Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σουηδία, 1793. Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ΄. Στον απόηχο του θανάτου του, με τους επιγόνους να αλληλοσπαράσσονται για τη διαδοχή, και έντονο τον φόβο πως η Γαλλική Επανάσταση θα εξαπλωθεί στη Σουηδία, η εμπιστοσύνη πλέον σπανίζει, ενώ η παράνοια και οι συνωμοσίες ευδοκιμούν σε κάθε σκοτεινή γωνιά.
Ένα ακρωτηριασμένο πτώμα που ανακαλύπτεται στα βρομερά νερά μιας λίμνης στο νησί Σέντερμαλμ είναι τόσο φρικτά παραμορφωμένο που είναι αδύνατο να αναγνωριστεί. Τη ζοφερή αυτή υπόθεση αναλαμβάνει ο φθισικός αστυνόμος Σέσιλ Βίνγκε που δεν θα αργήσει να βυθιστεί σ’ έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών και ανείπωτου φόβου στον οποίο όσο προχωρά τόσο κυκλώνει την υψηλή κοινωνία της Στοκχόλμης.

Προσωπική άποψη:
Το "1793" είναι ένα από τα βιβλία που σε γοητεύει από το εξώφυλλό του και μόνο. Επίσης, είναι ένα από τα βιβλία που σε κάνουν να ανατριχιάζεις από τον υπότιτλό τους και μόνο. Γιατί, το "Εκεί που βασίλευε η βία", δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστός, όχι σε μια ιστορία που μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο, πολύ πίσω, σε μια εποχή που μονάχα αν ήσουν πλούσιος μπορούσες να επιβιώσεις και που αν ήσουν φτωχός μόνο να εύχεσαι να καταφέρεις να μείνεις ζωντανός, μπορούσες, μέσα σε ένα κλίμα εκμετάλλευσης και αδικίας που σου στερούσε όχι μόνο κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, μα και κάθε ατομική ελευθερία, ακόμα και το ν' αναπνέεις χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογηθείς γι' αυτό. 

Σουηδία του 1793, λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ΄, με τους επίγονούς του να διεκδικούν την διαδοχή σαν τα κοράκια, την ίδια ώρα που ο φόβος να εξαπλωθεί η Γαλλική Επανάσταση μέχρι τη Σουηδία γίνεται όλο και πιο ισχυρός. Φυσικά, κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο καθένας προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο προς τα δικά του συμφέροντα και ο όρος "εμπιστοσύνη", μέσα σε ένα περιβάλλον συνωμοσιολογίας, είναι κάτι που δεν υφίσταται. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα φρικτά ακρωτηριασμένο πτώμα ανακαλύπτεται στη λίμνη Σέντερμαλμ και κανείς δεν είναι σε θέση να πει σε ποιον μπορεί να ανήκει. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Σέσιλ Βίνγκε, ένας φθισικός αστυνομικός, που την ίδια στιγμή που δίνει την προσωπική του πάλι με τον θάνατο, που ξέρει πως δεν μπορεί να τον αποφύγει, πρέπει να παλέψει και με τα σκοτεινά μυστικά της υψηλής κοινωνίας, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να προδώσει έτσι εύκολα τις αλήθειες της.

Τα χρόνια εκείνα συνοδευόντουσαν, από μόνα τους, από μια ανελέητη φρίκη που την προκαλούσαν οι ευρύτερες συνθήκες. Πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, αρρώστιες που έπλητταν ολόκληρους πληθυσμούς, κοινωνική, συλλογική και ατομική εξαθλίωση, σε όλα τα επίπεδα, σε μια εποχή που όλοι οι αγώνες έμοιαζαν μάταιοι, ακόμα και ο ενστικτώδης αγώνας για την επιβίωση. Μια εποχή που από μόνη της ήταν τρομακτική και βίαιη, σε κάθε της διάσταση, και που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο περισσότερο θα μπορούσε να κορυφωθεί το συναίσθημα αυτό. Και όμως, εκεί είναι που ξεσπάει ένα αδιανόητο κακό, που δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπινος νους, και που η βασιλεία της βίας αρχίζει ν' αποκτά άλλη διάσταση, πολύ πιο τρομακτική, πολύ πιο τερατώδη.

Μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως ο Niklas Natt och Dag διαθέτει μία από τις πλέον ζωντανές, έντονες, χαρακτηριστικές και ιδιαίτερες γραφές που έχω συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Οι περιγραφές του είναι τόσο αληθινές και ρεαλιστικές που υπάρχουν ορισμένες στιγμές που νιώθεις να δυσφορείς -πράγμα που στην προκειμένη τουλάχιστον περίπτωση δεν το λέω διόλου για κακό. Σε μεταφέρει με μεγάλη ευκολία στα χρόνια εκείνα και ταυτόχρονα σου μεταφέρει πλήρως το κλίμα και την αίσθηση της εποχής μέσα στην οποία τοποθετεί την αφήγησή του, μα και το σύνολο των συνθηκών και των αξιών -ή την έλλειψη αυτών- που επικρατούσαν τότε. Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα σκέλος της αφήγησης, αφού αυτή χωρίζεται, επί της ουσίας, σε τρία μέρη, με το καθένα απ' αυτά να παίζει έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση ενός παζλ που έχει ν' αφηγηθεί κάτι περισσότερο από μια τρομακτική ιστορία.

Στο πρώτο σκέλος, λοιπόν, εστιάζουμε περισσότερο στο αστυνομικό κομμάτι της υπόθεσης, ενώ όσο προχωράμε στα επόμενα δύο, όλο και περισσότεροι χαρακτήρες έρχονται να προστεθούν στην ιστορία μας, που αν και δεν φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με το έγκλημα που κατά βάση μας απασχολεί, καλούνται να παίξουν τον δικό του σημαντικό ρόλο στο δραματουργικό κομμάτι της ιστορίας μας. Κι εδώ είναι άλλο ένα σημείο που ο συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, αυτό των ψυχογραφημάτων των ηρώων και της ανάλυσής τους, που εμβαθύνει τόσο πολύ που μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο ουσιαστική, προσωπική, συναισθηματική προσέγγιση του ποιοι είναι, τι κάνουν και γιατί το κάνουν, με τον καθένας τους να παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Εξελίξεις που ακροβατούν, άνθρωποι που βρίσκονται στα όριά τους, καταστάσεις των άκρων και όλα αυτά, στην κόψη ενός ξυραφιού που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Niklas Natt och Dag
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης;
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 560
ISBN: 978-618-03-1687-2