Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αμβούργο 1938
Η δεκαπεντάχρονη Άστα επιστρέφει σπίτι από το σχολείο μαζί με τον δίδυμο αδελφό της Γιούργκεν. Μια συνάδελφος από την κλινική όπου εργάζεται η μητέρα τους τους προειδοποιεί ότι οι Γερμανοί στρατιώτες πήραν με τη βία τους γονείς τους και τους συμβουλεύει να κρυφτούν. Καταρρακωμένη από την απώλεια των γονιών της, η Άστα ξέρει ότι πρέπει να δραπετεύσουν. Τα δύο αδέλφια αναγκάζονται να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Γερμανία στη Δανία, για να φτάσουν στον μοναδικό εν ζωή συγγενή τους, τη θεία Τρίνε, μια γυναίκα που γνωρίζουν ελάχιστα.
Στριμωγμένη μέσα σε ένα φορτηγό με άλλους πρόσφυγες, η Άστα προσεύχεται για ένα θαύμα. Η διέλευση των συνόρων είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο. Όταν οπλισμένοι φρουροί με άγρια σκυλιά πιάνουν τον Γιούργκεν και η Άστα ξεφεύγει, το μόνο που της μένει είναι να γαντζωθεί από την ελπίδα. Κάποτε θα ξαναβρεί τον δίδυμο αδερφό της, το άλλο της μισό. Όποιο κι αν είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει…
Η συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης δύο εφήβων σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας, που όλοι οφείλουμε να θυμόμαστε.

Προσωπική άποψη:
Η Lily Graham είναι μια συγγραφέας που μοιάζει να έχει κάποιου είδους εμμονή με τα ιστορικά μυθιστορήματα, ειδικά με εκείνα που οι ιστορίες τους διαδραματίζονται κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλές φορές έχει αποτελέσει το χρονικό πλαίσιο των δικών της αφηγήσεων, αν και κάθε μία απ' αυτές προσπαθεί να το κάνει με διαφορετικό τρόπο, εστιάζοντας σε μια άλλη πραγματικότητα, μέσα από τα μάτια ηρώων που θ' αποδώσουν ένα διαφορετικό νόημα στη λέξη "αλήθεια". Κι αυτό κάνει και αυτή τη φορά, αφηγούμενη την ιστορία της δεκαπεντάχρονης Άστα, η ζωή της οποίας άλλαξε μια μέρα, μέσα από τη μια στιγμή στην άλλη, με την ίδια να χάνει τους γονείς της, αλλά και να χωρίζεται βίαια από τον δίδυμο αδερφό της, σε μια εποχή όπου το να καταφέρεις να επιβιώσεις ήταν θαύμα, πόσο μάλλον το να καταφέρεις να σμίξεις ξανά με τους αγαπημένους σου, χωρίς να χάσεις την ελπίδα και την πίστη σου στην πορεία σου μέχρι την επίτευξη -ή μη- του στόχου σου.

Αν αναλογιστούμε το περιεχόμενο προηγούμενων βιβλίων της συγγραφέως και τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί τα ιστορικά γεγονότα και τις περιόδους που πραγματεύεται κάθε φορά, νομίζω πως είναι κάτι παραπάνω από προφανές το ότι διαθέτει ευρεία γνώση των γεγονότων που αφορούν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πως έχει προβεί σε σχολαστική έρευνα όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτού, έτσι ώστε κάθε φορά να μας προσφέρει το κάτι παραπάνω. Στο συγκεκριμένο βιβλίο επιλέγει να εστιάσει στη σύγκρουση ανάμεσα στη Γερμανία και στη Σκανδιναβία, για την οποία οφείλω να ομολογήσω πως δεν γνώριζα πολλά πράγματα, μόνο αόριστες πληροφορίες, και την οποία "γνώρισα" μέσα από την περιπέτεια της Άστα, η οποία διακρίνεται για την ιστορική της αυθεντικότητα, τον ωμό πολλές φορές ρεαλισμό της και τις αλήθειες της, γεγονός που μας επιτρέπει όχι μόνο να την παρακολουθήσουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και με βαθύτερο συναίσθημα.

Η ιστορία αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα, η δράση της τοποθετείται σε τρεις διαφορετικές χώρες κι εξελίσσεται σε δύο διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, στοιχεία που κορυφώνουν την δραματουργία και την τραγικότητα που εμπεριέχεται στη συγκεκριμένη αφήγηση, εστιάζοντας στον ρεαλισμό και στην αποτύπωση μιας πραγματικότητας που δεν είναι εύκολη, αλλά και που οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως υπήρξε. Μέσα από την ιστορία της Άστα ξετυλίγεται το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό κουβάρι μιας ολόκληρης εποχής, που έγραψε τις δικές του σελίδες στα βιβλία της σύγχρονης Ιστορίας με αίμα και δάκρυα. Η Graham καταφέρνει ν' αποτυπώσει όλη τη βαναυσότητα που εμπεριέχεται σε αυτές τις σελίδες, σε εκείνες της δικιάς της αφήγησης, αφήνοντας την εξιστόρηση σε παιδιά, κάτι που εντείνει την αγριότητα της πραγματικότητας και που κάνει το στομάχι μας να σφίγγεται πολλές φορές, αλλά που τελικά πετυχαίνει στον στόχο της, που δεν είναι άλλος απ' το να μας κάνει ν' ανοίξουμε τα μάτια μας.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αφήγησης που γίνεται από τον βασανισμένο ηλικιωμένο, που για δεκαετίες κατάφερε να κρατήσει κρυμμένες τις πιο βαθιές του αλήθειες από ολόκληρη την οικογένειά του, επωμιζόμενος το βάρος της ευθύνης και της ενοχής και βιώνοντας απέραντη θλίψη και μοναξιά, τώρα, στη δύση της ζωής του, με το μυαλό του να θολώνει, να ξεχνάει, να χάνεται στις σκιές, είναι τόσο βαθιά ανθρώπινο και δραματικό, που είναι αδύνατον να μην αγγίξει την ψυχή κάθε αναγνώστη και να μην τον συγκινήσει. Θα ήθελα να πω πολλά περισσότερα σχετικά με αυτό, αλλά ειλικρινά, δεν μπορώ να το κάνω, γιατί το "ταξίδι" αυτό πίσω στον χρόνο, που διαρκεί για έξι ολόκληρες δεκαετίες, είναι κάτι που πρέπει να κάνετε εσείς μαζί του, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να κατανοήσετε το βάρος των ενοχών αυτού του άντρα, την προσωπική του αλήθεια, το τι σημαίνει οικογένεια και τι είσαι ικανός να κάνεις για να την προστατέψεις, με όποιον τρόπο θαρρείς εσύ πως θα είναι καλύτερα.

Μια ιστορία όπως αυτή είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να τελειώσει οδηγώντας όλους της τους ήρωες στην απόλυτη ευτυχία. Ίσως γιατί αυτή δεν υπάρχει και η ζωή επιλέγει κάποιες φορές να μας το θυμίσει δείχνοντάς μας το πιο σκληρό της πρόσωπο, όχι για να μας τιμωρήσει, αλλά για να μας αποδείξει πως μπορούμε να βγούμε ζωντανοί μέσα κι απ' τις πιο επίπονες καταστάσεις, να βρούμε κάτι για το οποίο αξίζει να παλέψουμε, να συνεχίσουμε να ζούμε, μα πάνω απ' όλα, να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε. Γιατί η ζωή μας μόνο τότε σταματά, όταν χάνουμε την ελπίδα μας, την πίστη μας. Κι αν στην πορεία αυτή νιώσουμε ότι χάνουμε τις μνήμες μας, δεν έχουμε παρά να τις μοιραστούμε, ακόμα κι αν μας πληγώνουν, γιατί τότε μόνο μοιραζόμαστε πραγματικά το βάρος που φέρουν αυτές, αλλά πάνω απ' όλα γιατί δεν τις αφήνουμε να σβήσουν. Σπαραχτικό, δυνατό, σκληρό, παραστατικό και περιγραφικό, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, το "Η Γερμανίδα" είναι ένα βιβλίο που θα σας "ταξιδέψει" και αν μη τι άλλο θα "μιλήσει" στην καρδιά σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lily Graham
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 324
ISBN: 978-618-02-1998-2