Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Γκρίφιν Γιορκ, δούκας του Χάλφορντ, δεν έχει καμία επιθυμία να παντρευτεί. Η μητέρα του όμως έχει διαφορετική άποψη.
Με ένα οργανωμένο σχέδιο τον μεταφέρει στο Σπιντλ Κόουβ προκειμένου να του βρει την ιδανική σύζυγο.
Μέχρι που ο Γκρίφιν αποφασίζει να της δώσει ένα μάθημα… κλείνοντας μια για πάντα κάθε συζήτηση για γάμο. Επιλέγει ο ίδιος την Πολίν Σιμς. Μια κοπέλα από κατώτερη κοινωνική τάξη που ποτέ δεν ονειρεύτηκε γάμους και δούκες.
Το μόνο που θέλει η Πολίν είναι να σταματήσει την εξουθενωτική δουλειά της και να ανοίξει το δικό της βιβλιοπωλείο. Κι αυτό το όνειρο φαίνεται πιο εφικτό όταν την προσεγγίζει ο αλαζονικός δούκας.
Ο Γκρίφιν της προσφέρει μια μικρή περιουσία για μια εβδομάδα. Υπό έναν όρο: Nα την εκπαιδεύσει η μητέρα του να γίνει δούκισσα. Να μάθει όλους τους κανόνες και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μια αριστοκράτισσα. Η Πολίν είναι μια γυναίκα γενναία, έξυπνη και αισιόδοξη. Σύντομα θα βρεθεί σε έναν κόσμο που δεν είχε ποτέ της τολμήσει να σκεφτεί.
Μπορεί να «αποτύχει» ως δούκισσα, αλλά θα καταφέρει κάτι πολύ πιο σπουδαίο… Η πιο αναπάντεχη ιστορία μόλις αρχίζει…

Προσωπική άποψη:
Νόμιζα πως μετά το "Ταξίδι με έναν εχθρό" δεν θα μπορούσα να αγαπήσω περισσότερο κάποιο άλλο βιβλίο της σειράς "Ουτοπία" της Tessa Dare. Να όμως που ήρθε το "Οι κανόνες μιας δούκισσας" για να με διαψεύσει, παίρνοντας το παιδικό όνειρο κάθε βιβλιόφιλης, αλλά και κάθε κοπέλας που λάτρευε το "Η Πεντάμορφη και το Τέρας", και ιδίως τη βιβλιοθήκη που το Τέρας χάρισε στην Belle -όχι σαν τους δικούς μας, τους ανεπρόκοπους, που γκρινιάζουν γιατί χαλάμε τα λεφτά μας σε βιβλία και γεμίζουμε το σπίτι ράφια και βιβλιοθήκες... και όχι, οι ντάνες με τα αδιάβαστα δεν είναι επιχείρημα ικανό να σταθεί απέναντι στον εθισμό μας-, δίνοντάς του μια άλλη, πιο φρέσκια, πιο ενήλικη διάσταση και σίγουρα όχι τόσο εξιδανικευμένα, αλλά με περισσότερο ρεαλισμό και... κρυφά συμφέροντα στη μέση.

Ο Γκρίφιν Γιορκ, λοιπόν, δούκας του Χάλφορντ, είναι ένα κοπρόσκυλο και μισό, που η μαμά του έχει βαλθεί να του περάσει την κουλούρα, αλλά εκείνος αντιστέκεται σθεναρά. Μέχρι τη στιγμή που η σατανική μανούλα τον οδηγεί μέχρι το Σπιντλ Κόουβ, προκειμένου να του βρει την ιδανική σύζυγο. Όμως ο Γκρίφιν, που δεν αργεί να καταλάβει τι συμβαίνει, αποφασίζει να παίξει το δικό του παιχνίδι, απέναντι στη μητέρα του, φέρνοντάς της προ εκπλήξεων. Για να το πετύχει αυτό, επιλέγει την Πολίν Σιμς ως μέλλουσα σύζυγό του, παρά που οι κοινωνικές τους τάξεις απέχουν πολύ η μία από την άλλη. Και παρά που η Πολίν δεν ονειρεύτηκε ποτέ τον εαυτό της ντυμένη στα λευκά, παρά μονάχα να ανοίξει το δικό της βιβλιοπωλείο, σταματώντας να δουλεύει ασταμάτητα για ανθρώπους που δεν το αξίζουν και δεν αναγνωρίζουν την αξία της.

Εκεί είναι που έρχεται ο Γκρίφιν και της κάνει μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί. Της προσφέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, υπό έναν και μοναδικό όρο. Να αφήσει τη μητέρα του να την εκπαιδεύσει και να την μυήσει σε όλους εκείνους τους κανόνες όπου πρέπει να ακολουθεί μια καθωσπρέπει δούκισσα. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να αφήσει να πάει χαμένο το όνειρο μιας ζωής, όταν δεν έχει κάνει τίποτα άλλο απ' το να υποχωρήσει για μια βδομάδα και να κάνει μια συμφωνία που θα της αλλάξει τον κόσμο; Κάπως έτσι, συμφωνεί, χωρίς ωστόσο να συνειδητοποιεί εκείνη τη στιγμή πως ο κόσμος της δεν θα αλλάξει μόνο με τον τρόπο που έχει στο μυαλό της, αλλά και με άλλους που δεν είχε καν φανταστεί, όχι μόνο γιατί το ανήκει κανείς στην καλή κοινωνία ήταν έξω απ' ό,τι είχε τολμήσει ποτέ της να σκεφτεί, αλλά γιατί η καρδιά της να χτυπήσει σε ρυθμούς που όμοιούς του δεν είχε νιώσει ποτέ.

Η Πολίν, όμως, εκεί που θα περίμενε κανείς πως θα αποδειχθεί μια "αποτυχία" ως δούκισσα, καταφέρνει κι εκείνη με τη σειρά της να πετύχει πολύ περισσότερα απ' όσα θα περίμενε κανείς από εκείνη, με κυριότερο όλων, τι άλλο... το ότι καταφέρνει να σπάσει σιγά σιγά τον πάγο γύρω από την καρδιά του αλαζόνα και ανεύθυνου Γκρίφιν, κάνοντάς τον για πρώτη φορά στη ζωή του να σκεφτεί πως δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες και κυρίως, πως υπάρχουν κάποιες που αξίζει τον κόπο να τις αφήσεις να σε πλησιάζουν και να δουν όσα πραγματικά κρύβεις στην καρδιά σου, αλλά που μέχρι τώρα ίσως να μην είχες την ευκαιρία να τα αναδείξεις. Κι ακριβώς αυτό πετυχαίνει η Πολίν με τη γενναιότητα, τον δυναμισμό, την ευστροφία της, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω της, τον κόσμο, τις γνώσεις που έχει αυτός να της προσφέρει, μα πάνω απ' όλα τα ίδια της τα συναισθήματα, τα οποία δεν αρνείται, αλλά τα κάνει ν' αντικατοπτρίζονται στους άλλους.

Η Tessa Dare έχει γράψει μια ιστορία γεμάτη έντονα και ποικίλα συναισθήματα, που σε κάνει να νιώθεις λες κι έχεις επιβιβαστεί σε roller coaster. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, κάνει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά, όχι γιατί ζεις ένα παραμύθι, αλλά γιατί ζεις μια ρεαλιστική πραγματικότητα πασπαλισμένη με τη χρυσόσκονη ενός παραμυθιού, εκείνη που σε κάνει να θυμάσαι πως δεν πρέπει ποτέ να πάψεις να ονειρεύεσαι. Υπέροχα ψυχογραφημένοι χαρακτήρες, με φοβερή χημεία κι αλληλεπίδραση, που πραγματικά σε κάνουν να πιστέψεις πως παρά τις διαφορές τους θα μπορούσαν να συνυπάρξουν, πολλοί καλοί δεύτεροι χαρακτήρες, με κυρίαρχο τη μητέρα του Γκρίφιν -που αποτελεί και την κορυφαία κωμική νότα της αφήγησης-, ουσιαστική προσέγγιση του τι είναι ζωή και τι πραγματικά σημαίνει ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι. Μια από εκείνες τις αστείες, συγκινητικές, τρυφερές, έξυπνες, φιλοσοφημένες ιστορίες που κάνουν την καρδιά σου να χτυπάει πιο γρήγορα, πεταλούδες να πετάνε στο στομάχι σου και που σίγουρα μένει στο μυαλό σου για πάντα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tessa Dare
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-5543-04-4