Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Θεσσαλονίκη, παραµονές του Β' Παγκόσµιου πολέµου: Ο Αλέξανδρος επιστρέφει στη γενέτειρά του ύστερα από χρόνια παραµονής στο Βερολίνο καταβεβληµένος από τη µαταίωση των προσωπικών και επαγγελµατικών του φιλοδοξιών. Η επιστροφή του θα σηµαδευτεί από τη σύγκρουση και την αναµέτρησή του µε τον αδελφό του και το κοινό τους παρελθόν. Πάθη, ανταγωνισµοί, ένοχα µυστικά θα έρθουν όλα στο φως καθώς οι ήρωες αυτού του ιστορικού µυθιστορήµατος καλούνται να αντιδράσουν και να πάρουν θέση σ’ έναν κόσµο που αλλάζει δραµατικά.
Οι θύµησες προκαλούν πόνο και ενοχές, ακόµα και για σφάλµατα που έχουµε διαπράξει παρά τη θέλησή µας ή εξαιτίας της πλάνης µας, των συνθηκών, ίσως πάλι του εγωκεντρισµού, ή ακόµα περισσότερο της υπερβατικής µας αγάπης για την ίδια τη ζωή.

Προσωπική άποψη:
Η Αιγυπτιώτισσα συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση, έπειτα από δύο χρόνια, επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο, με μια νουβέλα πιο συγκεκριμένα, η οποία μας ταξιδεύει σε μια Ελλάδα που σχεδόν έχουμε λησμονήσει. Μια Ελλάδα που βρίσκεται λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, τόσο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, όσο και σε ανθρώπινο, αφού ο κόσμος τρέχει με τόσο γρήγορους και ανεξέλεγκτους ρυθμούς που όλα αλλάζουν, μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης ταραχής, χωρίς κανείς να μπορεί να βάλει φρένο στις αλλαγές αυτές. Και όταν δεν μπορείς να ελέγξεις τις αλλαγές γύρω σου, μπορείς να ελέγξεις τις αλλαγές στην ίδια σου τη ζωή;

Με αυτό το ερώτημα έρχεται αντιμέτωπος και ο Αλέξανδρος, που όταν τον καλεί ο αδερφός του να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να διευθετήσουν κάποια οικογενειακά ζητήματα, αφήνει πίσω του το Βερολίνο, που εν αναμονή του επικείμενου Πολέμου βράζει χωρίς κανείς να είναι απόλυτα βέβαιος για το πότε αυτό θα εκραγεί. Όμως, ο Αλέξανδρος, με την απρόθυμη επιστροφή του στην πατρίδα και με τα όνειρά του να μην έχουν πραγματωθεί όπως ήλπιζε κάποτε, έρχεται αντιμέτωπος με πολλά περισσότερα απ' όσα φανταζόταν, ίσως και με πολλά περισσότερα απ' όσα μπορεί στην πραγματικότητα να διαχειριστεί.

Μέσα από το νέο αυτό βιβλίο της κυρίας Κουμούτση, δεν γινόμαστε μάρτυρες μόνο των αλλαγών που επέφερε ο Πόλεμος τα ταραγμένα εκείνα χρόνια για την Ελλάδα, αλλά και της θέσεις των αντρών και των γυναικών μέσα σε μια κοινωνία που η μητριαρχική και η πατρική φιγούρα υπηρετούσαν πολύ συγκεκριμένους, στερεοτυπικούς ρόλους. Παράλληλα, γινόμαστε μάρτυρες και των μυστικών που έρχονται στο φως κορυφώνοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στους δύο άντρες στην κορύφωσή τους, με παλιές αντιζηλίες να αναζοπυρώνονται οδηγώντας σε έναν ανταγωνισμό που κανείς δεν ξέρει που θα τους οδηγήσει.

Μαζί, όμως, με τις παλιές αντιπαλότητες, έρχονται να αναβιώσουν και παλιές αγάπες. Αγάπες που μπορεί να λησμονήθηκαν, μα που ποτέ δεν ξεχάστηκαν, και που θα έρθουν σε σύγκρουση με το θέλω και το πρέπει, αλλά και με τα νέα πρόσωπα εκείνα που θα προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι σε ένα ψηφιδωτό χαρακτήρων και αποφάσεων που μπορούν να οδηγήσουν είτε στη λύτρωση, είτε στην καταστροφή. Και όλα αυτά με φόντο την πόλη της Θεσσαλονίκης -μα και τις γύρω περιοχές αυτής, τονίζοντας έτσι τη διαφορά ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις και στις επαρχίες, μα και στους ανθρώπους που υπηρετούσαν τη ρουτίνα κάθε μίας από αυτές τις δύο διαφορετικές πραγματικότητες-, που πρωταγωνιστεί κι αυτή με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κουμούτση Πέρσα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-618-03-2133-3