Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ήταν ικανή για πολλή αγάπη και πολύ μίσος, μα δεν είχε σταθερότητα. Αυτό είναι το θλιβερό, να γεννιέται κανείς χωρίς σταθερότητα.
Τη μια στιγμή, η ελαφρόμυαλη Χέδερ Μπάντοκ φλυαρούσε με το είδωλό της, τη σταρ του σινεμά Μαρίνα Κρεγκ, στη δεξίωση που δινόταν προς τιμήν της. Την επόμενη, έπεφτε νεκρή μπροστά στα έντρομα μάτια των άλλων προσκεκλημένων.
Η παγωμένη έκφραση της Μαρίνα Κρεγκ φαίνεται να οφείλεται στο σοκ αυτού που μόλις συνέβη. Αλλά η Μις Μαρπλ έχει άλλη γνώμη. Κι ενώ όλοι ψάχνουν για στοιχεία και ίχνη για να εξηγήσουν ποιος και γιατί σκότωσε τη Χέδερ, η μις Μαρπλ αποφασίζει να στρέψει αλλού την έρευνά της: στην ίδια την ανθρώπινη ψυχή και τα μυστικά της... 

Προσωπική άποψη:
Μπορεί ο Ηρακλής Πουαρό να είναι ο πλέον γνωστός και δημοφιλής ήρωας της Agatha Christie, όμως, σε προσωπικό πάντα επίπεδο, έχω εκφράσει πολλές φορές την ιδιαίτερη αδυναμία που έχω στην Μις Μαρπλ, όχι μόνο επειδή είναι μια ευφυής γυναίκα με δυναμική προσωπικότητα, που έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο και λόγο σε μια εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν σε πραγματιστικό επίπεδο υποδεέστερη των αντρών, αλλά γιατί το σύνολο της ύπαρξής της διακρίνεται από μια μοναδικότητα η λάμψη της οποίας φτάνει μέχρι και στις μέρες μας, δυνατή και άσβεστη. Πολλά τα βιβλία της που αγαπώ, αλλά κάποια ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο στην καρδιά μου. Ένα από τα βιβλία αυτά είναι και "Ο καθρέφτης ράγισε".

Το βιβλίο αυτό δεν αφηγείται μόνο μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου, με έναν παράξενο θάνατο να βρίσκεται στο προσκήνιο και που η αλήθεια πίσω από αυτόν είναι πολύ πιο διαφορετική απ' ό,τι υποθέτει κανείς, αλλά σηματοδοτεί και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. "Ο καθρέφτης ράγισε", που πρωτοεκδόθηκε το 1962, είναι το τελευταίο βιβλίο της Christie, η δράση του οποίου τοποθετείται στην Αγγλική επαρχία, με την ίδια να έχει αλλάξει ριζικά, να μην είναι τίποτα άλλο παρά μονάχα η σκιά του παλιού της εαυτού, με την εξέλιξη να έχει αποκτήσει τα ηνία, τόσο όσον αφορά την τοπογραφία της, μα και όσο αφορά τους ίδιους της τους ανθρώπους, την ζωή, την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να προσπαθούν ν' ακολουθήσουν, την ίδια ώρα που η Μις Μαρπλ, παρότι που γίνεται μάρτυρας των αλλαγών αυτών, γνωρίζοντας πως τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως παλιά, έχει την ευφυΐα να καταλάβει πως όσο και ν' αλλάξει το φαίνεσθαι των ανθρώπων, η φύση τους δεν μπορεί να αλλάξει.

Ως εκ τούτου, παρατηρούμε πως η Christie έχει δώσει μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια της αποτύπωσης αυτής της νέας πραγματικότητας του Σεντ Μέρι Μιντ, τόσο περιγραφικά, όσο και ουσιαστικά. Γιατί οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εικόνα μιας περιοχής και του πως αυτή επηρεάζεται, ή και αλλοιώνεται, αλλά και με τις αλλαγές που φέρνουν τα νέα ήθη στις ζωές των ανθρώπων. Και μπορεί να πει κάποιος πως παρατηρεί εύκολα μια κάποια μελαγχολία καθώς τα περιγράφει όλα αυτά, σαν να αποχαιρετά το παρελθόν της, αποδεχόμενη τις αλλαγές, όχι επειδή το ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, κρατώντας, ωστόσο, βαθιά φυλαγμένο στην καρδιά της, εκείνο το κομμάτι μιας εποχής αγνότερης που σύντομα θα χανόταν, μα που εκείνη δεν ήθελε να χάσει, ούτε και να ξεχάσει, πράγμα που δεν γίνεται παρά να σε συγκινήσει.

Η ιστορία του βιβλίου βασίζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην πραγματική ιστορία της ηθοποιού Gene Tierney, η οποία υπέφερε από μανιοκατάθλιψη, που ξεκίνησε με την γέννηση της πρωτότοκης κόρης της, γεγονός που την ανάγκασε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Απ' αυτό και μόνο μπορείτε να καταλάβετε πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι μόνο ένα θρίλερ μυστηρίου, αλλά μια υπόθεση που στον πυρήνα της βρίσκεται ο άνθρωπος και η συνείδηση αυτού -με την τελευταία να μπορεί να βρίσκεται σε στάδια και επίπεδα που να οδηγούν σε καταστάσεις έξω από τα συνηθισμένα και τα αποδεκτά, ακόμα και τα λογικά πλαίσια μιας κοινωνίας που έχει τα δικά της θέλω και τους δικούς της κανόνες. Μια ιστορία πολυπρόσωπη, που ο καθένας παίζει τον δικό του ρόλο, σαν άλλα πιόνια σε μια σκακιέρα, που μόνο αυτός που θα κερδίσει την παρτίδα μπορεί να έχει και την απάντηση στα πραγματικά ερωτήματα που αυτή έχει φέρει μαζί της. Και η Μις Μαρπλ, με την εμπειρία και την ευφυΐα της, μπορεί να το πετύχει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπανιά Χρύσα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 380
ISBN: 978-618-01-3302-8