"Να κοιμηθώ σε μια θάλασσα από αστέρια - Βιβλίο δεύτερο" του Christopher Paolini

Το διάστημα κρύβει αναρίθμητα μυστικά. Η Κίρα μόλις ανακάλυψε το πλέον θανατηφόρο. Η Κίρα Ναβάρεζ ονειρευόταν να ζήσει σε καινούργιους κόσμους. Τώρα ξύπνησε σε έναν εφιάλτη.
Καθώς έχει ξεσπάσει πόλεµος ανάµεσα στα άστρα, η Γη και οι αποικίες της βρίσκονται στα πρόθυρα του αφανισµού. Η Κίρα, σε µια οδύσσεια αναζήτησης και µεταµόρφωσης σε όλο τον γαλαξία, αγγίζει πλέον τα όρια του τι σηµαίνει να είναι άνθρωπος. Ενώ αντιµετωπίζει τους δικούς της εφιάλτες, παραµένει η µεγαλύτερη και η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας...
Αυτή, λοιπόν, που κάποτε ήταν η Κίρα –και που πλέον ήταν κάτι πολύ µεγαλύτερο– κρεµόταν στο σκοτάδι του διαστήµατος. Σκέφτηκε, µελέτησε και αναλογίστηκε τις πολλαπλές δυνατότητες που ανοίγονταν µπροστά της. Ο δρόµος είχε γίνει δύσβατος, αλλά ήξερε ότι η βασική αρχή του Σπόρου θα την καθοδηγούσε, γιατί ήταν και δική της αρχή: η ζωή ήταν ιερή. Κάθε µέρος του ηθικού τους κώδικα βασιζόταν σε αυτή τη θεµελιώδη αρχή. Η ζωή ήταν ιερή. Ήταν καθήκον της να την προστατέψει και, όπου ήταν λογικό, να τη διαδώσει.

"Κατασκευάζοντας ένα έθνος - Το Μακεδονικό ξανά στο προσκήνιο" της Σύλβιας Κατούντα

Ιστορικό υπόβαθρο, παραχάραξη του ελληνικού πολιτισμού και Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Μακεδονία είναι µία και ελληνική ή µήπως όχι, σύµφωνα µε τις πρόσφατες δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών και ειδηµόνων;
Διαπνέονται οι βόρειοι γείτονές µας από «αλυτρωτισµό»; Πιστεύουν πράγµατι ότι κατάγονται από τον Μέγα Αλέξανδρο; Για ποιους λόγους ΕΕ και ΝΑΤΟ µάς πίεζαν ασφυκτικά να λύσουµε το πρόβληµα της ονοµασίας της ΠΓΔΜ; Μήπως η εκχώρηση του ονόµατος, ακόµη και µε επιθετικό προσδιορισµό, και η συνακόλουθη αναγνώριση µακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας ισοδυναµούν µε αλλαγή στην ισορροπία δυνάµεων; Μήπως είναι η απαρχή αποσταθεροποίησης στην περιοχή ή αντιθέτως θα συµβάλει καθοριστικά στην καλή και ειρηνική γειτνίαση των δύο χωρών;
Είναι ο πολιτισµός παράγοντας ισχύος; Ποιο το γεωπολιτικό παιχνίδι στα Βαλκάνια; Ποιοι και πότε το δηµιούργησαν; Η Συµφωνία των Πρεσπών λύνει το πρόβληµα µε τους βόρειους γείτονές µας ή µήπως θέτει τις βάσεις για µελλοντικές αναταραχές στη Βαλκανική, µε ολέθριες για την Ελλάδα συνέπειες; Υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών;
Σε όλα τα παραπάνω καίρια ερωτήµατα απαντά µε τρόπο άρτιο, µεθοδικό και εµπεριστατωµένο αλλά πραγµατικά εύληπτο η παρούσα µελέτη, δίνοντας έµφαση στο ιστορικό υπόβαθρο του ζητήµατος, στην εκπαίδευση των βόρειων γειτόνων µας στα σχολεία τους, στην αποτίµηση της Συµφωνίας των Πρεσπών και στις δυνατότητες ακύρωσής της, θέµα φλέγον, που απασχολεί την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Επειδή η γνώση είναι όπλο, πολλές φορές το πιο ισχυρό που διαθέτουµε, και επειδή καλός πολίτης είναι ο αφυπνισµένος πολίτης, ο ενηµερωµένος πολίτης, θα πρέπει όλοι µας να ξεκινήσουµε τη συστηµατική µελέτη της ιστορίας µας και του πολιτισµού µας, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό σε κάθε Έλληνα πολίτη τι πραγµατικά αποφασίστηκε στις Πρέσπες.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται όχι µόνο σε επαΐοντες αλλά και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις διαβαλκανικές σχέσεις, το Μακεδονικό πρόβληµα και τις προοπτικές του.

"Τέταρτο Ράιχ - Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στον πόλεμο της Ουκρανίας" του Franco Fracassi

ΚΩΔΙΚΟΣ ODESSA Η ΜΑΥΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Η απόφαση του Φράνκο Φρακάσι να γράψει αυτό το βιβλίο γεννήθηκε από τη συνειδητοποίηση του πόσο λίγα µας είναι γνωστά για τον φασισµό και τον ναζισµό, καθώς και από το πόσο ανεπαρκής είναι η συλλογική επίγνωση ότι αυτά τα ιδανικά βρίσκονται ακόµη ανάµεσά µας και ότι η οργάνωση ODESSA (η Μαύρη ?ιεθνής) είναι άγνωστη στους περισσότερους ανθρώπους. Επίσης, είναι διαδεδοµένη η άποψη ότι πρόκειται για υποθέσεις του περασµένου αιώνα, ενώ τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι το ζήτηµα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Το Τέταρτο Ράιχ είναι η αφήγηση µιας ιστορίας εβδοµήντα έξι ετών, που αποκαλύπτει πώς οι ναζί και οι φασίστες, χάρη στη βοήθεια των µυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και των µεγάλων χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων της Γουόλ Στριτ, βγήκαν αλώβητοι από τον ?εύτερο Παγκόσµιο πόλεµο, κατάφεραν να αναδιοργανωθούν και να αφήσουν το αποτύπωµά τους στις πιο σκοτεινές υποθέσεις που σηµάδεψαν τη µεταπολεµική περίοδο. Μέχρι σήµερα. Μέχρι το πραξικόπηµα στην Ουκρανία, την απόπειρα επανάστασης στη Λευκορωσία, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, την επιβολή του νεοφιλελευθερισµού (του µεγάλου συµµάχου της ODESSA) ως µοναδικού παγκόσµιου τρόπου σκέψης.

"Ρουσιώ μη με ξεχνάς" της Άννας Ρω

Η Ρουσιώ έζησε τον πόλεµο µικρή. Τώρα όµως είναι αποφασισµένη να ζήσει τη δική της ζωή, µε τους δικούς της όρους. Όχι των άλλων.
Ο τραγικός θάνατος του πατέρα της τη διαλύει. Φεύγει, δραπετεύει από τις σκιές του παρελθόντος, από τη µητέρα της –ήρωα και δεσµώτη της–, τη µιζέρια των παραγκουπόλεων, τη βαριά µεταπολεµική σιωπή. Πρέπει να πιστέψει στον εαυτό της, στα δικά της θέλω και να βρει τη δύναµη να επιβιώσει µόνη.
Η εσωτερική διαδροµή µιας γυναίκας που διεκδικεί µια θέση σ’ έναν κόσµο που, αν και χτίζεται από την αρχή, παραµένει στυγερά εχθρικός. Δε χωράει ενσυναίσθηση. Η δύναµη είναι ο αγώνας. Η Ρουσιώ δεν είναι απλά ένα πιόνι στη σκακιέρα της ιστορίας. Όπου κι αν πάει, όποιον δρόµο κι αν ακολουθήσει, είναι µέρος της ιστορίας.
Η µάνα µου προχωρούσε φορτωµένη µπροστά κι εγώ είχα αγκιστρώσει τα δάχτυλά µου στο σκισµένο στρίφωµα της κάπας της. Μέσα σ’ εκείνο το στρίφωµα είχαν χωθεί όλα τα λόγια που έπρεπε να ειπωθούν. Είχαν µεταµορφωθεί σε χνούδια από κλωστές, στριµωγµένα στο διπλωµένο τσόχινο πανί. Τα µάλαζα µε τα δάχτυλά µου κι ένιωθα σε κάθε κοµπαλάκι του να πλάθεται ένα ξεχωριστό ανέµισµα της ψυχής της. Άλλο, απαλό και µεταξένιο, κόλλαγε απ’ αγάπη και ζέσταινε το αίµα µου. Άλλο, γεµάτο από κοφτερά γυαλιά, όπως τα χιλιάδες βάσανά της, µ’ έκοβε στα δυο, κι ένα τρίτο, καταχωνιασµένο στη γωνιά σαν µπαµπακένιο στρώµα, κοίµιζε το στεγνό της δάκρυ. Τα δάχτυλά µου, ξυλιασµένα, ταξίδευαν στο στρίφωµά της, ώσπου σκάλωσαν σε µια τρύπα της κάπας της – αποκεί, ήταν σίγουρο, µπαινόβγαιναν παραστρατηµένα τα όνειρά της.

"Θυμάσαι τότε; - Αναμνήσεις ενός έρωτα" της Ευαγγελίας Ζαφειρίου

Μια στιγµή αρκεί για τα πάντα. Ένα σπασµένο παρµπρίζ στη µέση του δρόµου ήταν η αφορµή που έφερε κοντά δυο άγνωστους νέους, την Ευαγγελία και τον Νίκο. Αιώνιοι εραστές, έζησαν έναν έρωτα µεγάλο, ανεξάντλητο, που όσο πορεύονταν µαζί βάθαινε σε µια αγάπη µοναδική, του είδους που ενώνει δυο ανθρώπους σε µία αδιαχώριστη ύπαρξη, σχεδόν µισό αιώνα. Ούτε ο ίδιος ο θάνατος δεν κατάφερε να τους χωρίσει. Όταν κάποιος φεύγει από τη ζωή, δε σηµαίνει πως παύει να υπάρχει. Είναι οι µνήµες που τον κρατούν ζωντανό, πάντα κοντά. Θυµάσαι για να ζεις αλλά και για να ζει κι εκείνος µέσα από σένα.
Η αληθινή ιστορία µιας σπάνιας ανθρώπινης σύµπτωσης µέσα από τις αναµνήσεις της Ευαγγελίας, για τη δύναµη που όλοι κρύβουµε µέσα µας µπροστά στην απώλεια, για τον θρίαµβο της ζωής πάνω στον θάνατο, για το µεγαλείο της προσφοράς και της αγάπης. Το πορτρέτο ενός υπέροχου ανθρώπου.
 
"Σε μια ατέρμονη ροή" της Μαρίας Κουγιουµτζόγλου

Η Άννα είναι µια γυναίκα που δεν της χαρίστηκε τίποτα σε έναν ανδροκρατούµενο κόσµο. Ό,τι έχει κερδίσει το κατάφερε µε το να είναι ο εαυτός της. Ευαίσθητη, µα και περήφανη, παραµένει µοναδικά αυθεντική, καθώς, συνειδητά, είναι διατεθειµένη να πληρώσει το τίµηµα της αδιαπραγµάτευτης άρνησής της να συµβιβαστεί µε κάτι λιγότερο απ’ ό,τι της αξίζει. Όµως κάποια στιγµή οι ισορροπίες κλονίζονται.
Η Φανή, στον αντίποδα, ακολουθεί τα βήµατα των άλλων. Παρασυρµένη από τις προσδοκίες των οικείων της και βαθιά απογοητευµένη από την άκαρπη προσπάθειά της να πραγµατοποιήσει τα όνειρά της, αποφασίζει να τα εγκαταλείψει. Ξεγελώντας τον εαυτό της, επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τη σταθερότητα και την ασφάλεια που της προσφέρει ένας συµβατικός γάµος. Μέχρι που θα συναντηθεί µε την αλήθεια.
Μια ιστορία που αναδεικνύει τη δύναµη της γυναίκας, της αιώνιας γυναίκας, αυτής που στήριξε τα θεµέλια του κόσµου και έγραψε την ιστορία αλλιώς. Εγκλωβισµένοι στην ατέρµονη ροή της ζωής, τιµωρούµαστε για το θράσος µας να εµπλέκουµε το ιδεώδες µε το πραγµατικό στα όνειρα και στις προσδοκίες µας και αναγκαζόµαστε να δίνουµε διαρκώς µάχες στην αρένα της, καθώς είτε µας προσφέρει στιγµές χαράς, έρωτα, επιτυχίας και θριάµβου, είτε µας φέρνει αντιµέτωπους µε µια υπέρτατη δύναµη, τη µοίρα. Στιγµές που νιώθουµε ανίσχυροι µπροστά στο µεγαλείο της τραγικότητάς της, και που η µόνη εµφανής διέξοδος που δείχνει πραγµατική είναι να ακολουθούµε απλώς το ρεύµα. Όχι µε άρνηση αλλά µε αποδοχή της ροής.

"Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου" της Bodour Al Qasimi

Κάθε χρόνο, η UNESCO δίνει σε µια πόλη τον τίτλο της «Παγκόσµιας Πρωτεύουσας Βιβλίου» από τις 23 Απριλίου –οπότε τιµάται η Παγκόσµια Ηµέρα Βιβλίου της UNESCO– µέχρι τις 22 Απριλίου της επόµενης χρονιάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, η πόλη που έχει επιλεγεί αναλαµβάνει να διοργανώσει διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που σχετίζονται µε τα βιβλία, την ανάγνωση και τη λογοτεχνία. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται µέσω προγραµµάτων που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση σχετικά µε ζητήµατα στοιχειώδους γνώσης γραφής και ανάγνωσης, καθώς και τη σηµασία των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων, όπως και την ανάδειξη των πλεονεκτηµάτων της κουλτούρας του βιβλίου.
Το βιβλίο Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου µιλάει για την οµορφιά της φαντασίας και τον πλούτο της µάθησης.
Προσκαλεί τα παιδιά σε όλο τον κόσµο να φανταστούν πόλεις στις οποίες τα βιβλία, το διάβασµα και η γνώση βρίσκονται παντού. Έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί την περιέργειά τους για τη ζωή στα µέρη αυτά, ώστε να µάθουν περισσότερα για τις πόλεις που έχουν τιµηθεί µε τον τίτλο «Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Έγραψα αυτό το παιδικό βιβλίο προκειµένου να προωθήσω την αγάπη για τα βιβλία και τη γνώση και να αναδείξω την ανάγνωση ως ισχυρό µέσο στην ενδυνάµωση των παγκόσµιων δεσµών και στη δηµιουργία γεφυρών κατανόησης και αµοιβαίου σεβασµού.
Bodour Al Qasimi