Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τι είναι αλήθεια και τι είναι επινόηση όταν η μεγαλύτερη συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών εξαφανίζεται;
Ποιος ο ρόλος του άπιστου συζύγου της και τι έχει να κρύψει από όσους ερευνούν την υπόθεση της εξαφάνισής της;
Τον Δεκέμβριο του 1926 η Άγκαθα Κρίστι εξαφανίζεται. Οι ερευνητές βρίσκουν ένα άδειο αυτοκίνητο στις όχθες μιας βαθιάς και σκοτεινής λιμνούλας και τα μόνα στοιχεία είναι ίχνη από ρόδες τριγύρω και ένα γούνινο παλτό ξεχασμένο μέσα στο αυτοκίνητο – παράδοξο για μια τόσο κρύα νύχτα. Ο σύζυγος της Άγκαθα, βετεράνος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και η κόρη της δεν έχουν ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται, έτσι οι Αρχές εξαπολύουν ένα ανθρωποκυνηγητό άνευ προηγουμένου για να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί στην ανερχόμενη συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών. Έντεκα μέρες αργότερα, η Άγκαθα κάνει και πάλι την εμφάνισή της, το ίδιο μυστηριωδώς, ισχυριζόμενη ότι είχε πρόσκαιρα χάσει τη μνήμη της χωρίς καμία εξήγηση για την απουσία της.
Το αίνιγμα αυτών των χαμένων έντεκα ημερών εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Η διακεκριμένη συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Μαρί Μπένεντικτ μας εισάγει στον κόσμο της εξαιρετικής αυτής γυναίκας και μας δίνει τη δική της εκδοχή για το μεγαλύτερο μυστήριο της κυρίας Κρίστι.

Προσωπική άποψη:
Την Agatha Christie την έχουμε τιμήσει πολλές φορές σε τούτη τη σελίδα. Φυσικά, πρόκειται για μια εκ των πλέον κλασσικότερων συγγραφέων, που σίγουρα δεν έχει ανάγκη τη δική μας αναγνώριση, έχοντας καταξιωθεί πολύ πριν καν γεννηθούμε εμείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το καλό δεν πρέπει να λέγεται. Πόσο μάλλον όταν το "καλό" αυτό έχει αποτελέσει ποικιλοτρόπως πηγή έμπνευσης για πάρα πολλούς δημιουργούς, τόσο στον χώρο της λογοτεχνίας όσο και του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης -και όχι μόνο-, μέσα στο πέρασμα του χρόνου, με αρκετούς απ' αυτούς να μας έχουν προσφέρει με τη σειρά τους πολύ αξιόλογα έργα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Marie Benedict, η οποία, βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία από τη ζωή της μεγάλης συγγραφέως, δημιούργησε μια δική της, όχι τόσο ιστορία, αλλά οπτική του τι πραγματικά συνέβη τότε.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, η Benedict εμπνεύστηκε από την ιστορία της εξαφάνισης της Agatha Christie, πίσω στο 1926, η οποία χάθηκε από προσώπου γης, αφήνοντας πίσω της ένα άδειο αυτοκίνητο στις όχθες μιας λίμνης και το παλτό της μέσα σε αυτό, παρά που μια τόσο κρύα νύχτα του Δεκέμβρη δεν θα είχε κανέναν λόγο να το αφήσει πίσω της. Ο σύζυγος και η κόρη της δεν έχουν ιδέα για το που μπορεί να βρίσκεται και η αστυνομικές Αρχές ξεκινούν αμέσως έρευνες για τον εντοπισμό της, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έντεκα ολόκληρες μέρες μετά, η Christie επέστρεψε στο σπίτι της, ισχυριζόμενη πως είχε πρόσκαιρη απώλεια μνήμης και χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην απουσία της. Άραγε, υπάρχει πράγματι κάτι που κρύβεται πίσω απ' αυτό το άλυτο μυστήριο, ή πρόκειται για μια ακόμα ιστορία που σκαρφίστηκε η δαιμόνια συγγραφέας;

Νομίζω πως το τελευταίο μου ερώτημα είναι αυτό που προβλημάτιζε στην πραγματικότητα την Benedict, η οποία, θέλοντας να δώσει μια δική της πλευρά της ιστορίας, αποφάσισε να μοιραστεί μέσω της συγγραφής τις σκέψεις της, μα και να δημιουργήσει μια περιπέτεια μυστηρίου, ύμνο στην συγγραφέα θρύλο που ενέπνευσε τόσους άλλους μετά απ' αυτήν με τα έργα της και τη σχολή που δημιούργησε κι άφησε πίσω της. Κι αν με ρωτάτε, τα κατάφερε περίφημα, και μ' έναν τρόπο αρκετά έξω απ' τα συνηθισμένα και σίγουρα με μια προσέγγιση αρκετά διαφορετική απ' αυτή που περιμέναμε ξεκινώντας να διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, που τελικά αποδεικνύεται πως είναι πολλά περισσότερα απ' όσα φαίνεται, ενώ μας προσφέρει και ως αναγνώστες πολλά περισσότερα απ' όσα ίσως να προσμέναμε.

Το βιβλίο αυτό είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, με μια αφήγηση που ρέει και σε παρασύρει μαζί της σε ένα παιχνίδι μυστηρίου το οποίο, εκτός του ότι σε βάζει σε διαδικασία να σκεφτείς και ν' αναλύσεις δεδομένα, πρόσωπα και καταστάσεις, καταφέρνει παράλληλα να σε διασκεδάσει και να σε ψυχαγωγήσει. Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στο παρόν του πυρήνα της ιστορίας, αλλά και στο παρελθόν, κάποια χρόνια πίσω απ' αυτήν, συνδέοντας με πολύ ευφυή τρόπο τους δύο αυτούς χρονικούς άξονες, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τα όσα κρύβονται πίσω απ' όσα συνέβησαν, μέσα από μικρά κι ευέλικτα κεφάλαια, με διαφορετικές φωνές να εξιστορούν όλα όσα πρέπει να μάθουμε, προκειμένου να συλλέξουμε όσα είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του παζλ που θα μας δώσει τις απαντήσεις που ζητάμε και που τελικά θα μας οδηγήσουν στη λύση.

Η Benedict συνδέει πολύ έξυπνα την ιστορία και τη μυθοπλασία, δημιουργώντας ένα κράμα που καθιστά τα όρια ανάμεσα σε αυτά τα δύο στοιχεία τόσο αδιόρατα, που από ένα σημείο και μετά σχεδόν ξεχνάμε πως διαβάζουμε μια κατά τ' άλλα φανταστική ιστορία, που καταλήγει να περνάει στο υποσυνείδητό μας ως αποτύπωση μιας πραγματικότητας που απλά άργησε να έρθει στο φως. Μια ιστορία που μέσα σ' όλα τ' άλλα, καταφέρνει ν' αποτυπώσει με ρεαλισμό και αληθοφάνεια την πραγματικότητα των γυναικών εκείνων που έζησαν σε μια εποχή, όπου το ν' αποδείξουν την ξεχωριστή τους αξία δεν ήταν κάτι εύκολο, αλλά ένας καθημερινός αγώνας, μέσα σε μια κοινωνία που τις καταπίεζε να δείχνουν ένα πρόσωπο διαφορετικό απ' αυτό που τις εξέφραζε, απλά και μόνο γιατί ήταν υποχρεωμένες να το κάνουν. Κι όμως, ανάμεσά τους, υπήρξαν κι εκείνες που τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι, να μην υποκύψουν και να δώσουν κίνητρο σε κάθε μία απ' αυτές να υπερασπιστούν τα θέλω τους και να διεκδικήσουν τη θέση που άξιζαν στη ζωή.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Marie Benedict
Μεταφραστής: Δεληγιάννη Αναστασία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 328
ISBN: 978-618-01-4169-6