Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κάλυμνος 1934, ιταλική κατοχή. Η Θεμελίνα και η Χριστίνα, συμμαθήτριες και αδελφικές φίλες, μοιράζονται τα πάντα: σκέψεις, όνειρα, φοβίες, τη στοργική μητέρα της Θεμελίνας, ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια, που τα φοράνε εναλλάξ, αλλά και ένα φρικιαστικό μυστικό που τις κατατρύχει.
Όταν κάποια στιγμή γίνονται μάρτυρες ενός βιασμού που καταλήγει σε φόνο, έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή τους, αφού δράστης είναι ο Ιταλός διοικητής του νησιού. Λίγο καιρό αργότερα η Χριστίνα εξαφανίζεται, αφήνοντας ως μοναδικό ίχνος το ένα από τα δύο αγαπημένα της κίτρινα λουστρίνια, το δεξί, ενώ η Θεμελίνα με τη μητέρα της ακολουθούν με άλλους συμπατριώτες τους τον δρόμο της μετανάστευσης.
Δεύτερη πατρίδα τους θα είναι στο εξής το Σαλέν ντε Ζιρό, στη Νότια Γαλλία, όπου οι συνθήκες εργασίας στις αλυκές είναι παραπάνω από σκληρές, ενώ όλοι οι ξένοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον ρατσισμό, τα στυγνά αφεντικά και την απόλυτη φτώχεια.
Νέες φιλίες, έρωτες και μικρές ευτυχισμένες στιγμές κάνουν τον καιρό να περνά γρήγορα, ώσπου ξεσπά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η ζωή της Θεμελίνας αλλάζει προς το χειρότερο. Εγκλήματα, δωσίλογοι, στρατόπεδα αιχμαλωσίας, κρεματόρια, Αντίσταση και ένας έρωτας γεννημένος μέσα στις φλόγες του πολέμου ατσαλώνουν τη θέλησή της για ζωή – ωστόσο… δεν παύει να νιώθει μισή. Μέχρι που ένα κίτρινο λουστρίνι βρίσκεται έξω από την πόρτα της.
Ένα βιβλίο για την αληθινή φιλία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, το παράλογο της βίας και του πολέμου, τον θάνατο και τον έρωτα. Σημείο αναφοράς στην ξέγνοιαστη νιότη και την ελπίδα: ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια.

Προσωπική άποψη:
Πάντα πίστευα πως η φιλία αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι αυτή που καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποιοι είμαστε, ποιοι γινόμαστε με το πέρασμα του χρόνου, το πως νιώθουμε, αντιδράμε, κατανοούμε, συγχωρούμε, αγαπάμε, γενικότερα, το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και τους ανθρώπους μέσα σε αυτόν. Οι φίλοι είναι εκείνοι που μπορούν να μας πληγώσουν όσο κανένας άλλος, γιατί τους έχουμε επιλέξει, αλλά την ίδια στιγμή, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, μπορούν να είναι η οικογένεια που ποτέ δεν είχαμε -ή που δεν νιώσαμε ποτέ να έχουμε-, ένα συναίσθημα που δεν χάνεται και που δεν σβήνει μέσα στο πέρασμα του χρόνου ό,τι και να γίνει, ό,τι κι αν συμβεί. 

Μια τέτοια φιλία αποτελεί τον κεντρικό άξονα του νέου βιβλίου της Ιφιγένειας Τέκου, με σημείο αναφοράς της ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια. Ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια που η Θεμελίνα και η Χριστίνα, αδελφικές φίλες που λάτρευαν η μία την άλλη, μοιραζόντουσαν και φορούσαν εναλλάξ. Δύο κορίτσια που μοιραζόντουσαν τα ίδια όνειρα, τις ίδιες επιθυμίες, τους ίδιους φόβους, την ίδια λαχτάρα για μια ζωή καλύτερη απ' αυτήν που είχαν. Δύο κορίτσια που άθελά τους έγιναν μάρτυρες ενός βιασμού που κατέληξε σε φόνο και που δεν έπρεπε να τον έχουν δει, πόσο μάλλον όταν ο δράστης δεν ήταν άλλος από τον Ιταλό διοικητή της Καλύμνου, του νησιού όπου οι ίδιες διέμεναν. Ενός νησιού τόσο μικρού που κανείς δεν μπορούσε να κρύψει πράγματα, μα ούτε και να κρυφτεί ο ίδιος. Και όμως, τόσο εύκολα, τόσο απλά, η Χριστίνα εξαφανίστηκε αφήνοντας πίσω της μόνο το δεξί από τα κίτρινα αγαπημένα τους λουστρίνια.

Η Θεμελίνα χάνει σε μια στιγμή την καλύτερή της φίλη και τη ζωή της όπως την ήξερε μέχρι τότε, αφού μαζί με τη μητέρα της μεταναστεύουν στη Νότια Γαλλία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αντίθετα, όμως, συναντούν μια καθημερινότητα σκληρή και άγρια και πολύ απαιτητική, βουτηγμένη στον ρατσισμό και στην ανέχεια. Μέχρι που ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, με τις μικρές στιγμές ξεγνοιασιάς και χαράς να μην είναι αρκετές για να φωτίσουν τις σκοτεινές τους μέρες. Και κάπου εκεί ξεκινάει η Αντίσταση και μέσα στην καρδιά του πολέμου γεννιέται κι ένας έρωτας αντίξοος μα συνάμα δυνατός, με την Θεμελίνα, όμως, να νιώθει πάντοτε μισή, αφού ένα κομμάτι της καρδιάς της χάθηκε μαζί με τη Χριστίνα. Μέχρι τη μέρα που στην πόρτα της θα βρεθεί ένα κίτρινο λουστρίνι, εκείνο που συμπληρώνει το δεξί που η Χριστίνα άφησε τόσα χρόνια πριν πίσω της. 

Η Ιφιγένεια Τέκου, όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο με έναν τρόπο νοσταλγικό και ονειροπόλο, που κρύβει μέσα του τόση αγάπη όσο και απελπισία, γιατί έτσι είναι η ζωή, διχασμένη ανάμεσα στα εύκολα και στα δύσκολα, τα όμορφα και τα άσχημα, κι εμείς, κάπου εκεί, ανάμεσά τους, να παλεύουμε για ό,τι καλύτερο μπορούμε, για όλα όσα επιθυμούμε και ονειρευόμαστε, μα και για όλα όσα αγαπάμε. Ερχόμαστε αντιμέτωποι, λοιπόν, με μια ιστορία χαρακτήρων που, περνώντας μέσα από τη χρονική ροή κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων που άλλαξαν τον κόσμο για πάντα, αλλάζουν κι εκείνοι για πάντα, στιγματισμένοι από τις στιγμές εκείνες που και να ήθελαν να ξεχάσουν δεν μπορούν, αλλά διατηρώντας πάντα μέσα τους κι εκείνο το ανέμελο κομμάτι του νεανικού εαυτού τους που πίστευε πως μπορούσε να κάνει τον κόσμο καλύτερο, όπως και την ίδια του τη ζωή, πράγμα που τους επιτρέπει να μην ξεχνάνε πως υπάρχουν πράγματα για τα οποία αξίζει να παλεύει κανείς, ακόμα κι όταν όλα φαντάζουν δυσοίωνα.

Ένα κοινωνικό, καθαρά ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα, με πλούσιες ιστορικές προεκτάσεις -χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί αμιγώς ιστορικό- και αναφορές, όσο γλαφυρές και λεπτομερείς, περιγραφικά και όχι μόνο, χρειάζονται να είναι, ως προς την απεικόνιση και αποτύπωσή τους στο χαρτί, με τη συγγραφέα να έχει ρίξει μεγάλο βάρος σε όλο αυτό χωρίς, ωστόσο, να χάνει την ανθρώπινη προσέγγιση του πράγματος, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία τις λεπτές εκείνες γραμμές που δεν γίνεται να μην αναφερθούν σε μια ιστορία όπως αυτή, αλλά που δεν είναι απαραίτητο και να ξεπεράσουν κάποια συγκεκριμένα όρια, όχι ηθικής, αλλά ευρύτερης αντοχής. Ένα βιβλίο που μιλάει για την αγάπη σε όλες τις τίς μορφές και εκφάνσεις, μα που επικεντρώνεται περισσότερο από κάθε άλλη στην φιλική αγάπη που μπορεί να είναι ικανή να ξεπεράσει ακόμα και την αγάπη που το ίδιο αίμα γεννά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τέκου Ιφιγένεια
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-01-3388-2