Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κάθε φορά που η Σελίνα Μπρους ρωτούσε για τον νεκρό πατέρα της, η γιαγιά της, που τη μεγάλωσε, άλλαζε θέμα συζήτησης. Όταν, όμως, η Σελίνα ανακαλύπτει κατά τύχη μια φωτογραφία, αποφασίζει να αφήσει πίσω στο Λονδίνο τον αρραβωνιαστικό της και να ταξιδέψει σ’ ένα μικρό ισπανικό νησί αναζητώντας τον πατέρα που δε γνώρισε ποτέ. Σ’ αυτό τον παράδεισο θα ανακαλύψει μια απρόσμενη αλήθεια για τον εαυτό της, αλλά και για τον άντρα που επρόκειτο να παντρευτεί. Η συνάντησή της με τον Τζορτζ Ντάιερ, έναν μυστηριώδη συγγραφέα που φαίνεται να κρατάει το κλειδί για να λύσει το μυστήριο του παρελθόντος της, θα αλλάξει το μέλλον της για πάντα.
Όταν διαβάζεις ένα μυθιστόρημα σαν το ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ της Ρόζαμουντ Πίλτσερ, μπαίνεις σ’ έναν ξεχωριστό κόσμο γεμάτο συγκινήσεις. Έναν κόσμο με χαρές και λύπες, ερωτικές απογοητεύσεις και παρεξηγήσεις, αλλά και ευτυχισμένες, τέλειες στιγμές, όταν βρισκόμαστε σε πραγματική αρμονία με τον εαυτό μας.

Προσωπική άποψη:
Αν για κάτι έχει μείνει γνωστή η Rosamunde Pilcher, η οποία "έφυγε" από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε, είναι ο απλός και άμεσος τρόπος με τον οποίο έγραφε, η τρυφερότητα και η ευαισθησία που χαρακτήριζε τα κείμενα και τις ιστορίες της, μα και το μοντέλο των γυναικών που χρησιμοποιούσε, τις περισσότερες φορές, ως πρωταγωνίστριές της: ευαίσθητες, ευάλωτες, λεπτές και όμορφες -αν και το τελευταίο, όχι πάντοτε με την κλασσική έννοια-, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έπεφταν θύματα του αντίστοιχου bullying της εποχής τους -γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα περισσότερα βιβλία της αφορούν ιστορίες που διαδραματίστηκαν αρκετές δεκαετίες πίσω.

Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή της Σελίνα Μπρους, που μπορεί να μην γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον νεκρό πατέρα της, όσο κι αν προσπαθούσε να μάθει πράγματα γι' αυτόν μέσω της γιαγιά της, αλλά η τυχαία ανακάλυψη μιας παλιάς φωτογραφίας την έσπρωξε ν' αφήσει πίσω της το Λονδίνο και να ταξιδέψει μέχρι ένα μικρό νησί στην Ισπανία προκειμένου να "γνωρίσει" επιτέλους τον πατέρα της. Ένα ταξίδι που θα την φέρει αντιμέτωπη με αλήθειες που σε καμία περίπτωση η ίδια δεν περίμενε, με την πραγματική ιστορία της οικογένειά της και κατ' επέκτασιν με την αλήθεια γύρω από την ίδια της την ύπαρξη. Γιατί, καμιά φορά, τα κλειδιά που κρατάνε ασφαλή τα μυστικά του παρελθόντος είναι αυτά που κρατάνε φυλαγμένες και τις μεγαλύτερες αλήθειες μας, αυτές που καθορίζουν το είναι και την ύπαρξή μας.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός, μετά από πολλά χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία στη χώρα μας, επανέκδωσαν "Το λιοντάρι που κοιμάται" -αρχικός τίτλος, "Το μοναχικό λιοντάρι"-, ανάμεσα σε αρκετούς ακόμα τίτλους της Pilcher. Δεδομένου ότι το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1967, έχει μια αισθητική και μια βάση προβληματισμού αρκετά μακριά από το σήμερα, γεγονός που το καθιστά αδύναμο αφηγηματικά έναντι άλλων με παρόμοια θεματολογία, κυρίως επειδή όλα εξελίσσονται σε υπερβολικά σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να ξεδιπλωθούν και να αναπτυχθούν όπως θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες. Παρ' όλα ταύτα, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα αρκετά ευχάριστο και ανάλαφρο ανάγνωσμα, από εκείνα που δεν μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, αλλά που απολαμβάνουμε αρκετά την ανάγνωσή του. 
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rosamunde Pilcher
Μεταφραστής: Καπνίση Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 248
ISBN: 978-618-01-3202-1