Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Σ’ αγαπώ… Αλλά τι θα γίνει αν δεν μπορώ να αγαπήσω τη ζωή σου;
H Έιβα έχει βαρεθεί τις διαδικτυακές γνωριμίες. Άλλωστε πάντοτε εμπιστευόταν το ένστικτό της περισσότερο από τους αλγόριθμους, οπότε θέλει να ξεφύγει από όλα αυτά. Έτσι, όταν γράφεται σε κάποιο σεμινάριο δημιουργικής γραφής σ’ ένα ησυχαστήριο στην Ιταλία, όπου οι συμμετέχοντες διατηρούν την ανωνυμία τους, ο έρωτας είναι το τελευταίο πράγμα που έχει στον νου της. Ώσπου γνωρίζει έναν όμορφο ξένο… Ξέρει γι’ αυτόν μόνο ότι είναι αστείος και καλόκαρδος, ενώ σύντομα ανακαλύπτει πως είναι και σπουδαίος εραστής. Κι αυτός από την πλευρά του δείχνει εξίσου γοητευμένος από την Έιβα, και ύστερα από ένα παθιασμένο ειδύλλιο, αποφασίζουν να γίνουν ζευγάρι, χωρίς να γνωρίζει καν ο ένας το όνομα του άλλου. Αλλά όταν επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή, η καθημερινότητα θα τους πέσει πολύ βαριά. Παραξενιές και ενοχλητικές συνήθειες τους εκνευρίζουν, και η μια συμφορά διαδέχεται την άλλη. Μπορεί να αγαπιούνται, αλλά ο ένας δεν αγαπάει τον τρόπο ζωής του άλλου. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια κοινή ζωή;

Προσωπική άποψη:
Η Sophie Kinsella είναι μια συγγραφέας που ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα, το χιούμορ, την αμεσότητά της, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει σύγχρονες καταστάσεις και τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, θέτοντας ερωτήματα που καλούμαστε ν' απαντήσουμε, όχι όμως με μια κριτική διάθεση, μα περισσότερο φιλική, θα μπορούσαμε να πούμε, καλώντας μας να διασκεδάσουμε ακόμα και μτ ις καταστάσεις εκείνες που μπορεί να φαντάζουν στα μάτια μας βουνό, αλλά που στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, όχι όλα της τα βιβλία, αλλά αρκετά από αυτά, έμοιαζαν να έχουν χάσει κάτι από την λάμψη εκείνη που είχαν παλαιότερα έργα της και με είχαν κάνει να σκεφτώ πως ίσως να έπρεπε να κάνει μια επανεκκίνηση στη συγγραφική της πορεία και να θυμηθεί ποια είναι και γιατί το κοινό της την αγαπάει, και νομίζω πως το "Αγάπησε τη ζωή σου" είναι μια πολύ καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω βαθιά στον έρωτα, απλά δεν υποστηρίζω πως αυτός μπορεί να κρατήσει για πάντα. Όχι πως τα συναισθήματα χάνονται, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο που είναι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό και για μένα πολύ πιο σπουδαίο, όπως είναι η αγάπη και η συντροφικότητα, που ναι, μπορούν να κρατήσουν για πάντα, γιατί φέρνουν μαζί τους αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατανόηση. Ο έρωτας από την άλλη είναι εγωιστικός κι εγωκεντρικός. Ερωτευόμαστε ένα κομμάτι του εαυτού μας που αντικατοπτρίζεται στον σύντροφό μας, ενώ γινόμαστε κτητικοί με τρόπους που δεν μας αφήνουν πάντοτε να δούμε καθαρά, γιατί έχει αλλάξει το κέντρο του κόσμου μας κι αυτό περιμένουμε να ισχύει και για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Ερωτευόμαστε την ιδέα που έχουμε για τον άλλον, αλλά για να μπορέσουμε να πορευτούμε μαζί, πρέπει ν' αγαπήσουμε την πραγματικότητά του, χωρίς όμως να θυσιάσουμε τη δική μας πραγματικότητα, μα φέρνοντάς τες σε παράλληλες πορείες όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν.

Σ' αυτές τις σκέψεις βασίζεται και το εν λόγω βιβλίο, πρωταγωνίστρια του οποίου είναι η Έιβα, μια γυναίκα που έχει κουραστεί από τις διαδικτυακές γνωριμίες και που αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά της και να γραφτεί σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής σε μια ήσυχη περιοχή της Ιταλίας, μακριά απ' όλο τον υπόλοιπο κόσμο και με την ανωνυμία που της επιτρέπει το πρόγραμμα να διατηρήσει, όπως και σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες σε αυτό. Ο έρωτας δεν είναι κάτι με το οποίο θέλει ν' ασχοληθεί αυτή την περίοδο, όμως στον δρόμο της έρχεται ένας γοητευτικός άντρας που την γοητεύει από την πρώτη στιγμή, με τους δυο τους να γίνονται πολύ σύντομα ζευγάρι χωρίς, όμως, να γνωρίζουν τίποτα στην πραγματικότητα ο ένας για τον άλλον. Κι όλα είναι τέλεια, μέχρι που επιστρέφουν στην καθημερινή τους ζωή κι ανακαλύπτουν σιγά σιγά ο ένας τον άλλον και ταυτόχρονα δεκάδες πράγματα που δεν αντέχει ο ένας στη ζωή του άλλου, πράγμα που φέρνει τεράστια εμπόδια σε μια κοινή ζωή για τους δυο τους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι που ζει τον απόλυτα παθιασμένο έρωτα, μέχρι τη στιγμή που η καθημερινότητα τούς χτυπάει την πόρτα και η πραγματική ζωή τούς ρίχνει μια γροθιά στο πρόσωπο. Δεν είναι ότι ξαφνικά έπαψαν να νιώθουν πράγματα ο ένας για τον άλλον, αλλά οι δυο τους έχουν δύο τόσο διαφορετικές ζωές που θα πρέπει είτε κάποιος να θυσιάσει σημαντικό μέρος της δικής του είτε να προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να μπορέσει όλο αυτό να λειτουργήσει. Φυσικά, αυτό μπορεί ν' ακούγεται απλό στη θεωρία, στην πράξη όμως δεν είναι διόλου εύκολο, αφού το εγώ μας τροφοδοτεί τις χειρότερες πλευρές του εαυτού μας, οδηγώντας μας σε ακραίες καταστάσεις και όπως συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση, σε πολλές ευτράπελες καταστάσεις που ίσως να μην είναι τόσο διασκεδαστικές για τους εμπλεκόμενους σε αυτές, αλλά που εμείς ως αναγνώστες απολαμβάνουμε στο έπακρον.

Πολύ καλή σκιαγράφηση χαρακτήρων, με τους οποίους εύκολα μπορούμε να ταυτιστούμε αφού σίγουρα κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε βρεθεί σε παρόμοια θέση με αυτούς, με μοναδική ένσταση σε ορισμένους χειρισμούς που αφορούν τον Ματ, που μοιάζει να κάνει κάποιες μεταβάσεις με τρόπο νευρικό και απότομο, σαν να ωθείται βιαστικά σε αυτές, ενώ θα μπορούσε να έχει λίγο χρόνο παραπάνω. Ρεαλιστική απεικόνιση των ευτράπελων και μη καταστάσεων όπου εμπλέκεται το ζευγάρι μας -και όχι μόνο-, εξαιρετικοί δευτερεύοντες χαρακτήρες που υποστηρίζουν άψογα τον ρόλο τους, καλογραμμένο κείμενο με πλοκή που ρέει, με έξυπνους διαλόγους και πολύ έντονες δόσεις χιούμορ, σάτιρας κι αυτοσαρκασμού, με μια κινηματογραφική διάθεση και έντονη παραστατικότητα. Μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στη θεωρία του ότι τα ετερώνυμα έλκονται και που καλείται να το αποδείξει, όχι τόσο ρομαντικά, αλλά περισσότερο ρεαλιστικά, με την αλήθεια της σκληρής πραγματικότητας να ρίχνει τον ίσκιο της πάνω σε κάτι που θυμίζει παραμύθι, αλλά που δεν είναι.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Kinsella
Μεταφραστής: Σπυριδογιαννάκη Σέβυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-01-4264-8