Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όσλο, 2018. Η Σόνια Νόρντστρεμ, πρώην δρομέας μέσων και μεγάλων αποστάσεων, δεν εμφανίζεται στην παρουσίαση της αμφιλεγόμενης αυτοβιογραφίας της με τίτλο Για Πάντα Νούμερο Ένα. Όταν η σελέμπριτι μπλόγκερ Έμα Ραμ επισκέπτεται το σπίτι της Νόρντστρεμ αργότερα την ίδια μέρα, βρίσκει την πόρτα ξεκλείδωτη και σημάδια πάλης στο εσωτερικό του. Στην οθόνη της τηλεόρασης είναι κολλημένος ένας αριθμός συμμετοχής σε αγώνα: το νούμερο 1.
Ο αστυνομικός ερευνητής Αλεξάντερ Μπλιξ αναλαμβάνει την υπόθεση της Νόρντστρεμ, καθώς και άλλων αγνοούμενων διασημοτήτων. Σύντομα, αρχίζουν να εμφανίζονται ίχνη της σε διάφορα μέρη, όμως όλα δείχνουν πως τα στοιχεία αποκαλύπτονται με έναν τρόπο προσεκτικά μελετημένο, σαν κομμάτια ενός παζλ που ο Μπλιξ δεν μπορεί να συνδυάσει.
Ο Μπλιξ και η Ραμ ενώνουν τις δυνάμεις τους, αποφασισμένοι να εντοπίσουν και να σταματήσουν έναν αδίστακτο δολοφόνο που διψά για προσοχή.
Το πρόβλημα είναι ότι μόλις άρχισε να την κερδίζει και το απολαμβάνει…
Σε αυτό το νεο-νουάρ θρίλερ, ο αστυνομικός ερευνητής Αλεξάντερ Μπλιξ και η σελέμπριτι μπλόγκερ Έμα Ραμ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν έναν κατά συρροή δολοφόνο που διψά για προσοχή και καταδιώκει διασημότητες.

Προσωπική άποψη:
Τον Jorn Lier Horst τον γνωρίσαμε το 2016, όταν οι εκδόσεις Διόπτρα έφεραν το πρώτο του βιβλίο μεταφρασμένο στη χώρα μας. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν εκδόσει 17 τίτλους βιβλίων του, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της παιδικής σειράς "Ομάδα δράσης ΚΛΟΥ". Όσον αφορά το "Σημείο μηδέν", είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς "Alexander Blix & Emma Ramm", το οποίο υπογράφει ο Horst μαζί με τον Thomas Enger. Μια σύμπραξη συγγραφέων είναι πάντοτε ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, το οποίο, όμως, δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα. Πολλές φορές, η γραφή δύο διαφορετικών μεταξύ τους δημιουργών, δεν μπορεί μπορεί να βρει εκείνο το σημείο σύνδεσης που απαιτείται προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, το εν λόγω βιβλίο δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Η ιστορία μας μεταφέρει στο Όσλο του 2018, με τη νορβηγική πρωτεύουσα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά εξαφανίσεων διάσημων ανθρώπων. Όταν η Σόνια Νόρντστρεμ, πρώην δρομέας μεγάλων αποστάσεων, της οποίας η αυτοβιογραφία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πάνω της, εξαφανίζεται, ο αστυνομικός ερευνητής Άλεξ Μπλιξ καλείται να αναλάβει την διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό θα σταθεί αφορμή να γνωρίσει την Έμα Ραμ, μια πολύ διάσημη blogger, η οποία ήταν αυτή που ανακάλυψε πρώτη πως η Σόνια έχει απαχθεί, όπως φανερώνουν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Η Έμα χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, προκειμένου να δημοσιεύσει το άρθρο της, ενώ ο Άλεξ δεν ξέρει κατά πόσο μπορεί να την εμπιστευτεί και πόσα μπορεί να της πει. Ωστόσο, τα πράγματα σύντομα θα γίνουν πιο περίπλοκα, όταν ανακαλυφθεί το πτώμα ενός διάσημου ποδοσφαιριστή που επίσης είχε εξαφανιστεί, με τον Άλεξ ν' αποφασίζει να ενώσει τις δυνάμεις του με την Έμα, ώστε να βρεθούν ένα βήμα πριν από τον δράστη.

Γρήγορα συνειδητοποιούν πως έχουν να κάνουν με έναν μανιακό, ο οποίος ακολουθεί ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο, που αν το ακολουθήσουν μπορούν να μαντέψουν ποιο θα είναι το επόμενο θύμα του. Κάπως έτσι, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου, με τον δράστη να "παίζει" μαζί τους, αφήνοντας στοιχεία για τη δράση του εδώ κι εκεί, αλλά όχι με τόσο απροκάλυπτο τρόπο ώστε τα κομμάτια του παζλ να ενωθούν και να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στη λύση του μυστηρίου πίσω από το πρόσωπο και τη δράση του. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ο Άλεξ με την Έμα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι του για να λύσουν τον γρίφο και να φτάσουν στον δράστη πριν αυτός να προλάβει να ολοκληρώσει το τρελό σχέδιό του, που αναπόφευκτα έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και που, όπως όλα μαρτυρούν, το απολαμβάνει δεόντως.

Ο Horst είναι ένας απ' τους καλύτερους εκπροσώπους του σύγχρονου σκανδιναβικού νουάρ και δεν χωράει καμία αμφιβολία επ' αυτού. Γνωρίζει πολύ καλά πως να χτίζει τη δράση κάθε ιστορίας του, αλλά και το πως πρέπει να βάλει τους χαρακτήρες του να κινηθούν και να πράξουν μέσα σε αυτήν, δημιουργώντας έτσι μια αφήγηση που συνεχώς κλιμακώνεται, με την αγωνία και το σασπένς ν' αυξάνονται σε κάθε κεφάλαιο, μέχρι την τελική κορύφωση του δράματος -πόσο μάλλον όταν σε αυτό εμπλέκονται και οι κεντρικοί μας ήρωες με τρόπο πιο προσωπικό, άρα έχουμε και συναισθηματική εμπλοκή η οποία εντείνει ακόμα περισσότερο όλα τα προηγούμενα αφού, θέλοντας και μη, ταυτιζόμαστε περισσότερο μαζί τους, πράγμα που συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση. Και σίγουρα δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις τις απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσα στη δράση και στο συναίσθημα, έτσι ώστε να συνδέονται μεν, να μην παρεμποδίζουν το ένα το άλλο δε, αλλά ο Horst τα καταφέρνει εξαιρετικά.

Όσον αφορά τη συνεργασία του Horst με τον Enger, για τον οποίο ομολογώ πως δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα αλλά παρ' όλα ταύτα χαίρομαι που έμαθα μέσα απ' το βιβλίο αυτό, μπορώ να πω πως έχει λειτουργήσει εξαιρετικά, καθώς δεν υπάρχει κάποιο σημείο το οποίο να μας κάνει να σκεφτούμε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές γραφές που κάπου συναντιούνται. Αντίθετα, το βιβλίο δίνει την αίσθηση σαν να έχει γραφτεί από ένα και μοναδικό άτομο, ρέει εξαιρετικά, έχει τις εντάσεις και τις ανατροπές της, έχει τις στιγμές που εμβαθύνει σε πιο σοβαρά θέματα και σε κάποιες άλλες όπου μας προσφέρει μικρές δόσεις έξυπνου σαρκασμού. Αυτό, φίλοι μου, αποκαλείται χημεία και αυτοί οι δύο άνθρωποι αναμφίβολα έχουν πολύ μεταξύ τους.

Ο Άλεξ είναι ένας απ' τους καλύτερους κεντρικούς χαρακτήρες που έχω συναντήσει το τελευταίο διάστημα σε αστυνομικό μυθιστόρημα, και μπορεί να "πατάει" στο μοτίβο του ανθρώπου με το σκοτεινό παρελθόν, ωστόσο δεν μένει ούτε βασίζεται σε αυτό για να στηρίξει την δράση του, τα συναισθήματά του ή τις σκέψεις του. Πάνω απ' όλα, είναι παθιασμένος με τη δουλειά του και αυτό το μεταφέρει και σε εμάς, και περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί μελλοντικά. Σε ότι αφορά την Έμα, είναι ένας χαρακτήρας του σήμερα, πολύ οικείος σε εμάς, που αξιοποιείται πολύ έξυπνα κι έχει αρκετή χημεία με τον Άλεξ, και είμαι σίγουρη πως στο προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσουν ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις κι ακόμα πιο σκοτεινές περιπέτειες, στις οποίες ανυπομονώ να με παρασύρουν μαζί τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Jorn Lier Horst & Thomas Enger
Μεταφραστής: Γαλάτουλα Τατιάνα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 560
ISBN: 978-960-653-050-0