Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ.
To 1937 η Αμερικανίδα Μάρθα Γκέλχορν ταξιδεύει μόνη της ως τη Μαδρίτη για να καλύψει δημοσιογραφικά τις αγριότητες του Ισπανικού Εμφυλίου. Οι ιστορίες των απλών ανθρώπων που συνθλίβονται από την καταστροφική σύρραξη θα την καθηλώσουν. Αυτή είναι η ευκαιρία της να αποδείξει την αξία της ως ρεπόρτερ σε έναν ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο. Ωστόσο, στη διάρκεια της αποστολής της θα ερωτευτεί αναπάντεχα, και χωρίς να το θέλει, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, έναν άντρα θρύλο.
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.
Παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Μαδρίτη και την Κούβα, η σχέση και η σταδιοδρομία της Μάρθα και του Έρνεστ απογειώνονται. Όλα θα ανατραπούν από την έκδοση του Για ποιον χτυπάει η καμπάνα, του πλέον επιτυχημένου μυθιστορήματος του Χέμινγουεϊ, που θα ανατρέψει την ισορροπία στο ζευγάρι. Η Μάρθα θα αναγκαστεί να χαράξει τον δικό της δρόμο ως γυναίκα και ως συγγραφέας.
ΕΝΑΣ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΓΑΜΟΣ. ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ.

Προσωπική άποψη:
Η Paula McLain είναι μια συγγραφέας που έχει έρωτα με τις αληθινές ιστορίες σπουδαίων ανθρώπων, οι οποίες αποτελούν και την κύρια πηγή έμπνευσής της. Έτσι, καταφέρνει και δημιουργεί υπέροχα ιστορικά μυθιστορήματα, παντρεύοντας την ιστορία με τη μυθοπλασία με έναν τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο κατατάσσοντάς την όχι μόνο σε μια απ' τις καλύτερες του είδους της, αλλά στη λίστα εκείνη των δημιουργών που μπορούν και πλάθουν δικές τους ιστορίες με τέτοιον τρόπο που φαντάζουν απόλυτα αληθινές, σαν να βρίσκονταν και οι ίδιοι εκεί, σαν να ήταν μάρτυρες όλων όσων εξιστορούν και μοιράζονται μαζί μας, με αποτέλεσμα να χανόμαστε μέσα στις λέξεις τους, μην ξεχωρίζοντας που τελειώνουν τα γεγονότα και που αρχίζει η φαντασία.

Η ιδιαίτερη αδυναμία της McLain για τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ είχε φανεί από το πρώτο της κιόλας βιβλίο, το "Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ", όπου μέσα απ' τα μάτια της Χάντλι Ρίτσαρντσον, της πρώτης γυναίκας του μεγάλου συγγραφέα, γνωρίσαμε όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το μεταπολεμικό Παρίσι της δεκαετίας του '20. Αυτή τη φορά, διατηρώντας την αισθητική και τη φιλοσοφία του προαναφερόμενου μυθιστορήματος, μας ξανασυστήνει τον Χέμινγουεϊ σε μια εντελώς διαφορετική φάση της ζωής του, και μέσα απ' τα μάτια μιας άλλης γυναίκας, με την οποία έμελλε να ζήσει έναν μεγάλο και παθιασμένο έρωτα που οδήγησε μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας, ο οποίος, όμως, ήταν καταδικασμένος από την αρχή. Ο λόγος για την Μάρθα Γκέλχορν, πασίγνωστη δημοσιογράφο και πολεμική ανταποκρίτρια της εποχής της και μετέπειτα συγγραφέα, που άφησε το δικό της στίγμα στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Αυτό που κάνει τα βιβλία της McLain να ξεχωρίζουν στα μάτια μου, αλλά και μέσα στην καρδιά μου, είναι το γεγονός πως παρά που καταπιάνεται με τις ζωές πολύ γνωστών ανθρώπων, δεν τους επιτρέπει να "καταπιούν" την αφήγησή της. Τι θέλω να πω μ' αυτό; Ότι η McLain δεν εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στους χαρακτήρες της και σε όσα συμβαίνουν μεταξύ τους ή και μέσα τους, αλλά και με ό,τι συμβαίνει σε όλα όσα τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο, αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο τόσο τα γεγονότα που αφορούν τον Ισπανικό Εμφύλιο, όσο και εκείνα που αφορούν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με εμφανή διάκριση ανάμεσα στο πριν και μετά, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την οπτική απεικόνιση, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιρροές όλων αυτών κοινωνικά, πολιτικά, συναισθηματικά, τόσο στους ήρωές της όσο και στον κόσμο γύρω τους που τρέχει και αλλάζει με ταχύτητες που δεν είναι εύκολο να προλάβει κανείς.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτύπωση της σχέσης των Έρνεστ και Μάρθα, είναι τόσο καθηλωτική όσο και η ίδια η σχέση στην πραγματικότητα. Δυο άνθρωποι εξαιρετικά ταλαντούχοι και παθιασμένοι, με δίψα για κατάκτηση, με πάθη και αδυναμίες. Δυο άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ και που, όμως, παρ' όλα ταύτα, δεν κατάφεραν να μείνουν μαζί, γιατί δεν ήξεραν πως να υποχωρούν, πόσο μάλλον να παραδίδονται, κι όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς το εγώ σου, τότε δεν μπορείς να διαχειριστείς και το εμείς, ειδικά όταν το εγώ είναι τόσο ισχυρό κι έντονο που είναι ικανό υπερκαλύψει όλα τ' άλλα. Μια σχέση που αποτυπώνεται σε όλες της τις διαστάσεις και προεκτάσεις, με δυναμική και ρεαλισμό που σε παρασύρει και που σε κάνει να την βιώνεις κι εσύ απόλυτα, όπως την βίωσαν κι εκείνοι και ιδιαίτερα η Μάρθα.

Η ιστορική φρίκη των χρόνων εκείνων ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, κι αν και υπάρχουν ορισμένες στιγμές που δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε ορισμένα γεγονότα, αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία του μυθιστορήματος αυτό, που έχει βαθιά τις ρίζες του στην αλήθεια δύο ανθρώπων που ήξεραν να ζουν τη ζωή τους στα άκρα όποιες επιπτώσεις κι αν κινδύνευε να φέρει μαζί της η στάση τους αυτή. Κι αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο πρόσωπο, αυτό είναι αναμφίβολα η Μάρθα, την οποία όχι απλά τη γνωρίζουμε, αλλά μας δίνεται η ευκαιρία να την κατανοήσουμε εις βάθος, διερευνώντας τις πιο σκοτεινές και τις πιο φωτεινές, παράλληλα, εκδοχές του εαυτού της, συνειδητοποιώντας το μεγαλείο της γυναίκας αυτής, αλλά και της αξίας της σε όλα τα επίπεδα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Paula McLain
Μεταφραστής: Πίπη Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-01-4053-8