"Αέρας στο πρόσωπό της" της Μανίνας Ζουμπουλάκη

Δύο πολύ διαφορετικές γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα μικρό ελληνικό νησί, διακόσια χρόνια μακριά η μία από την άλλη.
Η πρώτη είναι κοριτσάκι όταν αρχίζει η ιστορία της, το 1821. Η δεύτερη είναι μια σύγχρονη σαραντάρα, στη δύσκολη χρονιά 2021. Τις ακολουθούμε καθώς παλεύουν σκληρά, καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν τον καιρό τους… Ζούνε τις ιστορίες τους στην κόψη του ξυραφιού της Ιστορίας, κι αυτό που ξέρουν τις ενώνει χωρίς να το ξέρουν, σαν μια κλωστή που κεντάει διακόσια ολόκληρα χρόνια την κοινή τους μοίρα.
Το ίδιο το νησί, πεταμένο μέσα στο Αιγαίο, τις συνδέει με μαγικό τρόπο, με τις νεράιδες της ομίχλης, αυτής της «από μηχανής» ομίχλης που εμφανίζεται ξαφνικά στις πιο κρίσιμες στιγμές. Μυστηριώδης, πυκνή, απειλητική κι όμως απαλή σαν πέπλο νεράιδας ή σαν όνειρο, η ομίχλη αυτή είναι που σώζει τις δύο γυναίκες όταν νιώσουν τον παγωμένο, κοφτερό αέρα στο πρόσωπό τους…

"Κυματοθραύστες: Απροσδόκητοι πρωταγωνιστές μιας συλλογικής δοκιμασίας" του Γιάννη Παπαδόπουλου

Δυο φίλοι που γλίτωσαν από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια και χώρισαν λόγω της πανδημίας. Το ημερολόγιο «κόκκινης ζώνης» μιας έμπειρης λοιμωξιολόγου. Ο εθελοντής γιατρός που, παρότι είχε ένα τροχαίο καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του. Ο νοσηλευτής που πήρε το ρίσκο να στήσει μια αυτοσχέδια μονάδα αυξημένης φροντίδας κατ’ οίκον. Η καθαρίστρια της κλινικής που χρειάστηκε να γίνει μετανάστρια για δεύτερη φορά. Οι νοσηλευτές που πήραν το βάπτισμα του πυρός στο δεύτερο κύμα, γνωρίζοντας τι τους περίμενε. Ο γιατρός εργασίας που έκρινε ποιοι υγειονομικοί δεν έπρεπε να βρεθούν στην «κόκκινη ζώνη». Ο εργαζόμενος στον ΠΟΥ που γλίτωσε από διεθνή θέατρα πολέμου και τον Έμπολα στην Αφρική κι αναγκάστηκε να κηδέψει τη μητέρα του στη Θεσσαλονίκη.
Αληθινές ιστορίες μιας δύσκολης πραγματικότητας. Οκτώ άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα κύματα της πανδημίας και βγήκαν νικητές μιλούν για τη ζωή τους, τα όνειρά τους, τις ανατροπές και την αναπάντεχη δύναμη ψυχής που βρήκαν μέσα τους για να προχωρήσουν, να τα καταφέρουν και να προσφέρουν στους άλλους. Τα άγνωστα πρόσωπα που χειροκροτήσαμε όλοι μας αφηγούνται τώρα τις ιστορίες τους στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο. Μας δίνουν κουράγιο κι έμπνευση για το αύριο.

"Αν η Γη είχε 100 ανθρώπους" της Jackie McCann

Κι αν η Γη ήταν ένα χωριό με 100 κατοίκους;
Για φαντάσου! Σε αυτό το παγκόσμιο χωριό, πόσοι θα ήταν οι άντρες και πόσες οι γυναίκες; Πόσοι θα προέρχονταν από την Ασία ή από την Αφρική; Πόσοι θα είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε ηλεκτρικό ρεύμα ή θα είχαν δικό τους σπίτι; Πώς θα ήταν άραγε η ζωή τους; Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πόσο πολλά έχουμε κοινά αλλά και να ανακαλύψεις όσα επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές μας. Μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις και να δημιουργήσουμε το μέλλον που επιθυμούμε.