Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Κέιτ περίμενε πως οι διακοπές αυτές θα ήταν τέλειες, ακριβώς όπως τις ονειρευόταν. Ο ιδανικός τρόπος για να γιορτάσει τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της. Τέσσερις κολλητές, οι τρεις από αυτές μαζί με τους άνδρες και τα παιδιά τους, σε μια πολυτελή βίλα, κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο της γαλλικής υπαίθρου.
Όμως, ο παράδεισος κρύβει παγίδες.
Η Κέιτ υποψιάζεται πως ο άνδρας της την απατά με μια από τις κολλητές της. Καθώς πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια μέσα στην αδυσώπητη ζέστη της Μεσογείου, συνειδητοποιεί ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα από όσα φανταζόταν. Γιατί κάποιος στη βίλα μπορεί μέχρι και να σκοτώσει για να κρατήσει κρυφό ένα ένοχο μυστικό.
Εσύ με ποιους θα πας διακοπές το καλοκαίρι;

Προσωπική άποψη:
Εκεί που ψάχνω σαν τρελή να δω που θα πάμε φέτος διακοπούλες, όσο και όπως γίνεται, δεδομένων των συνθηκών, ρίχνω μια ματιά στη βιβλιοθήκη μου και βλέπω τις "Διακοπές" του T.M. Logan, που κυκλοφόρησαν με το τελευταίο, καλοκαιρινό εκδοτικό πρόγραμμα της Διόπτρας. Τι ποιο ταιριαστό, λοιπόν, και πιο κοντά στο... mood της εποχής, σκέφτηκα. Τελικά, δεν άργησα να διαπιστώσω πως έκανα λάθος, ενώ κάπου βαθιά μέσα μου απέρριψα ακόμα και την παραμικρή πιθανότητα να ξαναπάω διακοπές με φίλους. Γιατί, όσοι περισσότεροι μαζευόμαστε, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, ενώ αρχίσουν να βγαίνουν στη φόρα μυστικά που δεν θα έπρεπε, ποτέ δεν ξέρεις μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει κανείς για να τα προστατεύσει.

Η Κέιτ βρίσκεται στα σκαλοπάτια των σαράντα ετών και σκοπεύει να γιορτάσει τα γενέθλιά της με κάθε επισημότητα, μα και συντροφιά με τις καλύτερές τις φίλες. Τα γενέθλιά της αυτά δεν θα γιορταστούν απλά με ένα εντυπωσιακό πάρτι, αλλά με τις διακοπές της ζωής της, κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου στη γαλλική ύπαιθρο, απολαμβάνοντας όλη την ομορφιά της φύσης, αλλά και την πολυτέλεια της βίλας που έχει κλείσει για να φιλοξενήσει τα σχέδιά της. Εκτός, όμως, από τις τρεις καλύτερές της φίλες, μαζί τους θα βρίσκονται και οι άντρες των τριών, καθώς και τα παιδιά τους, με το κλίμα ν' αποκτά και μια οικογενειακή διάσταση. Τι γίνεται, όμως, όταν τα όρια αρχίζουν να είναι θολά και όταν έχεις την αίσθηση πως κάποιος που δεν έπρεπε τα έχει ξεπεράσει; Πού μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση όταν υποψιάζεσαι πως μια απ' τις καλύτερές σου φίλες έχει παράνομο δεσμό με τον άντρα σου και, τελικά, τι πραγματικά μπορεί να διακυβεύεται από την αποκάλυψη μιας τέτοιας αλήθειας;

Πάντοτε πίστευα πως αν δεν είσαι έτοιμος ν' αντιμετωπίσεις την αλήθεια, τότε είναι καλύτερα να μην σκαλίζεις το ψέμα -γιατί όπως λέει και ο σοφός μας ο λαός, όποιος ψάχνει, βρίσκει. Συνήθως, κι αν κι εφόσον δεν είσαι παρανοϊκός, όταν έχεις κάποιες υποψίες, αυτές με τη σειρά τους έχουν κάποια βάση. Πιθανότατα να μην είναι αυτή που πιστεύεις ή που φαντάζεσαι, αυτό όμως δεν αναιρεί την ύπαρξή της. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Κέιτ, η οποία έχει μια εν γένη αλλοπρόσαλη στάση και συμπεριφορά. Έχει την υποψία πως κάποια φίλη της έχει δεσμό με τον άντρα της, αλλά την ίδια στιγμή αποφασίζει να περάσει τις διακοπές της μαζί της. Έχει οργανώσει τις τέλειες διακοπές, τις διακοπές των ονείρων της, αλλά ζει για τη στιγμή που οι έρευνές της θα την οδηγήσουν στα ίχνη εκείνης που δεν σεβάστηκε τη φιλία τους και να την τιμωρήσει ακόμα και φτάνοντας στη χειροδικία. Γενικά, ακροβατεί ανάμεσα σε μια κατάσταση ρεαλισμού και σύγχυσης, που ναι μεν είναι λογικό σ' έναν βαθμό, αλλά που δεν μπορεί να μην σε τρομάζει με την αστάθειά της.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Κέιτ που σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα. Όλοι οι χαρακτήρες σε αυτή την ιστορία είναι στρατηγικά τοποθετημένοι μέσα στην αφήγηση, αλλά και στη ροή των γεγονότων, έτσι ώστε να σε μπερδεύουν και να σου προκαλούν σύγχυση, μα και συναισθήματα που μόνο φιλικά δεν θα τα έλεγες. Αντίθετα, ο καθένας απ' αυτούς σου δίνει τον δικό του, ξεχωριστό λόγο για τον οποίο, όχι θα μπορούσες, αλλά πρέπει να τον αντιπαθήσεις, τόσο που δεν σε νοιάζει για το που θα καταλήξει -ακόμα και αν αυτό το κάπου δεν είναι δύο μέτρα κάτω από τη γη. Πραγματικά, νομίζω πως έχω ν' αντιπαθήσω τόσο πολύ χαρακτήρες, στο σύνολό τους, από το "Βαθιά στο σκοτεινό δάσος" της Ruth Ware, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση με ενδιέφερε, σε αντίθεση με τους χαρακτήρες, να δω το που θα καταλήξει η ίδια η ιστορία, αφού όσο αυτή προχωρούσε, έπαιρνε διαστάσεις που δεν περίμενα και που με ξάφνιασαν ευχάριστα.

Έχω την έντονη αίσθηση πως ο συγγραφέας είναι αρκετά επηρεασμένος από την αισθητική της Agatha Christie. Σε καμία περίπτωση δεν την αντιγράφει, αλλά η δομή και οι ανάπτυξη των μυστηρίων που ξεπηδούν όσο η Κέιτ ανοίγει πόρτες μυστικών που ίσως να μην έπρεπε καν να έχει πλησιάσει, και το πως αυτά περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την ιστορία μας, θυμίζει έντονα τον βασικό κορμό του μοτίβου της μεγάλης συγγραφέως. Και ναι μεν ο Logan έχει κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά στην επιμέλεια των γρίφων του και στο πως αυτοί συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο, θαρρώ πως θα μπορούσε να έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στις μικρές εκείνες λεπτομέρειες που αν ήταν λίγο πιο καλοδουλεμένες, θα μας έκαναν να μιλάμε για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Αλλά ακόμα κι έτσι, έχουμε να κάνουμε με ένα έξυπνο θρίλερ, μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση και ανάλυση χαρακτήρων, με αρκετές ανατροπές και εκπλήξεις που κλιμακώνονται συνεχώς, πολύ περισσότερο όταν ο καθένας έχει δικά του μυστικά να διαφυλάξει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: T.M. Logan
Μεταφραστής: Διονυσοπούλου Ιλάειρα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 536
ISBN: 978-960-653-042-5