Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έπειτα από μια συνταρακτική ανακάλυψη ο καθηγητής αρχαιολογίας Νικηφόρος Έξαρχος δολοφονείται από έναν αόρατο εχθρό που θέλει να σφετεριστεί το πολύτιμο εύρημά του. Συγκλονισμένες αλλά αποφασισμένες ως το μεδούλι οι δύο κόρες του, η Νίκη και η Ηλέκτρα, συμφωνούν να ξεπεράσουν την μεταξύ τους αντιπάθεια και να συνεργαστούν, προκειμένου να μάθουν την αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα τους. Σε έναν άνισο αγώνα με τον χρόνο παλεύουν να βρουν το κρυμμένο άγαλμα και να το παραδώσουν στα σωστά χέρια. Σύμμαχοί τους σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι ο αινιγματικός Μάρκος, ο γοητευτικός Τζον και ο τρελός φτερωτός θεός Έρωτας που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των τεσσάρων. Κυνηγημένοι από φανατικούς συλλέκτες, αντιμέτωποι με αδίστακτους αρχαιοκάπηλους και έχοντας απέναντί τους τη διαβόητη οργάνωση των Πενήντα Πέντε που φαίνεται να έχει μάτια παντού, προσπαθούν απεγνωσμένα να λύσουν γρίφους για να οδηγηθούν στην αλήθεια που στοίχισε τη ζωή του καθηγητή.
Ένα αρχαιολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα!
Ένα αγωνιώδες κυνηγητό όπου κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο!
Ένας ασφυκτικός κλοιός από θανάσιμους εχθρούς.
Δύο παθιασμένες ιστορίες αγάπης που ανθίζουν μέσα στην καταιγίδα!

Προσωπική άποψη:
Ανήκω στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που γοητεύονται από την αρχαία Ελλάδα, τους μύθους, τις ιστορίες της, την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πίσω της και που τόσα πολλά έχει να μας διδάξει, πράγματα τα οποία, δυστυχώς, τείνουμε να ξεχνάμε ως λαός ή που κι αν δεν το κάνουμε, δεν διεισδύουμε σε αυτά όσο θα έπρεπε εκμεταλλευόμενοι τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τις γνώσεις που φέρουν μαζί τους. Βέβαια, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που σηκώνει ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση και ο συγκεκριμένος χώρος και χρόνος μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος για να γίνει κάτι τέτοιο.

Επηρεασμένη απ' όλα τα παραπάνω, λοιπόν, η Δήμητρα Ιωάννου επέστρεψε φέτος με ένα νέο μυθιστόρημα, αρκετά διαφορετικό απ' αυτά που μας έχει συνηθίσει έως τώρα, το οποίο παντρεύει την Ιστορία, την αρχαιολογία, το μυστήριο, τη δράση, την περιπέτεια και τον έρωτα, προσφέροντάς μας ένα κράμα εξαιρετικά πρωτότυπο, για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αρκετά καλά ισορροπημένο στο σύνολό του. Με πιο απλά λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα αρχαιολογικό θρίλερ που θυμίζει κάτι από "Indiana Jones" και "Κώδικα Da Vinci", τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας.

Ο Νικηφόρος Έξαρχος, καθηγητής αρχαιολογίας, που έχει ανακαλύψει ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα που θα φέρει τα πάνω κάτω στην επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του. Πίσω απ' αυτή τη φρικτή πράξη βρίσκεται κάποιος αόρατος εχθρός που θέλει να σφετεριστεί τη δουλειά του και που είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει. Οι δύο κόρες του καθηγητή, η Νίκη και η Ηλέκτρα, που έχουν διαφορετικές μάνες και που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους, μετά την κηδεία του πατέρα τους αναγκάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου ν' ανακαλύψουν ποιος είναι ο λόγος που εκείνος συνάντησε τον θάνατό του, ακολουθώντας τα στοιχεία που άφησε πίσω του για εκείνες, με την βοήθεια του Μάρκου, του έμπιστου του αποθανόντα καθηγητή, αλλά και του Τζον, φίλου της Ηλέκτρας.

Οι τέσσερις ήρωές μας ξεκινάνε ένα ταξίδι μυστηρίου γεμάτα μυστικά και ανακαλύψεις που περιμένουν να έρθουν στο φως, ενώ την ίδια στιγμή στο κατόπι τους βρίσκονται περισσότεροι τυχοδιώκτες και εχθροί απ' όσοι φαντάζονταν αρχικά, πράγμα που οδηγεί σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια του αγάλματος στο οποίο προσπαθούν να φτάσουν, αλλά και τις ίδιες τους τις ζωές. Κάθε λεπτό μετράει και κάθε βήμα είναι πολύ σημαντικό, με την πίεση που ασκείται να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο όσο η υπόθεση προχωράει, με την συγγραφέα να μας παρασύρει σε ένα οδοιπορικό μέσα από το οποίο δεν βιώνουμε απλά μια καταιγιστική περιπέτεια, αλλά γνωρίζουμε μια Αθήνα που κείτεται κάτω από την Αθήνα που όλοι μας γνωρίζουμε, η οποία είναι τρομακτική και και συναρπαστικά γοητευτική συνάμα.

Ο λόγος της κυρίας Ιωάννου είναι απλός, χωρίς περιττές γλαφυρότητες προς χάριν εντυπωσιασμού, αλλά αρκετά περιγραφικές ώστε να μας ξυπνήσουν εικόνες, μνήμες, συναισθήματα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο απόλυτα ρεαλιστικά είναι όλα όσα αποτυπώνονται στο χαρτί, ως πληροφορίες, αλλά είναι βέβαιο πως ο τρόπος που το κάνει είναι αρκετά αληθοφανής και, πάνω απ' όλα, τέτοιος που σε βάζει στη διαδικασία να θες να ψάξεις να μάθεις περισσότερα για την Ιστορία μιας πόλης που, όσα κι αν γνωρίζεις γι' αυτήν, φαντάζει ανεξάντλητη και πάντα εξίσου ενδιαφέρουσα, και αυτό θαρρώ πως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που κερδίζει η συγγραφέας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους χαρακτήρες μας, θα έλεγα πως είναι αρκετά αντικρουόμενοι, αλλά καλοδουλεμένοι, ενώ αλληλοσυμπληρώνονται με έναν τρόπο που μας θυμίζει πως ακόμα και εκεί που υπάρχουν οι μεγαλύτερες διαφορές, μπορεί να γεννηθεί κάτι εξαιρετικά νέο και δυνατό, αρκεί να εστιάσουμε σε όσα έχουν πραγματικά σημασία. Η μοναδική μου ένταση έχει να κάνει μόνο με το πόσο εξιδανικευμένοι φαντάζουν αυτοί στα μάτια μας, τουλάχιστον στα βασικά τους σημεία, αλλά αυτό είναι πολύ μικρό μπροστά σε όλα τα άλλα. Εξαιρετικό είναι, επίσης, το σκέλος που αφορά τους γρίφους που άφησε πίσω του ο καθηγητής, ο καθένας αυτούς συνδεδεμένος και με μια θεά του Ολύμπου, οι οποίοι είναι πολύ ευφυείς, αλλά και το ανατρεπτικό τέλος που μας αφήνει με την υπόνοια της υπόσχεσης πως στο μέλλον θα ξανασυναvτήσουμε τους ήρωές μας και γιατί όχι, στα καλύτερά τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ιωάννου Δήμητρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-01-3579-4