Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Κάθε χρόνο τη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος που τον αποκαλούν Ασβό εισβάλλει από το πάτωμα του υπογείου στο σπίτι του θύματος που έχει επιλέξει. Σέρνει το θύμα του μέσα στο έδαφος και εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.
Ένα πρωί, η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ βρίσκει ένα λασπωμένο χειρόγραφο έξω από την πόρτα του γραφείου της. Φέρει τον τίτλο «Είμαι ο Ασβός» και αποτελεί τη νοσηρή βιογραφία ενός κατά συρροή δολοφόνου που ζει κάτω από τη γη. Η Άνικα βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία να σώσει τον εκδοτικό της οίκο, που απειλείται με πτώχευση αν δεν βρεθεί άμεσα ένα μπεστ-σέλερ. Αποφασίζει να το εκδώσει, αν και γνωρίζει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Η αμφιλεγόμενη απόφασή της την οδηγεί σε βαθιά σκοτάδια που νόμιζε πως είχε θάψει από παιδί.
Ποιος είναι ο Ασβός; Ποιος έγραψε το βιβλίο; Και ποιος ελλοχεύει κάτω από το έδαφος;
Ο Ασβός είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υπερφυσικά στοιχεία, που μας δείχνει πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η ψυχή του ανθρώπου όταν πιέζεται υπερβολικά.

Προσωπική άποψη:
Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Fredrik P. Winter μάς συστήνετε μέσα απ' το βιβλίο του "Ο ασβός", το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κάκτος. Ένα αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ που βασίζεται στο μυστήριο που προσφέρει η εξαιρετικά ευφυής ιδέα πίσω από τον άξονα της πλοκής του, αλλά πολύ περισσότερο στους χαρακτήρες του και στον τρόπο που αυτοί δρουν και πράττουν. Ένα βιβλίο που από το εξώφυλλό του και μόνο σε προκαλεί να το πάρεις στα χέρια του, και η περίληψη του οποίου σου γεννά μεγάλες προσδοκίες γι' αυτά που πρόκειται ν' ακολουθήσουν. Ποιος είναι ο μυστηριώδης δολοφόνος; Ποια είναι τα κίνητρά του; Ποια είναι η απειλή που βρίσκεται κάτω από το έδαφος και τι είναι όλοι αυτοί οι ανατριχιαστικοί θόρυβοι που νιώθουμε κι εμείς σαν ν' αντηχούν στ' αφτιά μας;

Τη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου κάθε έτους, ένας κατά συρροήν δολοφόνος που ακούει στο προσωνύμιο Ασβός, κάνει την εμφάνισή του με τον πιο παράξενο και μυστηριώδη τρόπο. Εισβάλλει στο σπίτι του θύματός του από το πάτωμα του υπογείου του και το παρασέρνει μαζί του κάτω από το έδαφος φροντίζοντας να μην αφήσει πίσω του κανένα απολύτως ίχνος. Και φτάνει η μέρα που η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο για να σώσει τον εκδοτικό της από την οικονομική καταστροφή, βρίσκει στην πόρτα του γραφείου της ένα λασπωμένο χειρόγραφο, που φαίνεται να φέρει την υπογραφή του Ασβού και αποτελεί τη βιογραφία του, και παίρνει τη μεγάλη απόφαση να το ρισκάρει και να προχωρήσει στην έκδοσή του. Οι αντιδράσεις που θα φέρει η απόφασή της αυτή είναι αναπόφευκτες, όπως αναπόφευκτο είναι το να έρθει αντιμέτωπη με τους χειρότερους φόβους της που αν και νόμιζε πως είχε θάψει βαθιά μέσα της δεν το έχει καταφέρει ακόμα κι ας μην είναι ποια παιδί.

Ο συγγραφέας είναι σαφέστατα επηρεασμένος από τη σύγχρονη σκανδιναβική σχολή των ομότεχνών του, δημιουργώντας μια ιστορία που είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη στον πυρήνα της, με έντονα νουάρ στοιχεία, τόσο αισθητικά όσο και αφηγηματικά, επιλέγοντας, ωστόσο, να μην εστιάσει τόσο στην δράση του δολοφόνου, αλλά στον αντίκτυπο που αυτή έχει στις ζωές κάποιων άλλων ανθρώπων. Επί της ουσίας, χτίζει ένα ψυχολογικό δράμα χαρακτήρων όπου ο καθένας, για τους δικούς του λόγους, καταρρέει κάτω από το βάρος της πίεσης που του ασκείται, παλεύοντας παράλληλα να βρει την εσωτερική δύναμη που απαιτείται προκειμένου να μην διαλυθεί η ψυχή, η καρδιά και το μυαλό του. Γιατί, αν κάτι μπορεί ν' αποδειχθεί πραγματικά καταστροφικό για έναν άνθρωπο, αυτό είναι το να υποκύψει στην πίεση και στο στρες, καθιστώντας τον ευάλωτο απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις που ίσως να μην μπορεί να διαχειριστεί.

Έτσι, λοιπόν, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Winter στο βιβλίο αυτό δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο διεισδύει στις ψυχές των ηρώων του και αναλύει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες του, προσφέροντάς μας ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα που μας βάζουν σε σκέψεις και μας καλούν να τ' αναλύσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, αναζητώντας εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που ίσως να μας δώσουν τις απαντήσεις που ζητάμε προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου θα έχουμε πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα των δεδομένων και καταστάσεων. Χαρακτήρες με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε και να μπούμε στα παπούτσια τους, αφού είναι άκρως ανθρώπινοι, πραγματικοί, όχι αποκυήματα της φαντασίας του, αλλά βγαλμένοι μέσα απ' την ίδια τη ζωή, με τα προτερήματα, τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους.

Η αφήγηση του βιβλίου εκτυλίσσεται σε τρία επίπεδα, επιτρέποντάς μας, κατά μία έννοια, να παρακολουθήσουμε τρεις διαφορετικές ζωές και την πορεία αυτών: της Σεσίλια, της επιθεωρήτριας που έχει αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση, της Άνικα, της εκδότριας με το σκοτεινό παρελθόν που παίρνει το ρίσκο να εκδώσει το βιβλίο που φαίνεται να υπογράφει ο Ασβός, αλλά και του ίδιου του υποτιθέμενου Ασβού. Τρεις χαρακτήρες που φαίνεται να μην έχουν τόσο πολλά κοινά μεταξύ τους, αλλά που οι κόκκινες κλωστές της μοίρας τούς έχουν δέσει με τρόπο που δεν φαντάζονται, με τον καθέναν απ' αυτούς να επικαλείται τα δικά του κίνητρα που τον ωθούν σε όσα πράττει, φανερά ή υπογείως, και με τον φόβο να παραμονεύει πάντα στις σκιές και τον κίνδυνο να ελοχεύει και να κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα εκείνη που φαίνεται να μην είναι κανείς σε θέση ν' αποφύγει.

"Ο ασβός" είναι ένα άκρως ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, που παρά την υπερβολική ένταση κάποιων ανατροπών που δεν λειτουργούν απόλυτα σωστά, καταφέρνει να μας πάρει μαζί του και να μας οδηγήσει σε έναν σκοτεινό και ανεξήγητο κόσμο μυστηρίου, όπου ο κίνδυνος παραμονεύει σε λαγούμια κάτω απ' τη γη, σταθερά απειλητικός, κι όσο κι αν γνωρίζουμε την ύπαρξή του και τον τρόπο δράσης του, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το πότε και γιατί θα "χτυπήσει". Μα πάνω απ' όλα, δεν είμαστε σίγουροι για τους λόγους του. Και παρά που ο συγγραφέας μάς επιτρέπει να ρίξουμε κλεφτές ματιές στο μυαλό του, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα παρά μονάχα όταν φτάσουμε στο εκρηκτικό φινάλε της ιστορίας αυτής, που μας σοκάρει και μας πηγαίνει κάπου όπου δεν είχαμε φανταστεί.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Fredrik P. Winter
Μεταφραστής: Κανελλοπούλου Δέσποινα
Εκδόσεις: Κάκτος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-382-109-0