής: Κνήτου Βασιλική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-01-2897-0