Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Βασισμένο σε συνεντεύξεις με όλους τους ανθρώπους-κλειδιά που επηρέασαν την εξέλιξή του, το Χωρίς Φίλτρο ζωντανεύει μοναδικά την ανάδειξη του Instagram ως της πιο επιτυχημένης φωτογραφικής εφαρμογής της εποχής μας. Καλύπτει την άγνωστη πορεία από τη σύλληψή του, σε ένα καφέ στη Σίλικον Βάλεϊ, ως την εξαγορά μαμούθ από το Facebook και τις δραματικές συγκρούσεις των ιδρυτών του με το νέο τους αφεντικό, τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Παράλληλα, εξετάζεται πώς το Instagram έχει αλλάξει τη σύγχρονη κοινωνία – υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να θέτουν υπεράνω όλων την αισθητική της εικόνας τους, δημιουργώντας μια νέα οικονομία ψηφιακών επιχειρηματιών και διαμορφώνοντας τον τρόπο που μια ολόκληρη γενιά αντιλαμβάνεται τη διασημότητα και την επιτυχία.
Το αποτέλεσμα είναι η πλέον τεκμηριωμένη ιστορία για την επανάσταση που έφερε μια απλή πλατφόρμα στην τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την ποπ κουλτούρα. Η συλλογική μας ταυτότητα επαναπροσδιορίστηκε με βάση τη μορφή του Instagram, και αυτό το βιβλίο αποκαλύπτει το πώς.

Προσωπική άποψη:
Ανήκω στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που θεωρούν πως το Instagram είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα δεινά του σήμερα. Πραγματικά, αποτελεί κατάρα για τη σύγχρονη κοινωνία, ειδικά σε ό,τι αφορά άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, που έχουν την χαζή τάση να επηρεάζονται απ' οτιδήποτε βλέπουν γύρω τους 18.000 φορές την ημέρα, πράγμα που σημαίνει πως αυτό που βλέπουν να επαναλαμβάνεται ως εικόνα ή στιγμιότυπο, μέσα τους καλλιεργείται ως πρότυπο το οποίο πρέπει ν' ακολουθήσουν και να μιμηθούν προκειμένου να μην μείνουν πίσω. Αν μπορούσαμε να ορίσουμε μία μήτρα μιμητισμού, το Instagram δεν θα έθετε απλά υποψηφιότητα για τη θέση, αλλά πιστεύω πως θα την κέρδιζε με πολύ μεγάλη ευκολία. Και για να μην παρεξηγηθώ, γιατί κι εγώ έχω Instagram και το χρησιμοποιώ καθημερινά, δεν είναι η εφαρμογή ως εφαρμογή το πρόβλημα, αλλά το πως εμείς επιλέγουμε να την χρησιμοποιήσουμε. Αλλάς ας αφήσουμε την κοινωνική κριτική κι ας περάσουμε στο θέμα μας.

Το "Χωρίς φίλτρο", λοιπόν, είναι ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία του Instagram, όπως ακριβώς μαρτυρά και ο τίτλος του. Χωρίς φίλτρα, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς να παραμορφώνει την αλήθεια, έτσι ώστε αυτή ν' αποτυπωθεί με τον τρόπο που θα προβάλλει το ομορφότερο και το ιδανικότερο πρόσωπό της προς τα έξω -ακριβώς όπως κάνουν, ή προσπαθούν απεγνωσμένα ν' αποδείξουν πως κάνουν, όλοι οι "influencers" εκεί έξω, εντός κι εκτός εισαγωγικών-, αλλά απογυμνώνοντάς την απ' όλα εκείνα τα φανταχτερά στολίδια που το πλαισιώνουν. Ένα βιβλίο που ναι μεν δεν θα σου αποκαλύψει πράγματα που στην πραγματικότητα δεν τα γνωρίζεις, αλλά που θα στα παρουσιάσει με περισσότερες... "κουτσομπολίστικες" λεπτομέρειες που, κακά τα ψέματα, όλοι μας απολαμβάνουμε, αλλά και που θα σε πάρει απ' το χέρι και θα σου κάνει μια περιήγηση μέσα σε έναν ήδη γνωστό κόσμο μεν, αλλά που την ίδια στιγμή θα σε αναγκάσει να βγάλεις τις παρωπίδες σου δε.

Η Sarah Frier μάς ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο και μας εξιστορεί βήμα προς βήμα το πως γεννήθηκε η ιδέα του Instagram, πως αυτή ξεκίνησε να υλοποιείται, τα πάνω και τα κάτω της πορείας του και των ανθρώπων που ενεπλάκησαν σε αυτή, το σχίσμα μεταξύ αυτού και του Facebook και το πως τελικά αυτά τα δύο κατάφεραν να έρθουν σε μια ισορροπία προκειμένου να λειτουργήσουν μαζί κι όχι το ένα κόντρα στο άλλο, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, όπου δεν αποτελεί μόνο μια απ' τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές διαμοιρασμού φωτογραφικού υλικού, αλλά και μια απ' τις πιο επιτυχημένες κι επικερδείς επαγγελματικές πλατφόρμες στον κόσμο, όπου ο καθένας μπορεί να την χρησιμοποιήσει και να την εκμεταλλευτεί, όπως ακριβώς κι εκείνη μπορεί να εκμεταλλευτεί τον καθέναν από εμάς -γιατί όλες οι σχέσεις, ρεαλιστικές και διαδικτυακές, είναι δούναι και λαβείν.

Το Instagram είναι μια αμφιλεγόμενη εφαρμογή, και όχι άδικα, αφού διαστρεβλώνει πολλάκις έννοιες όπως τελειότητα και επιτυχία, ενώ έχει επηρεάσει αρκετά αρνητικά την καταναλωτική κουλτούρα και την προβολή της εικόνας μας προς τα έξω, οδηγώντας ακόμα και σε σωματικές δυσμορφίες ή θεοποίηση προτύπων ομορφιάς που στην πραγματικότητα τίποτα όμορφο δεν έχουν. Παρ' όλα ταύτα, είναι μια εξαιρετικά έξυπνη εφαρμογή, τόσο ως προς τη δομή της όσο και ως προς την ανάπτυξή της και την πορεία της μέσα στον χρόνο, και το βιβλίο είναι μια εξιστόρηση κι αποτύπωση όλων αυτών, μα κι ένας start up οδηγός παράλληλα για όλους εκείνους που έχουν ιδέες μεν, δεν ξέρουν από που ν' αρχίσουν να τις πραγματώσουν δε. Καλογραμμένο, περιπετειώδες, με νεύρο, ένταση και απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στους αναγνώστες, το "Χωρίς φίλτρο" είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν οι χρήστες των social medias και ποιος ξέρει, ίσως να τους βοηθήσει ν' αλλάξουν προς το καλύτερο την κοινωνική, και όχι μόνο, συνείδησή τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah Frier
Μεταφραστής: Ανδριωτάκης Μανώλης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Γενικών γνώσεων
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-01-4250-1