Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«Ο χρόνος κυλάει διαφορετικά για όσους είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο».
Σε μια φάρμα έξω από την Πρετόρια οι Σουάρτ συγκεντρώνονται για την κηδεία της μητέρας της οικογένειας, αλλά κάτω από το πένθος βράζουν οι διαφορές τους…
Από τη νεότερη γενιά, ο Άντον και η Άμορ καταλήγουν να απεχθάνονται όσα αντιπροσωπεύει η οικογένειά τους, όπως η αθετημένη υπόσχεση στη μαύρη υπηρέτρια, τη Σαλομέ, που έχει περάσει όλη της τη ζωή δουλεύοντας γι’ αυτούς.
Της υποσχέθηκαν κάποια στιγμή ότι θα της δώσουν το σπίτι της, τη γη της… αλλά τα χρόνια και οι δεκαετίες περνούν και η υπόσχεση δεν εκπληρώνεται ποτέ.
Η αφήγηση κυλάει από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο.
Και, καθώς η χώρα περνάει από το σκοτεινό παρελθόν των φυλετικών διακρίσεων σε ένα –υποτίθεται– πιο δίκαιο παρόν, μια πολύ μεγαλύτερη υπόσχεση, προς έναν ολόκληρο λαό, μοιάζει να διαψεύδεται…
Μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, τις οικογένειες που μισιούνται και αγαπιούνται με το ίδιο πάθος.
Τις υποσχέσεις πάνω στις οποίες χτίζονται οι ζωές, οι οικογένειες και τα έθνη.
Και τη γη, που γίνεται μήλον της έριδος και θέατρο των βασάνων μας, μέχρι να μας δεχτεί όλους, δίκαιους και άδικους, στην αγκαλιά της…

Προσωπική άποψη:
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Damon Galgut, "Η υπόσχεση", το ένατο κατά σειρά βιβλίο του, το οποίο κέρδισε το βραβείο Booker 2021, με τον συγγραφέα να έχει βρεθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν υποψήφιος. Ένα βιβλίο πολύ ιδιαίτερο, όχι εύκολο στην ανάγνωσή του, αλλά που αν του αφοσιωθείς καταφέρνει να σε πάρει μαζί του και με εξαιρετική μαεστρία να σου αφηγηθεί μια ιστορία που έχει βαθιά ιστορική σημασία, αλλά και που κρύβει μέσα του πολύ ισχυρούς συμβολισμούς που αφορούν τη γη, τον κόσμο, τον άνθρωπο, τις σχέσεις του με τους γύρω του, αλλά και την σπουδαιότητα που μπορεί να κρύβεται πίσω από τις λέξεις, τις πράξεις και τις αποφάσεις του, που ίσως να επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό πολύ περισσότερα πράγματα απ' όσα μπορεί να διακρίνει κανείς με μια πρώτη ματιά.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου, η οικογένεια Σουάρτ, μια οικογένεια λευκών στη Νότια Αφρική, την οποία και παρακολουθούμε από το 1986 μέχρι τις μέρες μας, να χωρίζεται και να ενώνεται κάθε φορά για μια κηδεία, καθώς η ζωή κυλά, η χώρα αλλάζει, και μια υπόσχεση που έχει δοθεί πολλές δεκαετίες πριν να μένει ανεκπλήρωτη. Μια υπόσχεση, ο απόηχος της οποίας θα οδηγήσει στη γέννηση του έθνους του «ουράνιου τόξου», της αλήθειας και της συμφιλίωσης, που έχουν καταρρεύσει ανάμεσα στην απληστία, τη διαφθορά, τις στρεβλωμένες φιλοδοξίες και τη βία. Μια οικογένεια βαθιά δυσλειτουργική, τα μέλη της οποίας δεν έχουν πραγματικά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, αλλά που την ίδια στιγμή, όπως οι περισσότερες οικογένειες, όσο μίσος μπορεί να τρέφει ο ένας για τον άλλον, άλλη τόση αγάπη κρύβεται βαθιά μέσα τους, όσες συγκρούσεις κι αν έχουν μεταξύ τους.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια, με την αφήγηση να τοποθετείται σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες και τέσσερις διαφορετικές εποχές, άνοιξη του 1986, χειμώνα του 1995, φθινόπωρο 2004 και καλοκαίρι 2018, στη Νότιο Αφρική. Μέσα από κάθε ένα απ' αυτά τα κεφάλαια, εξιστορούνται ορισμένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία της, και με κάθε ένα απ' αυτά τα κεφάλαια να εκπροσωπεί και μια διαφορετική κατάσταση, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τους ήρωές μας, που καλούνται ν' ακολουθήσουν μια πορεία δύσβατη και γεμάτη εμπόδια, μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν στην ωρίμανσή τους σε όλους τους τομείς. Μια αναδρομή στο παρελθόν, για να πορευτούν μέσα απ' αυτό στο παρόν και να μπορέσουν να κοιτάξουν το μέλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να επιφυλάσσει για τους ίδιους.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, κάθε κεφάλαιο έχει στο επίκεντρό της και από μια κηδεία που αφορά την οικογένεια Σουάρτ, εστιάζοντας κάθε φορά σε συγκεκριμένα μέλη της οικογένεια αυτής, μα κι εξετάζοντας, την ίδια στιγμή, τις αλλαγές που αφορούν τους ίδιους, αλλά κι εκείνες που αφορούν τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε εποχή, και τις οποίες έχουν επιφέρει τα χρόνια που μεσολάβησαν. Και κάθε φορά που φεύγει από τη ζωή κάποιο μέλος της οικογένειας, τόσο μεγαλύτερο βάθος αποκτά η ιστορία, με την δραματουργία της αφήγησης να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, μέχρι να φτάσει στην απόλυτη κορύφωσή της. Τα συναισθήματά μας ποικίλα, καθώς γινόμαστε μάρτυρες όλων αυτών, με την αναγνωστική μας εμπειρία ν' αποδεικνύεται πολύ πιο ιδιαίτερη, μα και πολύ πιο διαφορετική απ' όσο είχαμε αρχικά στο μυαλό μας.

Εκεί, όμως, που μας καλεί πραγματικά ο συγγραφέας να εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι στη γη, στην ιδιοκτησία αυτής και στη σημασία που έχει στην πραγματικότητα για τους ανθρώπους. Μέσα στην καρδιά της υπόσχεσης του τίτλου, που δόθηκε πάνω σε ένα ψέμα, ζει ένα μύθος που κάνει τα προσωπικά συμφέροντα και τα ηθικά ζητήματα να συγκρούονται, με κάθε μέλος της οικογένειας να διατηρεί και μια διαφορετική στάση, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές οπτικές μιας κατάστασης, που κανείς δεν είναι σίγουρος που θα καταλήξει μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία πράξη του δράματος. Και φτάνοντας εκεί, δεν μπορούμε να μην αναρωτιόμαστε... Εμείς, αν βρισκόμασταν σε μια τέτοια κατάσταση, τι στάση θα κρατούσαμε; Κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη, μπορούμε να είμαστε πραγματικά ειλικρινείς; Όχι απαραίτητα με τους άλλους, αλλά με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Damon Galgut
Μεταφραστής: Παπαμιχαήλ Κλαίρη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-960-653-635-9