Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ενόσω στις σκοτεινές κουζίνες της Γερμανίας μαγειρεύεται ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, εις την Οικία Ροδόπουλου εορτάζεται η έλευση του Βασιλιά με ταγκό, πίπερμαν ως και σοκολατάκια λικέρ εκ Φλόκα. Παραλής γαρ, ο κύριος Βασιλάκης ευημερεί εκ του εμπορίου ραδιοφώνων Φίλιπς και η ευτυχής, πλην άχρηστη, σύζυγος Ελπινίκη, φανατική συλλέκτρια φτερωτών καπέλων, διάγει ζωή χαρισάμενη. Το αυτό και ο μικρός τους υιός, Ντίνος, ο οποίος ζαχαρώνει γυναικείους ποδόγυρους, κάτω από τραπεζαρίες φορτωμένες εδέσματα. Μέχρι την ημέρα-κόλαφο που η Μπέμπα, η δαιμόνια οικονόμος, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το επτασφράγιστο μυστικό του αρχοντικού, καλά θαμμένο για χρόνια...

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολα και ψυχοφθόρα για όλους μας. Λίγο ο covid, λίγο τα πολιτικά, λίγο η κοινωνία και ο τρόπος που οι άνθρωποι λειτουργούν κι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις, δεν θέλει και πολύ για να πήξει το μυαλό και να κουραστεί να σκέφτεται συνεχώς τρόπους για να γλιτώσει απ' όλη αυτή τη μαυρίλα. Και σίγουρα, αυτόν τον τρόπο δεν τον γνωρίζω ούτε εγώ, ωστόσο, μπορώ να σκεφτώ αρκετούς που θα σας κάνουν να ξεφύγετε έστω και για λίγο απ' όσα σας βαραίνουν, κι ένας από αυτούς είναι και το νέο, βίντατζ θα έλεγε κανείς, μυθιστόρημα της Ισμήνης Χ. Μπάρακλη, που αφήνει για λίγο πίσω της τα πιο ιστορικά, κοινωνικά μυθιστορήματα, για να μας αφηγηθεί μια άλλη ιστορία, αρκετά διαφορετική και σίγουρα πιο διασκεδαστική.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας δεν είναι άλλη από τη θεία Μπέμπα του τίτλου του βιβλίου. Μια θεία που το όνομά της ίσως να μας έκανε να νιώθουμε κάπως άβολα αν ήταν δική μας συγγενής, αλλά που σίγουρα θα σταματούσαμε σύντομα να σκεφτόμαστε, γιατί θα μας είχε κατακτήσει με τη μοναδική της προσωπικότητα. Μια θεία που, αν το καλοσκεφτούμε, λίγο πολύ όλοι έχουμε στην οικογένειά μας, ειδικά όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν από τη δεκαετία του '60-'70 κι έπειτα, πράγμα που ίσως να οφείλεται στο ότι οι θείες αυτές έχουν ζήσει στα μεταίχμια όλων των εποχών και φέρουν πάνω τους και μέσα τους τα βάρη όλων των αλλαγών που αυτές έφεραν μαζί τους, κρατώντας τα καλύτερά τους στοιχεία.

Η Μπέμπα, χήρα και με υποχρεώσεις στην πλάτη της, υπήρξε μια γυναίκα που δεν έπαψε ποτέ να έχει μια έντονη προσωπικότητα και να χαρακτηρίζεται για τον δυναμισμό της. Μια γυναίκα γεμάτη θετική ενέργεια, μυαλό ξυράφι, χαρισματική, αρκετά ηθική, πουριτανή σε ό,τι αφορούσε την ίδια αλλά όχι απαραίτητα σε ό,τι αφορούσε τους άλλους, και με μια γλώσσα που κόκαλα δεν είχε και κόκαλα τσάκιζε, πάντα με τον δικό της, μοναδικό τρόπο. Μια γυναίκα που εργάστηκε ως οικονόμος στο αρχοντικό των Ροδοπουλέων, στο λατρεμένο μου Ναύπλιο, που πολλά είδαν τα μάτια της και πολλά άκουσαν τ' αφτιά της, κρατώντας, όμως, τα μυστικά που γνώριζε καλά κρυμμένα.

Και συνοδεία της Μπέμπας στο ταξίδι της ζωής της, οι άνθρωποί της, εκείνοι που βρέθηκαν κοντά της να τους παρατηρεί, αλλά κι εκείνοι που κέρδισαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μια θέση στην καρδιά της. Τ' αφεντικά της, ο Βασιλάκης Ροδόπουλος και η σύζυγός του Ελπινίκη, η Πάστα Φλώρα της οικογένειας -που παρά την "τρέλα" της, απέναντι σε όσα θα φέρει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος θα δείξει ένα πρόσωπο που κανείς δεν θα περίμενε-, ο Φωτάκης, ο φαρμακοποιός, που είχε κλέψει την καρδιά του και που εκείνη δεν ενέδιδε μέχρι που έφυγε μακριά κι άρχισε να τον βλέπει με άλλο μάτι, οι κόρες της, Νανά και Αριστέα, και κυρίως, ο μικρός της οικογένειας, ο Ντίνος, με μια πονηριά που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις και που φυσικά δεν θα μπορούσε να μην είναι η αδυναμία της Μπέμπας.

Δεκάδες άνθρωποι τριγύρω και η Μπέμπα στη μέση όλων, μα κυρίως αυτού του ευθυμογραφήματος, με χρονική αφετηρία τη δεκαετία του '30, που μας θυμίζει κάτι από παλιά ελληνική ταινία και ίσως αυτό να είναι το στοιχείο του εκείνο που το καθιστά τόσο νοσταλγικό στα μάτια του αναγνώστη. Είναι ένα βιβλίο που ίσως με μια πρώτη σκέψη να μην επέλεγες, αλλά που αν τελικά το κάνεις, το σίγουρο είναι πως θα σε αφήσει με μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα -σαν εκείνα τα σοκολατάκια που είχε η δικιά σου θεία, όταν ήσουν παιδί, στη φοντανιέρα και σου έδινε στα κλεφτά, κάνοντας τη γεύση τους ακόμα πιο γλυκιά. Άλλοτε αστείο κι εύθυμο, άλλοτε συγκινητικό, κυρίως διασκεδαστικό και ταξιδιάρικo, το βιβλίο αυτό θα σας ταξιδέψει στον χώρο, στον χρόνο, μα πάνω απ' όλα στις μνήμες των παιδικών σας χρόνων.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μπάρακλη Ισμήνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-618-01-4064-4