Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Άκουσέ με καλά και θα στο πω έξω απ’ τα δόντια. Σε αγάπησα πολύ, έστω κι αν εσύ με πρόδωσες και εξαφανίστηκες. Όμως αν είσαι ανακατεμένη στην κλοπή, μη νομίζεις πως θα μου γλυτώσεις!»
Μια απρόσμενη στροφή της μοίρας φέρνει τη Μαλένα στο αρχοντικό του διάσημου ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη, ακριβώς τη νύχτα που η Νυχτερινή Αφροδίτη, ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του 20ου αιώνα, κάνει φτερά. Το παρελθόν ζωντανεύει κι ο έρωτας εμφανίζεται ξανά μπροστά στα μάτια των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας πληγωμένος και γεμάτος θυμό.
Τέσσερις ακόμα γυναίκες έχουν λάβει την ίδια πρόσκληση από το ζωγράφο. Ποιες από αυτές είναι οι Ερινύες του παρελθόντος και ποια είναι στην πραγματικότητα η δική του Αφροδίτη; Θα συνειδητοποιήσει τελικά η υφήλιος τις αλήθειες που έχουν αποτυπωθεί στον καμβά; Θα μαθευτεί η αλήθεια;
Η μεγαλειώδης διαδρομή ενός θρύλου από το χθες στο σήμερα και από τις γραφικές Σπέτσες και την Αθήνα του ’70 στις λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου.
Ένα ταλέντο που συνταράσσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας έρωτας φωτιά που καίει δυο καρδιές. Μια ζωή μέσα στα φώτα και στα χρώματα κι ένας πίνακας κρυμμένος βαθιά στα σκοτάδια, που αγωνιά να αποκαλύψει τα μυστικά του. 

Προσωπική άποψη:
Το έκτο κατά σειρά βιβλίο με την υπογραφή της Δήμητρας Ιωάννου, που κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο μήνα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα ακόμα μυθιστόρημα με την χαρακτηριστική ρομαντική και ονειρική διάθεση της ίδιας, με την οποία πάντα "ντύνει" τις αφηγήσεις της, μεταφέροντάς μας σε τόπους που έχουν τη δικιά τους μαγεία, μα και σε ιστορίες ανθρώπων που κρύβουν μέσα τους τις δικές τους πολύπλοκες αλήθειες και πολυδιάστατες πραγματικότητες, γιατί τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, αλλά πίσω από το επιφανειακό προσωπείο τους υπάρχουν πολλά περισσότερα. 

Αυτή τη φορά το αναγνωστικό μας ταξίδι πραγματοποιείται στις Σπέτσες, ένα νησί πανέμορφο, πολύ πλούσιο σε ιστορία, που σε κάθε καλντερίμι του κρύβει και από μία ιστορία, έναν μύθο, ένα παραμύθι, και όλα αυτά μπερδεμένα μαζί, σε ένα κουβάρι, συνθέτοντας την πραγματικότητα του τόπου ετούτου με τρόπο μαγικό. Και ούσα άνθρωπος που κατά κάποιον τρόπο έχω μεγαλώσει σε τούτο το νησί, περνώντας τα παιδικά μου καλοκαίρια εκεί, όχι μόνο γνωρίζω για ποιο πράγμα μιλάω, αλλά μπορώ να εγγυηθώ πως η κυρία Ιωάννου έχει καταφέρει να μεταφέρει όλη αυτή τη διάθεση που αποπνέει το νησί και οι άνθρωποί του, με τρόπο άκρως ρεαλιστικό και παραστατικό επάνω στο χαρτί.

Μια νύχτα που φαινομενικά μοιάζει με τόσες άλλες και που στην πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική. Μια μυστηριώδης κλοπή ενός πίνακα ανυπολόγιστης αξίας που κρύβει μέσα του μυστικά που δεν μπορεί να χωρέσει ο νους. Μια ζωή γεμάτη αναγνώριση και χρώματα, που κορυφώθηκε σε ένα έργο που κρύβει ανείπωτες αλήθειες που παλεύουν να βγουν στο φως. Και ο έρωτας... ηγέτης της καρδιάς και κουρσάρος των ανθρώπινων συνειδήσεων, αναδύεται από τα σκοτάδια του παρελθόντος, πληγωμένος και θυμωμένος, ακροβατώντας ανάμεσα σε συναισθήματα εκδίκησης και σε εκείνα της κατάκτησης των όσων θέλησε και έχασε. 

Η κυρία Ιωάννου ξέρει πολύ καλά πως να χειρίζεται την πένα της, χρησιμοποιώντας γλώσσα απλή αλλά διανθισμένη, την ίδια στιγμή, με πλούσια καλολογικά στοιχεία και εμποτισμένη με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού -με μια λίγο πιο σύγχρονη προσέγγιση αυτών-, παρασύροντας τους αναγνώστες της σε ένα ταξίδι ανάμεσα στον χρόνο και στον χώρο, "παίζοντας", όπως έχει κάνει και στο παρελθόν πολύ πετυχημένα, ανάμεσα στον παρελθόν και στο παρόν, με τα στοιχεία που ενώνουν και χωρίζουν αυτές τις δύο στιγμές μέσα στο άπειρο του χρόνου, και που δένουν ανθρώπους, ιστορίες, ζωές, πεπρωμένα, με τρόπους πολύπλοκους και πολυδιάστατους, που μας φέρνουν αντιμέτωπους τόσο με τις δικές τους τις αλήθειες όσο και με τις δικές μας.

Πολλοί οι χαρακτήρες, με τον καθένα από αυτούς να προσθέτει το δικό του λιθαράκι σε τούτη την ιστορία, άλλο μικρότερο και άλλο μεγαλύτερο, αλλά χωρίς κανένα από αυτά να είναι ασήμαντο, γιατί τότε δεν θα είχαμε ολόκληρη την εικόνα, στο τέλος της διαδρομής. Χαρακτήρες καλοδουλεμένοι, με μεγάλο εύρος συναισθημάτων που δεν διστάζουν να εκφράσουν, τα οποία πολλές φορές αντικρούονται φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τα παράλληλα θέλω τους. Μια ιστορία για την εκδίκηση, τον έρωτα, την συγχώρεση, τη λύτρωση που όλοι μας αναζητάμε σε όλη την πορεία της ζωής μας, που μπορεί να μην είναι πάντα τέλεια, ακόμα κι αν φαίνεται έτσι, ούτε ιδανική, αλλά που είναι αυτή που καλούμαστε να ζήσουμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ιωάννου Δήμητρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-01-3146-8