Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Εγώ είμαι ο οδηγός του αυτοκινήτου…»
Ένα χρόνο πριν, ο Τζακ Αρτζάιλ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της μητέρας του και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, ο Τζακ επέμενε ότι το βράδυ του φόνου, ακριβώς την ώρα της διάπραξής του, έκανε οτοστόπ σε έναν άνδρα με σκούρο αυτοκίνητο. Αδυνατώντας η αστυνομία, παρά τις εκκλήσεις, να εντοπίσει αυτόν τον άνθρωπο, θεώρησε τους ισχυρισμούς του Τζακ ψευδείς. Τώρα, ο δόκτωρ Άρθουρ Κάλγκαρι, ο άνδρας που μετέφερε με το αυτοκίνητό του τον Τζακ, επιστρέφει στη χώρα μετά από πολύμηνη απουσία. Όμως είναι πια πολύ αργά. Ο Τζακ έχει πεθάνει στη φυλακή από πνευμονία.
Ο δόκτωρ Κάλγκαρι ανακαλύπτει με έκπληξη ότι οι Αρτζάιλ δε χαίρονται καθόλου με τη μαρτυρία του που θα οδηγήσει, έστω και μετά θάνατον, στην αθώωση του Τζακ. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι ο δολοφόνος είναι κάποιος άλλος μέσα από την οικογένεια. 

Προσωπική άποψη:
Όλοι οι fans των αστυνομικών μυθιστορημάτων, τείνουμε να αγαπάμε τα βιβλία του '50 γιατί έχουν μια αισθητική διαφορετική απ' ό,τι η σημερινή. Ίσως η πλοκή τους να είναι λιγάκι πιο προβλέψιμη και να βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένες συνταγές, όμως το κλασσικό έχει πάντα διαχρονική αξία και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για βιβλία της Agatha Christie που, εκτός όλων των άλλων, φέρουν την προσωπική της σφραγίδα που καθιστά κάθε της πόνημα ξεχωριστό και ιδιαίτερο, μα πάνω απ' όλα, αναγνωρίσιμο ανάμεσα σε δεκάδες άλλες.

Στο βιβλίο αυτό, η αγαπημένη μας συγγραφέας, καταπιάνεται με μια ιστορία που αναζητά την αλήθεια και τη δικαίωση ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε άδικα και που έφυγε από τη ζωή φέροντας το στίγμα του δολοφόνου. Ενός ανθρώπου που, όπως αποδείχθηκε μετά τον θάνατό του, ήταν αθώος, με τον πραγματικό φονιά της μητέρας του να παραμένει ελεύθερος όλον αυτόν τον καιρό. Μια μαρτυρία τον αθωώνει. Μια μαρτυρία που τώρα πια ίσως να μην έχει και μεγάλη σημασία και η οποία, προς μεγάλη έκπληξη του μάρτυρα, όχι απλά δεν ανακουφίζει την οικογένεια του καταδικασμένου, που αποδείχθηκε το μεγαλύτερο θύμα όλης αυτής της υπόθεσης, αλλά που προκαλεί την δυσαρέσκειά τους. Μια δυσαρέσκεια που οδηγεί σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Η οικογένεια γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός δολοφόνος ή, έστω, αναγνωρίζει πως βρίσκεται ανάμεσά τους.

Επί της ουσίας, η Christie επιλέγει να "παίξει" με την ιδέα του τι είμαστε ικανοί να κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε κάποιον που αγαπάμε, ακόμα κι αν βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε πως αυτό είναι λάθος. Εξετάζει την πολυπλοκότητα της λέξης "ηθική" και την πολυδιάστατη φύσης αυτής. Γιατί, η ηθική, αναγνωρίζεται και στοιχειοθετείτε διαφορετικά μέσα στους κόλπους της κοινωνίας και, καμιά φορά, εντελώς διαφορετικά μέσα στο μυαλό αυτών που τους αφορά, έμμεσα ή άμεσα, κι αυτό γιατί εκεί είναι που παρεμβάλει το συναίσθημα. Και όταν μιλάμε για μια υπόθεση τέτοιας φύσεως που αφορά μια οικογένεια που είναι άκρως προβληματική και δυσλειτουργική στον πυρήνα της, τα πράγματα μπορούν ν' αποδειχθούν ακόμα πιο περίπλοκα απ' όσο θα φανταζόταν κανείς.

Όπως προανέφερα, η ιστορία, στον πυρήνα της, δεν είναι κάτι το εξαιρετικά πρωτότυπο ούτε κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, λογοτεχνικά και όχι μόνο. Αυτό, όμως, που μας κερδίζει στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι άλλο από την αριστοτεχνική πένα της Christie που μας προσφέρει μία αφήγηση γεμάτη μυστήριο και αγωνία, μα και τροφή για σκέψη και προβληματισμό συνάμα. Πολλοί θα μπορούσαν να είναι οι δράστες, γιατί ο καθένας έχει το δικό του κίνητρο. Ακόμα περισσότεροι είναι οι ένοχοι, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με το ποιος έδωσε την χαριστική βολή στο θύμα της υπόθεσης, αλλά και ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που το συγκάλυψαν, οδηγώντας στη δημιουργία ενός ακόμα θύματος που πλήρωσε ένα τίμημα που δεν χρώσταγε. Ίσως να μην είναι η πιο έντονη ιστορία της Christie, παραμένει, ωστόσο, μία καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα δομημένη ιστορία, πάντα με στοιχεία του χαρακτήρα της.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-618-01-3072-0