ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021, στις 19.00μ.μ.
Παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας Zoom των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Με αφορμή το βιβλίο της Αλέκας Τρίπου-Μάνου
Σουφλέ σοκολάτας

Μολονότι συχνά επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά τους, η ενδοοικογενειακή βία και η παιδική κακοποίηση, σωματική και ψυχολογική, όχι απλώς υπάρχουν, αλλά παρουσιάζουν αυξητική τάση, ιδιαίτερα κατά τις πρόσφατες περιόδους του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές τα φαινόμενα αυτά προέρχονται από τους ίδιους τους γονείς, κάποιες από το ευρύτερο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον και σπανιότερα από αγνώστους.

Με αφορμή το βιβλίο Σουφλέ σοκολάτας της Αλέκας Τρίπου-Μάνου, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ο Σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί» και το Free Press για γονείς Τaλκ σας προσκαλούν σε μια διαδικτυακή συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο και:
Θα παρουσιαστούν οι μορφές κακοποίησης και οι συμπεριφορές στην οικογένεια που αποτελούν τη βάση για κακοποιητικές σχέσεις, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογική χειραγώγηση, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί και επομένως να σταματήσει έγκαιρα.
Θα εξεταστούν ως παραδείγματα οι μορφές κακοποίησης που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί», τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του γονέα-θύτη και η δυναμική των σχέσεων ανάμεσα στον γονέα-θύτη και στο παιδί-θύμα.
Θα συζητηθούν οι έννοιες της οριοθέτησης και της πειθάρχησης, καθώς και οι αποδεκτές τιμωρίες ως συνέπεια τυχόν άσχημων/παραβατικών συμπεριφορών των παιδιών.
Θα τονιστεί η αξία της πρόληψης, αλλά και ο ρόλος του σχολείου στην αντιμετώπιση των κακοποιητικών συμπεριφορών, μέσα από τις παρεμβάσεις των σχολικών συμβούλων, των ψυχολόγων και βέβαια των ίδιων των εκπαιδευτικών.
Θα δοθούν συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικό υλικό για τη χρήση του βιβλίου στην τάξη.

Πότε: Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021, 19.00μ.μ.
Εισηγητές: Αλέκα Τρίπου-Μάνου, συγγραφέας-κοινωνική λειτουργός, Θεοδώρα Νιώπα, κοινωνική λειτουργός στην «Πρωτοβουλία για το Παιδί»
Συντονίζει η αρχισυντάκτρια του Free Press για γονείς Τaλκ και του www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόμας Zoom.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση συνδεθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://zoom.us/j/93796059213?pwd=YzhJN1dzdk45aXBYQnZVS1Z0R3FtUT09