Το βιβλίο ΟΙ ΕΙΔΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ του Βαγγέλη Παπαδήμα, μετά τη μεγάλη εκδοτική επιτυχία του, μόλις κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα και είναι έτοιμο να «ταξιδέψει» στο εξωτερικό.
Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη

Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης σε γραφή Braille για τους μη βλέποντες αναγνώστες.

Για τους Ρωμαίους, η 15η Μαρτίου ήταν γνωστή ως Οι Ειδοί του Μαρτίου και ήταν ημέρα στρατιωτικής παρέλασης αφιερωμένης στον θεό Άρη. Αποφράδα μέρα για τον Ιούλιο Καίσαρα, καθώς στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. δολοφονήθηκε, επιβεβαιώνοντας τους κακούς οιωνούς που είχε επιλέξει να αγνοήσει. Έτσι, ενώ οι Ειδοί του Μαρτίου συμβόλιζαν αρχικά το ήμισυ, σήμερα μεταφορικά υπονοούν το τέλος.
Οι Ειδοί του Μαρτίου, το βιβλίο του Βαγγέλη Παπαδήμα, διαβάζονται κι από τα δύο εξώφυλλα, προς τη μέση, συμβολίζοντας ίσως την αναπόφευκτη πορεία μας προς τις δικές μας Ειδούς του Μαρτίου. Την ευκαιρία να ακούσουμε τους οιωνούς ή να τους αγνοήσουμε. Να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να σωθούμε, ή να παραμείνουμε ίδιοι και να βαδίσουμε προς το τέλος. Να τραβήξουμε προς την άνοιξη ή να βυθιστούμε στον χειμώνα. Να βρεθούμε στα μέσα ή να αντικρίσουμε το τέλος.
Μια διήγηση που μέσα από την αφηγηματική της λιτότητα και τη διττή δομή της έρχεται να μας ψιθυρίσει πότε από το ένα αυτί και πότε από το άλλο να μην ξεχνάμε να κοιτάμε τη ζωή μας στα μάτια και να θυμόμαστε πως από τα μέσα έως το τέλος ο χρόνος μπορεί να πετά τόσο γρήγορα όσο ένα χελιδόνι τον Μάρτη…