Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο παππούς μου έλεγε κάθε τρεις και λίγο: Τα βιβλία διαθέτουν τρομερή δύναμη. Αλλά ποια είναι αυτή η δύναμη στ’ αλήθεια; Το μικρό παλαιοβιβλιοπωλείο του παππού του με τις τεράστιες στοίβες από βιβλία που φτάνουν ως το ταβάνι είναι το ιδανικό καταφύγιο για τον εσωστρεφή έφηβο Ριντάρο Νατσούκι. Εκεί περνά ευτυχισμένες στιγμές διαβάζοντας ό,τι του αρέσει.
Όμως ο παππούς πεθαίνει ένα βράδυ στον ύπνο του και ο Ριντάρο απομένει συντετριμμένος και μόνος. Το παλαιοβιβλιοπωλείο όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να κλείσει. Τότε κάνει την εμφάνισή του ο Τίγρης, ένας μυστήριος τιγρέ γάτος που μιλάει και έχει μια αποστολή: να σώζει βιβλία. Χρειάζεται ωστόσο τη συνδρομή ενός αληθινού βιβλιόφιλου για να την πραγματοποιήσει, και έτσι ζητά από τον Ριντάρο να τον βοηθήσει.
Το παράξενο αυτό ζευγάρι, το αγόρι και ο γάτος, θα ζήσει τρεις μαγικές περιπέτειες ελευθερώνοντας τα βιβλία από ανθρώπους που τα φυλακίζουν, τα κακομεταχειρίζονται ή προδίδουν το πνεύμα τους.
Την τελευταία διάσωση όμως στην απίθανη διαδρομή τους, η οποία θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό, ο Ριντάρο θα πρέπει να την αναλάβει μόνος του…

Προσωπική άποψη:
Όσοι με ακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια, ξέρετε τι αγαπώ -εκτός απ' το καφέ και τα γλυκά- και κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, έτσι δεν είναι; Μα φυσικά, τα βιβλία, τις γάτες και οτιδήποτε σχετίζεται με την Ιαπωνία. Μπορείτε να φανταστείτε, λοιπόν, ποια ήταν η αντίδρασή μου όταν είδα πως επρόκειτο να κυκλοφορήσει στα ελληνικά το "Ο γάτος που έσωζε βιβλία" του Ιάπωνα λογοτέχνη Sosuke Natsukawa. Και όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσα να το αποκτήσω την ίδια κιόλας μέρα που κυκλοφόρησε, για να διαπιστώσω πως η έκδοσή του ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε κανείς να περιμένει, με σκληρόδετο εξώφυλλο και μια αισθητική που παρέπεμπε σε βιβλία άλλης εποχής που είναι κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, με τη χαρά και τον ενθουσιασμό μου να χτυπάνε κόκκινο πριν καν γυρίσω το βιβλίο στην πρώτη σελίδα και χαθώ μέσα του.

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του Ριντάρο Νατσούκι, ενός εσωστρεφούς εφήβου που αγαπημένη του ασχολία είναι το διάβασμα, περνώντας ατελείωτες ώρες στο παλαιοβιβλιοπωλείο του παππού του, το οποίο αποτελεί το καταφύγιο και το ησυχαστήριό του, όπου του επιτρέπει να χάνεται μέσα σε κόσμους που τον ταξιδεύουν και παίρνουν μακριά τις δυσάρεστες σκέψεις του. Όμως αυτές οι μικρέ στιγμές ευτυχίας φαίνεται πως οδεύουν στο τέλος τους, όταν ο παππούς του πεθαίνει ξαφνικά στον ύπνο του, πράγμα που σημαίνει πως το παλαιοβιβλιοπωλείο θα πρέπει σύντομα να κλείσει. Ο Ριντάρο νιώθει πως ο κόσμος του γκρεμίζεται, όμως τότε είναι που κάνει την εμφάνισή του ένας μυστηρίωδης γάτος, ο Τίγρης, που έχει ως αποστολή του το να σώζει βιβλία. Όμως, για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται τη συνδρομή ενός πραγματικούς βιβλιοφίλους και Ριντάρο, χωρίς καν να το σκεφτεί, δέχεται να τον βοηθήσει, μπαίνοντας σε μια σειρά από μαγικές περιπέτειες.

Πρώτα απ' όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάποιος που όχι δεν είναι εξοικειωμένος, αλλά δεν έχει καμία επαφή με την Ιαπωνική κουλτούρα και το πως αυτή επηρεάζει και καθορίζει της αφηγηματική τους τέχνη -σε κάθε μορφή Τέχνης-, είναι αρκετά πιθανόν να νιώσει να τον ξενίζουν ορισμένα πράγματα στην ιστορία αυτή, τα οποία έχουν να κάνουν με το στοιχείο της υπερβολής, αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για μια σουρεαλιστική ιστορία με έντονα στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, τα οποία λειτουργούν ως συμβολισμοί μέσα στο κείμενο, αλλά και στην ίδια τη ζωή μας αν το καλοσκεφτούμε, πριν πει κανείς οτιδήποτε ή προβεί σε οποιαδήποτε ανάλυση, καλό θα ήταν να έχει όλα τα παραπάνω στο πίσω μέρος του μυαλού του. Άλλωστε, πολλές φορές, τα πιο σπουδαία νοήματα για τη ζωή και τους ανθρώπους τα παίρνουμε μέσα από τέτοιες ιστορίες, μαγικές, υπερβολικές, παράξενες, μα τόσο γοητευτικές και ταξιδιάρικες. Και η συγκεκριμένη είναι μία απ' αυτές και μάλιστα θεωρώ πως είναι μια από εκείνες που μόνο μία ανάγνωση δεν είναι αρκετή και πως με κάθε νέα θ' ανακαλύπτεις και κάτι καινούργιο.

Η γραφή του Natsukawa είναι λιτή, απλή, άμεση, δημιουργώντας ένα παραμύθι που καταφέρνει να "μιλήσει" στην καρδιά του αναγνώστη και ν' αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές του. Με τον εσωστρεφή, μοναχικό και εξαιρετικά ευάλωτο έφηβο ήρωά του να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, μας ταξιδεύει σε μια ιστορία φιλαναγνωσίας και βιβλιοφίλιας γενικότερα, μέσα από μικρότερες υποϊστορίες, οι οποίες και λειτουργούν ως άλλοι άθλοι για τον Ριντάρο, όπου ο καθένας απ' αυτούς έχει να προσφέρει κι ένα μάθημα ζωής, μέσα από παραλληλισμούς της φαντασίας με την πραγματικότητα, μα και μέσω μικρών και μεγάλων συμβολισμών τους. Στους δύο από αυτούς, εκτός απ' τον Τίγρη, ο Ριντάρο θα έχει στο πλευρό του και τη Σάγιο, την πρόεδρο της τάξης του, δείχνοντάς του πως το ενδιαφέρον της γι' αυτόν είναι όντως πραγματικό, μα και πως μπορεί να μην είναι μόνος του, αρκεί να το επιλέξει, γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουν πάντοτε αυτό που η κοινωνία περιμένει από εκείνους, αλλά αυτό που πραγματικά οι ίδιοι θέλουν.

Το βαθύτερο, όμως, νόημα του βιβλίου αυτού, βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία αποστολή, σε αυτή που ο Ριντάρο πρέπει να φέρει εις πέρας μόνος του, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια, ολοκληρώνοντας έτσι το ταξίδι του προς την αυτογνωσία, φτάνοντας στην προσωπική του λύτρωση και αναθεωρώντας όλα όσα πίστευε για τους ανθρώπους, τη ζωή, μα πάνω απ' όλα για τον ίδιο, απελευθερώνοντας το εγώ του από τη φυλακή που τον είχε κλείσει, επιτρέποντάς του να ξεκινήσει μια νέα διαδρομή στην οποία δεν θα πορεύεται μόνος του, μα που πάνω απ' όλα δεν θα βάζει περιορισμούς τόσο στον ίδιο όσο και στους άλλους γύρω του, που θέλουν να τον πλησιάσουν αλλά που εκείνος δεν τους το επέτρεπε έως τώρα. Γιατί έτσι είναι καμωμένη η ζωή και οι άνθρωποι, να ολοκληρώνονται μέσα απ' την παρουσία άλλων κι απ' όσα αυτοί έχουν να μας διδάξουν και να μας προσφέρουν, κι όσο κι αν νομίζουμε πως είμαστε καλύτερα στη μοναξιά μας, αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ο Ριντάρο καλείται να κάνει ένα "ταξίδι" που θα τον βγάλει απ' τα νερά του και θα τον κάνει να δει τον κόσμο και τους ανθρώπους με άλλα μάτια, μα πάνω απ' όλα θα δει διαφορετικά τον ίδιο του τον εαυτό, τις πράξεις, τις αποφάσεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματά του. Και μέσα απ' τις περιπέτειές του για να σώσει τα βιβλία που τόσο αγαπά, θα καταφέρει να σωθεί και ο ίδιος, συνειδητοποιώντας πως οι γνώσεις που λαμβάνει μέσα από αυτά δεν έχουν καμία αξία αν τις αξιοποιήσει στην ίδια του τη ζωή, κάνοντάς τες πράξεις μέρα με τη μέρα. Τα βιβλία έχουν σκοπό ν' απελευθερώσουν τον νου και την ψυχή μας, να μας κάνουν ν' αναγνωρίσουμε τους μικρούς θησαυρούς της ζωής με την μεγάλη αξία, να μας κάνουν καλύτερους και να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωσή μας. Κι αν αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε πάντοτε μόνοι μας, δεν πειράζει, αρκεί να μπορούμε να δεχτούμε τη βοήθεια όσων μας την προσφέρουν απλόχερα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφέας: Sosuke Natsukawa
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 192
ISBN: 978-618-01-4171-9