"Animalia" του Jean-Baptiste del Amo

Animalia, το έπος µιας οικογένειας αγροτών στη νοτιοδυτική Γαλλία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, που ασχολούνται µε τη χοιροτροφία. Σε αυτό το περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η παρουσία των ζώων, πέντε γενιές ζουν τα κατακλυσµιαία γεγονότα δύο παγκοσµίων πολέµων, τις οικονοµικές καταστροφές και τη βία της βιοµηχανικής εκµετάλλευσης. Μόνο το µαγικό βασίλειο της παιδικής ηλικίας –αυτό της Ελεονόρ και του Ζερόµ, του τελευταίου των απογόνων– και η έµφυτη ελευθερία των ζώων δηµιουργούν ανάχωµα στη βαρβαρότητα της ανθρωπότητας.
Το Animalia είναι ένα δυνατό µυθιστόρηµα για την επιθυµία του ανθρώπου να κατακτήσει τη φύση και τη µετάδοση της βίας από τη µια γενιά στην άλλη.

"Ο μελιορισμός των κυκλαμίνων" της Μαρίας Περατικού-Κοκαράκη

«Δεν µπορούµε να ξεχνάµε, αλίµονό µας, ούτε τα οδυνηρά πώς και γιατί ούτε, πάνω απ’ όλα, το µέγα κόστος της, όπως το µαρτυρεί η ανοιχτή εθνική πληγή της Κύπρου!» γράφει για πολλοστή φορά ο αξιόλογος φιλόλογος και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης στο βιβλίο του Ξορκίζοντας Φαντάσµατα.
Με αυτά τα ερωτηµατικά έχουν ζήσει κι έχουν στήσει τα σκηνικά της ζωής τους η Ελένη, από τον Καραβά της Κερύνειας και µεγαλωµένη στην Αµµόχωστο, κι η Ιφιγένεια, από το χωριό των βουνών. Ο Νικόλας, συµπαραστάτης στην Ελένη σε όλη του τη ζωή, οι αδελφές του, η παιδική συντροφιά τους... Ο Μενέλαος που έγινε Πάρις και του ’κλεψε την Ελένη... Ο Μιχάλης της Ιφιγένειας, που η ψυχή της τον γυρεύει και τον ζωντανεύει... Όλα είναι µια ιδέα. Οι άνθρωποι, κάτω απ’ το στέγαστρο της αναγκαιότητας, καταφέρνουν να κρατούν τα τιµαλφή τους. Βαλσαµώνουν τα κυκλάµινα κάτω απ’ τα βλέφαρά τους, και το διακριτικό, σχεδόν ανεπαίσθητο άρωµά τους έχει αποτυπωθεί στο δέρµα τους, σ’ όλο τους το κορµί. Και τα προσφέρουν χωρίς φειδώ, «µνήστρα» σ’ όσους αγαπούν. Ανθρώπους και πατρίδα!

"Συμμετοχικός Καπιταλισμός - Καπιταλισμός των ενδιαφερόμενων μερών" των Klaus Schwab & Peterer Vanham

Στο βιβλίο αυτό, ο Κλάους Σβαµπ εξετάζει τα επιτεύγµατα και τις ελλείψεις του παγκόσµιου οικονοµικού συστήµατος που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες: τον µετοχικό καπιταλισµό στη Δύση και τον κρατικό καπιταλισµό στην Ανατολή. Και τα δύο συστήµατα επέτρεψαν πρωτοφανή πρόοδο στον πλούτο, µετρηµένη µε το ΑΕΠ και τα κέρδη. Ταυτόχρονα όµως οδήγησαν σε ιστορικών διαστάσεων οικονοµική ανισότητα και υποβάθµιση του περιβάλλοντος.
«Δεν µπορούµε να συνεχίσουµε µε ένα οικονοµικό σύστηµα που καθοδηγείται από εγωιστικές αξίες, όπως η βραχυπρόθεσµη µεγιστοποίηση των κερδών, η αποφυγή φόρων και κανονιστικών ρυθµίσεων ή η εξωτερίκευση της περιβαλλοντικής βλάβης», γράφει ο καθηγητής Σβαµπ. «Αντίθετα, χρειαζόµαστε µια οικονοµία που θα είναι σχεδιασµένη να φροντίζει όλους τους ανθρώπους και ολόκληρο τον πλανήτη». Αυτενέργεια: Πώς οι χώρες και οι πολιτικές που εφαρµόζουν µπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά αποτελέσµατα έναντι των µεγάλων εξωγενών παραγόντων.
Σαφώς διατυπωµένο κοινωνικό συµβόλαιο: Μια συµφωνία κοινών αξιών και στόχων που να επιτρέπει σε κυβερνήσεις, εταιρείες και άτοµα να παράγουν τα βέλτιστα αποτελέσµατα.
Σχεδιασµός για τις µελλοντικές γενιές: Η κοντόφθαλµη προσκόλληση στο παρόν βλάπτει το κοινό µας µέλλον και το µέλλον αυτών που ακόµη δεν έχουν γεννηθεί.
Καλύτερες µετρήσεις της οικονοµικής επιτυχίας: Να αφήσουµε πίσω µας τη µυωπική προσήλωση στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και να προσανατολιστούµε σε πιο πλήρη, ανθρώπινης κλίµακας µέτρα για την κοινωνική άνθηση.

"Έτσι άρχισαν όλα" της Λίτσας Φραγκούλη

Μια αγάπη απαγορευµένη, που η γυναίκα φορτώνεται όλο το βάρος της ευθύνης και το µεγαλύτερο µερίδιο στις ενοχές, που της υψώνουν ένα αβάσταχτο τείχος.Το κενό της απόγνωσης φωλιάζει µέσα της και σαν αφρισµένο ποτάµι την παρασύρει στην εσχατιά της θλίψης. Σε εκείνο το ατελείωτο κάλεσµα χωρίς όρια η ψυχή της, διάφανη και αθώα, καίγεται από τις φλόγες του πάθους. Η µεγάλη γεύση της µοναξιάς θα τη συνοδεύσει. Οι βεβαιότητες που έχουν φωλιάσει στην ψυχή της θα τη φέρουν αντιµέτωπη µε τον εαυτό της, που θα βουλιάζει καθηµερινά στη σιωπή, αφού θα εξασθενεί η σηµασία της ζωής. Προχωράει στους ανοιχτούς ορίζοντες ενός βαθύτερου συνειδητού, που τη συντρίβει. Σε αυτό το δεδοµένο σηµείο της απόγνωσης......Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΛΙΘΟΝ ΒΑΛΕΤΩ.
Μια γυναίκα σε µια πορεία µε συγκεκριµένα όρια, όταν ξαφνικά συντελούνται µέσα της µετασχηµατισµοί. Δεν µπορεί να καταλαγιάσει σ’ ένα φθινόπωρο που την τελµατώνει. Αφουγκράζεται τα µηνύµατα που ανασύρει από τα κατάβαθά της. Πιστεύει ότι η ζωή τής χρωστάει και θα υποστηρίξει το µυστικό της. Δε θα αγγίζει πια τα σύνορα του ονείρου, αλλά αυτό που αναζητά θα γίνει πραγµατικότητα.

"Τι είναι ενθουσιασμός - Και πώς να προσθέσεις ζωή στη ζωή" του Kobi Yamada

Τι είναι ενθουσιασµός; Πώς µπορεί κάποιος να τον βρει; Ενθουσιασµός είναι µια καρδιά γεµάτη ελπίδα, χαρά και φαντασία, που ο καθένας µας έχει όταν έρχεται σε αυτόν τον κόσµο. Μεγαλώνοντας όµως, µεγαλώνουν και οι ευθύνες, οι αµφιβολίες, οι φόβοι µας, και γι’ αυτό µπορεί να χάσουµε τον ενθουσιασµό µας.
Αυτό το µικρό βιβλίο θα µας βοηθήσει να τον ξαναβρούµε!
Γραµµένο από τον συγγραφέα των best sellers των New York Times Kobi Yamada, το Τι Είναι Ενθουσιασµός ακολουθεί τις περιπέτειες ενός αξιολάτρευτου παπιού σε ένα ταξίδι ζωής µε οδηγό την καρδιά.
Η εικονογράφηση του Charles Santoso εξερευνά τον κόσµο µέσα από την οπτική αυτού του καταπληκτικού παπιού, υπενθυµίζοντάς µας ότι, όσο µικροί κι αν νιώθουµε σε αυτόν τον µεγάλο κόσµο, είµαστε ικανοί για απίστευτα πράγµατα.
Απολαυστικά µαθήµατα ζωής, που είναι βέβαιο ότι θα έχουν απήχηση σε οποιονδήποτε µικρότερο από την ηλικία των 99 χρόνων!

"Θέλω ένα αστέρι" της Δέσποινας Πετρή

Τα πάντα µπορεί να γίνουν, εάν το θέλουµε πραγµατικά.
Σε αυτή τη µικρή ιστορία
το αρκουδάκι ψάχνει για έναν φίλο.
Όµως ο φίλος αυτός βρίσκεται πολύ ψηλά.
Έτσι, ένα από τα παιχνίδια του
θα κάνει το µεγάλο ταξίδι,
δίνοντάς του παράλληλα και µαθήµατα ζωής.
Μια υπέροχη ιστορία για την ώρα
που τα παιδιά πάνε για ύπνο.