Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έψαξα τις τσέπες του. Βρήκα τα συνηθισμένα – μαντίλι, κλειδιά, ψιλά, πορτοφόλι – μα υπήρχε και κάτι τελείως αλλόκοτο…
Ο Ρεξ Φόρτεσκιου, επικεφαλής μιας οικονομικής αυτοκρατορίας, απολάμβανε το πρωινό του τσάι, όταν έπεσε ξαφνικά νεκρός μέσα σε φρικτούς πόνους.
Η νεκροψία αποδίδει τον θάνατο σε δηλητηρίαση -και, δυστυχώς, οι ύποπτοι είναι πολλοί. Ο Φόρτεσκιου δεν ήταν ακριβώς αξιαγάπητος. Στο μεταξύ, στην τσέπη του εντοπίζονται σπόροι από σίκαλη που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς βρέθηκαν εκεί...
Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, τα πτώματα θα πληθύνουν, ώσπου στην έπαυλη των Φόρτεσκιου φτάνει η ερασιτέχνης ντετέκτιβ μις Μαρπλ. Η πανέξυπνη γηραιά κυρία έχει προσωπικούς λόγους να αναμειχθεί στην υπόθεση. Και καταφέρνει με μιας αυτό που η αστυνομία αδυνατεί να κάνει ως εκείνη τη στιγμή: να μπει στο μυαλό του δολοφόνου, να συλλάβει το σχέδιό του. Και να προβλέψει την επόμενή του κίνηση… 

Προσωπική άποψη:
Στο έβδομο βιβλίο των ιστοριών της Μις Μαρπλ γινόμαστε μάρτυρες του θανάτου του Ρεξ Φόρτεσκιου, ενός αδίστακτου επιχειρηματία που έχει αποκτήσει τεράστια περιουσία χρησιμοποιώντας αμφισβητήσιμες πρακτικές. Ενός θανάτου, που όπως όλα δείχνουν, δεν είναι αποτέλεσμα φυσικών αίτιων, αλλά της δολοφονικής μανίας κάποιου. Και λέω της δολοφονικής μανίας, καθώς το να βγάλει τον Ρεξ από τη μέση δεν είναι παρά μονάχα η αρχή της δράσης του, με μια σειρά φόνων να λαμβάνουν χώρα, προκαλώντας ταραχή όχι μόνο στην οικογένεια του επιχειρηματία, αλλά σε ολόκληρη τη μικρή κοινωνία τους.

Την υπόθεση αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο ντετέκτιβ Νηλ, κάτι που από την αρχή αντιλαμβάνεται πως δεν θα είναι εύκολο. Οι ύποπτοι είναι πάρα πολλοί και ο καθένας από αυτούς έχει τους δικού του, προσωπικούς λόγους που θα μπορούσαν να τον σπρώξουν σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις, και κάθε φορά που νομίζει πως βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου, ένας νέος φόνος και νέα στοιχεία έρχονται να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, απομακρύνοντάς τον και πάλι από την αλήθεια. Μια αλήθεια την οποία η Μις Μαρπλ αποφασίζει να τον βοηθήσει να ανακαλύψει, όχι μόνο γιατί η λύση εγκλημάτων είναι στο αίμα της, αλλά γιατί έχει προσωπικούς λόγους να κάνει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι πως η παρουσία της Μις Μαρπλ μπορεί να μην είναι μεγάλη σε έκταση, ωστόσο, αποδεικνύεται καταλυτική ως προς την λύση του γρίφου των φονικών αυτών, που ακολουθούν τον σκοπό ενός παλιού παιδικού τραγουδιού, που η σημαντικότητά τους δεν βρίσκεται μόνο στο ποιος τους έχει διαπράξει, αλλά κυρίως στους λόγους και στα κίνητρα που τον ώθησαν σε αυτές τις πράξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλοκή να ξεδιπλώνεται προς διάφορες κατευθύνσεις, με τον κάθε ύποπτο να βγαίνει στο προσκήνιο και να αναλύεται διεξοδικά ως χαρακτήρας, με τα ψυχογραφήματα όλων να είναι άψογα δομημένα και τρομερά ανεπτυγμένα, εις βάθος.

Μπορεί το συγκεκριμένο βιβλίο να μην είναι από τα πλέον εμπνευσμένα στη σειρά των περιπετειών της Μις Μαρπλ, ωστόσο, είναι από τα πλέον δημοφιλή της και αν σταθούμε στις μικρές λεπτομέρειες και τις αναλύσουμε, μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα και το γιατί, αφού μεγαλύτερη σημασία όλων δεν έχει η πλοκή αυτή καθ' αυτή, αλλά ο ρυθμός και το τέμπο που αυτή διατηρεί σε όλης της την εξέλιξη, που οδηγεί στην ευρηματική αποκάλυψη του ενόχου, που ακόμα κι αν τον έχουμε ήδη υποψιαστεί, πιθανότατα λίγο μετά τα μισά του βιβλίου, δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε εις βάθος τα κίνητρα που τον οδήγησαν ν' ακολουθήσει μια τόσο θανατερή πορεία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπανιά Χρύσα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 978-618-01-3220-5